Nije dobar način kako se došlo do dogovora u BiH

Dobro je što je dogovor postignut, kazao je ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 27.11.2019 | 18:57
Nije dobar način kako se došlo do dogovora u BiH
Kako gledate na dogovor koji su napravili u Predsjedništvu BiH? Imate li informaciju o tome što je dogovoreno?

Ne mogu reći mnogo više od onog što smo rekli prethodnih dana. Neko je smislio tako mračnu, zaostalu ideju da se dogovor, sa kojim je završena ova agonija, stavi u sef i da se sakrije od građana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Dobro je što je dogovor postignut, ali nije dobro što nije kazano kako se to desilo. To je jedan poguban pristup. Ne želim da komentarišem sadržaj teksta jer šta god da piše unutra u ovom trenutku to nije toliki problem koliko je opasno po demokratiju što je sporazum sakriven.

Na pitanje da je Mladen Ivanić, tadašnji član Predsjedništva, kako tvrdi SNSD, potpisao Strategiju spoljne politike BiH u kojoj je mimo rezolucije o neutralnosti NSRS navedeno da je NATO opredjeljenje BiH. Crnadak je rekao da to nije tačno.

"U Strategiji spoljne politike piše da će se odnos BiH i NATO-a odvijati u okvirima partnerstva. Nigdje se u Strategiji niti jednom rečenicom ne spominje članstvo. Strategija je donesena zajedničkom odlukom Izetbegovića, Čovića i Ivanića. Podsjećam da je Nebojša Radmanović 2009. pisao generalnom sekretaru NATO-a kojeg je molio da se Bosna i Hercegovina što prije primu u članstvo u NATO."

Što se tiče izbora Zorana Tegeltije, Crnadak je rekao da su protiv tog rješenja.

"Vidjeli ste juče kako je i sam sastanak Komisije pokazao da smo u pravu. Najveći problem sa Tegeltijom je što je on juče odmah kazao kako će se zalagati za veću stopu PDV-a. To nije dobro i predstavljalo bi dodatno opterećenje za ljude u ovo zemlji. Druga stvar koja je neprihvatljiva je izjava Tegeltije da zaključci i odluke NSRS-a obavezuju samo institucije Republike Srpske.

Ne može na tako jedan direktan i arogantan način odbaciti NSRS kao najvažniju instituciju Republike Srpske. Treća stvar koju smo zamjerili to što ulazi u jedan teren potpuno nepripremljen i nema vlastiti stav kada je saradnja sa NATO-om", kazao je Crnadak za N1.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vili

27.11.2019 19:02

Pokrenuti krivičnu odgovornost protiv tegeltije.

ODGOVORITE
Name

Nikola

28.11.2019 01:19

RTRS - dno dna, fuj za komentar.

Name

Bejha je propao projekat

28.11.2019 02:37

Kupi prnje !

ODGOVORITE
Name

Mirovina

28.11.2019 03:12

E pa Crnadak I ti I Mirko pravo u Mirovinu. Mirko je izabran na celo SDS-a kako bi fondove EU za razvoj lokalnih zajednica prebacio na lokalne partijske tajkune koji su trebali da obezbede bazu SDS-a. Sada mu je mjesto dogorilo jer je beskoristan. Ti si posten ali nisi sposoban da obavljas tu funkciju. Uzmi svoju mirovinu i uzivaj. Ovo sto iznosis u javne medije nije smisleno a na ovaj nacin legitimises Dodikov potez. Ovako dobro ga ni Kosarac ne brani.

ODGOVORITE
Name

masala

28.11.2019 09:07

Greška Igore,gradjani federacije znaju a to je put u NATO,samo se ostatak bih pravi lud i kao nije to to,nisu 2 i 2 =4

ODGOVORITE