Tegeltija maglu "prodaje", ne poštuje NSRS...

Zoran Tegeltija dobio je većinu glasova u Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, a oni parlamentarci koji su glasali protiv dužni su da to i obrazlože.

Bosna i Hercegovina 27.11.2019 | 07:53
Tegeltija maglu "prodaje", ne poštuje NSRS...
Na pitanje Srpskainfo šta je napisao u obrazloženju, poslanik u Predstavničkom domu BiH Branislav Borenović kaže da je Tegeltija bio „potpuno nepripremljen, nije imao odgovor skoro ni na jedno konkretno pitanje i nije pokazao nikakakav programski okvir“.



– Većinom je govorio “ne znam”, “vidjeću”. To je potpuno podređen položaj. Za mene je zabrinjavajuće i skandalozno bilo to što je javno rekao da neće poštovati zaključke Narodne skupštine RS. Mislim da je to zaista poniženje za Srpsku, a radi se o zaključcima koje je on izglasao, jer je još uvijek poslanik u NSRS. Tamo piše da su oni obavezujući i za predstavnike RS u institucijama BiH. Jedino što je konketno rekao, nažalost, jeste da je spreman da poveća stopu PDV, što je udar po džepovima građana i na privredu – kaže Borenović.

Poslanik NB Aida Baručija je glasala protiv jer kaže da je Tegeltija na sjednici „iskazao ogroman nivo neinformisanosti“ o ključnim pitanjima, kao što je sadržaj Programa reformi, zatim nedostatak jasne vizije i pravca djelovanja.



– Gotovo svi odgovori su se svodili na demagogiju i želju da se „proda magla“ prisutnim članovima komisije. Pored toga, gospodin Tegeltija se veže i za afere diplomiranja nekih političkih funkcionera, budući da je bio član ispitnih komisija, a takođe nije rekao istinu da protiv njega nikada nije podignuta optužnica i da nije osuđivan. Zbog svega navedenog nisam dala svoj glas, jer smatram da u ovom slučaju ne postoji ni kompetentnost, niti moralni kredibilitet za obavljanje jedne ovako odgovorne funkcije – kaže Baručija za Srpskainfo.

Poslanik SDP Saša Magazinović je napisao da je Tegeltija izbjegavao bilo kakav stav po pitanju NATO puta BiH.



– Iako je svjestan da je usvajanje Programa reformi u Predsjedništvu BiH bio preduslov za njegovo imenovanje, on je u nekoliko navrata tvrdio da ne zna sadržaj dokumenta, pa čak i da nema želju da sazna šta je u dokumentu. Budući da će Savjet ministara BiH imati značajnu uogu u implemetaciji Programa reformi, za mene je neprihvatljivo da budući predsjedavajući javno demonstrira želju za preuzimanjem funkcije, ali ne i za ključnim sadržajem rada Savjeta ministara BiH zbog čega je i nastao zastoj u formiranju vlasti – naveo je Magazinović.

Tegeltiji zamjera i to što je u obrascu za kandidata, koji je bio dužan da popuni istinito, na pitanja „da li vam je izrečena kazna za krivično djelo i da li je protiv vas potvrđena optužnica“ odgovorio sa – “ne”. 

– Odgovarajući na pitanja poslanika, potvrdio je da je da iza sebe ima presudu na kaznu zatvora od 5 mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi – napisao je Magazinović.

Podsjećamo, Tegeltija je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Komisije, potvrdio da je svojevremeno pravosnažno osuđen i da se ta priča poteže svaki put kada treba da bude imenovan na neku funkciju.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da će poštovati sve njene odluke, pa i onu o vojnoj neutralnosti RS.

– Mene pokušavaju optužiti oni koji su pobjegli iz sale NSRS kada su se donosile ključne odluke za RS  – kazao je Tegeltija.

Procedura
Dalja zakonska procedura nalaže da Tegetija stupa na dužnost nakon što ga potvrdi Pedstavnički dom, a prema najavama to bi se moglo desiti već početkom narednog mjeseca, mada za to ne postoji zakonski rok. Nakon toga, predsjedavajući ima zakonski rok od 35 dana u kome Predstavničkom domu BiH treba da predloži kandidate za ministre i njihove zamