Тегелтија маглу "продаје", не поштује НСРС...

Зоран Тегелтија добио је већину гласова у Комисији за припрему избора Савјета министара БиХ, а они парламентарци који су гласали против дужни су да то и образложе.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 07:53
Тегелтија маглу "продаје", не поштује НСРС...
На питање Српскаинфо шта је написао у образложењу, посланик у Представничком дому БиХ Бранислав Бореновић каже да је Тегелтија био „потпуно неприпремљен, није имао одговор скоро ни на једно конкретно питање и није показао никакакав програмски оквир“.



– Већином је говорио “не знам”, “видјећу”. То је потпуно подређен положај. За мене је забрињавајуће и скандалозно било то што је јавно рекао да неће поштовати закључке Народне скупштине РС. Мислим да је то заиста понижење за Српску, а ради се о закључцима које је он изгласао, јер је још увијек посланик у НСРС. Тамо пише да су они обавезујући и за представнике РС у институцијама БиХ. Једино што је конкетно рекао, нажалост, јесте да је спреман да повећа стопу ПДВ, што је удар по џеповима грађана и на привреду – каже Бореновић.

Посланик НБ Аида Баручија је гласала против јер каже да је Тегелтија на сједници „исказао огроман ниво неинформисаности“ о кључним питањима, као што је садржај Програма реформи, затим недостатак јасне визије и правца дјеловања.



– Готово сви одговори су се сводили на демагогију и жељу да се „прода магла“ присутним члановима комисије. Поред тога, господин Тегелтија се веже и за афере дипломирања неких политичких функционера, будући да је био члан испитних комисија, а такође није рекао истину да против њега никада није подигнута оптужница и да није осуђиван. Због свега наведеног нисам дала свој глас, јер сматрам да у овом случају не постоји ни компетентност, нити морални кредибилитет за обављање једне овако одговорне функције – каже Баручија за Српскаинфо.

Посланик СДП Саша Магазиновић је написао да је Тегелтија избјегавао било какав став по питању НАТО пута БиХ.



– Иако је свјестан да је усвајање Програма реформи у Предсједништву БиХ био предуслов за његово именовање, он је у неколико наврата тврдио да не зна садржај документа, па чак и да нема жељу да сазна шта је у документу. Будући да ће Савјет министара БиХ имати значајну уогу у имплеметацији Програма реформи, за мене је неприхватљиво да будући предсједавајући јавно демонстрира жељу за преузимањем функције, али не и за кључним садржајем рада Савјета министара БиХ због чега је и настао застој у формирању власти – навео је Магазиновић.

Тегелтији замјера и то што је у обрасцу за кандидата, који је био дужан да попуни истинито, на питања „да ли вам је изречена казна за кривично дјело и да ли је против вас потврђена оптужница“ одговорио са – “не”. 

– Одговарајући на питања посланика, потврдио је да је да иза себе има пресуду на казну затвора од 5 мјесеци због несавјесног рада у служби – написао је Магазиновић.

Подсјећамо, Тегелтија је на конференцији за новинаре, послије сједнице Комисије, потврдио да је својевремено правоснажно осуђен и да се та прича потеже сваки пут када треба да буде именован на неку функцију.

Када је ријеч о Народној скупштини, Тегелтија је рекао да ће поштовати све њене одлуке, па и ону о војној неутралности РС.

– Мене покушавају оптужити они који су побјегли из сале НСРС када су се доносиле кључне одлуке за РС  – казао је Тегелтија.

Процедура
Даља законска процедура налаже да Тегетија ступа на дужност након што га потврди Педставнички дом, а према најавама то би се могло десити већ почетком наредног мјесеца, мада за то не постоји законски рок. Након тога, предсједавајући има законски рок од 35 дана у коме Представничком дому БиХ треба да предложи кандидате за министре и њихове замјеника. Они ступају на дужност одмах након што добију потврду Представничког дома.

О избору Савјета министара БиХ не изјашњава се Дом народа БиХ, али се изјашњава у случају смјене.

Према договору партија нове власти, из РС ће у новом Савјету министара, осим предсједавајућег, бити министри спољне трговине и економских односа, за људска права и избјеглице, те министар транспорта и комуникација БиХ. У овом тренутку, спекулише се само да би актуелни шеф Клуба посланика СНСД у ПС БиХ Сташа Кошарац требало да замијени Мирка Шаровића на мјесту министра спољне трговине и економских односа БиХ.

Хрватима из ХДЗ би требало да припадне Министарство цивилних послова БиХ, Министарство финансија БиХ и Министарство правде БиХ. На позицији шефа финансија опет се види Вјекослав Беванда, а Јосип Грубеша би могао такође да остане министар правде.

Код Бошњака је ситуација сложенија јер у њихову квоту треба да уђу СДА, СББ, али и ДФ Жељка Комшића. Међу извјеснијим кандидатима за министра одбране је Сифет Поџић из ДФ.

(Српскаинфо)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Ре

27.11.2019 07:04

БиХ је нефункционална држава је парламент РС чини све са својим посланицима да тако и остане . Ко највише плаћа цијену нефункционалне државе а ко се на основу тога богати ? Ко не жели промјене и зашто? Па Русима понајвише јер је могу “трести” како хоће за своје циљеве. А за Српски народ их заболи јер они плацају највећу цијену проруског утјецаја како економски тако и политички . Додик копира Путина тј. његов систем гдје се не бирају средства да се уништи свако ко није у систему а покушава да га промјени или учини нестабилним ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

теги

28.11.2019 13:06

Незнам одговоре на многа питања ал знам да цу вам узет праву мјеру како би сви моји били задовољни. Па ваљда имам нека дјела иза себе као доказ..

Name

Бања Лука

27.11.2019 07:08

СНСД негира и мрзи све сто је из БиХ осим лове, босанскохецерговацке валуте..е то много воле....и једино то воле из БиХ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је..

27.11.2019 08:00

И тако мисли 90% Срба..

Name

Гаврило

27.11.2019 07:08

А ста сте мој народе и могли оцекивати од црвених бандита, лопова и лазова???.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерство

27.11.2019 09:19

Било га је ружно слушати, колико ниподаштава одлуке НСРС, а диже БиХ на пиједестал, коју су до јуче хорски пљували. Ту се видио морални профил, достојанство, одговорност,... власти РС.

Name

Морал

27.11.2019 07:13

где вам је морал и достојанство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2019 11:42

Морал је ђон...достојанство на оффсхоре рачунима

Name

Хамис

27.11.2019 07:15

А под сатором плаце моли народ да гласа за њега напије се незна гдје глава а гдје г,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав Бореновици

27.11.2019 07:16

Када је ријеч о Народној скупштини, Тегелтија је рекао да ће поштовати све њене одлуке, па и ону о војној неутралности РС, навео је он. Након тога су сви отисли на руцак, на коме су се сви смијали Мектицевим форама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГА АИДА

27.11.2019 07:17

ДРАГА АИДА. ПА ЊЕГА И НЕ ИНТЕРЕСУЈУ РЕФОРМЕ. ЊЕГА ИНТЕРЕСУЈЕ КАКО ДА ПАРЕ ИЗ САРАЈЕВА ПРЕБАЦИ У ЛАКТАШЕ. ПА НИКО ВИШЕ НИЈЕ ЛУД. БАЊАЛУКА ЈЕ ОПЉАЧКАНА САД ЈЕ НА РЕДУ ЧАРШИЈА. САД ЋЕТЕ ВИ ДОБИТИ КИНО ПРЕДСТАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерор

27.11.2019 08:25

Грешка, погрешан смјер. Криви путоказ. Тегелтија Зока новац усмјерава пема Мркоњић Граду, завичају своме. А према Лакташима новац скреће Додик Милораде.

Name

но сикирики

27.11.2019 07:17

Свеје тоу реду за једног климоглавца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.11.2019 07:31

А да мени неко објасни зашто ће уопште ова комисија? Приједлог је стигао од оне тројице и шта сад ови млате празну сламу? Нормално да ће опозиција да о њему млати негативно а позиција исто тако само позитивно. Ниђе везе с везом, него ајде да изгледа као да нешта раде. Ништа од тог вашег рада. То је начисто идиотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варум

27.11.2019 08:28

Како зашто..??!! Па ваљда да се попије кафа, кахва, кава.., већ према томе шта ко наручи. Шта зовне то и добије. Једна мућка, једна мућкалица, а три назива. Да се зна, да се не помијеша.

Name

Ре

27.11.2019 09:54

Зашто комисија , зато да би било снимљено оно што Тегелтија рече , па послије то он и Кошарац демантују да је рекао, кад он каже да није рекао кад има снимак како би било онда да није било те комисије.

Name

Боро

27.11.2019 07:41

Бас цудно да се они који нису постовати одлуке народне скупстине рс одједном залазу за постовање истих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

27.11.2019 10:38

А ко није постовао, ко је одбијао да стави на дневни ред нато? Па народе ко је вазнији н ми или ови лопови.

Name

БЛ

27.11.2019 07:45

Ма који бре закључци народне скупштине РС.Он мора поштовати државу Бих,ентитет нема везе са њим,који вам је к.додјите бре себи,ко сте ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2019 07:55

Тог типа су требали ставити за министра финанција експерт је за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

27.11.2019 07:57

Баја је мудар цовјек поставља Тегелтију да уруси БиХ он је специјалан за то средио је све србске банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

27.11.2019 07:59

Сва јаца министарства одосе Босњацима и Хрватима. Правда, финансије и одбрана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.11.2019 08:46

Правде нема,Финансије у колапцу а нвојска нема ни конзерву.а камоли опрему.

Name

ГОРИ ЈЕ НАРОД

27.11.2019 08:22

ОД ЊИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

27.11.2019 09:08

Цовјек докторирао код карица. Ало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекај Мало

27.11.2019 09:19

Премијер БИХ ће постати правоснажно осуђена личност?!?! Па, ми стварно треба да се прикљуцимо овим имигрантима и правац ЕУ! ово је луда земља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

27.11.2019 09:23

цекај ....осудјиван , унистио банке , није знао ни на једно питање одговор , неупуцем ..и овај лик це бити мандатар ..и јис це неуки косарац да замјени Саровица ...какви смо ми телетабиси ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

27.11.2019 09:40

Продаје маглу, али задужује нрод Републике Српске, а сад ће бошњаци и хрвати имати част да и њих задужује. Он зна само задужењем владати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само морални и струцни

27.11.2019 09:44

Нема напретка друства без владавине права, удаљавања криминалаца са функција од локала до врха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.11.2019 10:14

експерт за задузивање па за банке предобар !резултати рада плус знање све говоре о свакоме па и о њему наравно!!!е сад одговорности ??? нема правне дрзаве а изнад закона су политицари и њихови послусници

Name

Тодо

27.11.2019 09:50

Чини ми се да по изразу на лицу пјевачу није добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.11.2019 10:01

Свима нам је јасно да Снсд у НС Републике Српске доноси разне закљуцке резолуције и законе.Онда све то исто ти Снсд-еовци носе у Сарајево и то пониставају.То знаци да им је та НС Републике Српске ниста не знаци као ни Република Српска коју це управо они да укину.А народ ко овце це за то окривљивати опозицију у крајњем слуцају народ це их кривити сто то нису спријецили.Медјутим када је опозиција позивала на протесте мало их се одазове да ли због страха или сто мисле да неце моци сваке 4 године под Милин сатор на прасетину и јањетину.Све то сто поједете то це те дупло да платите и не треба никога кривити до кукавицлук народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА НОВО

28.11.2019 09:41

ПА ЈЕСТЕ ЛИ ВИ БЕЗ МОЗГА, ЧОВЈЕК ПРОСТО УБАЧЕН А НЕМА ПОЈМА НИШТА НИ ГДЈЕ ЈЕ, НИТИ О ЧЕМУ СЕ РАДИ. ЧОВЈЕКУ ДАЈ САМО СТОЛИЦУ И ТО ВАМ ЈЕ ТО. ВЕЋИНА ИХ ЈЕ ТАКВИХ НИЈЕ САМ ШТА СЕ ЧУДИТЕ. ЧОВЈЕК КАО И МИ ГРАЂАНИ ОПЕРИСАН ОД СВЕГА. БАБО КАКО ЈЕ РЕКАО И ПОТПИСАО ТАКО ВАМ ЈЕ КАКО ВАМ ЈЕ. ВЕЋИНА ВАС ГА ЈЕ ТРАЖИЛА ПА САД ГЛЕДАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће бити

28.11.2019 12:39

Није то баш тако. Зна он гдје је. Пљачка се наставља. Пљачка у континуитету. Нема стајања, нема застоја. Ко застане биће прегажен, ко истраје биће награђен. Пљачка до балчака.

Name

В И Л И

29.11.2019 07:48

Он је икебана, тако му тзв. велики баја наредио и тако мора. Човјек од 60 годинанема свој став.

ОДГОВОРИТЕ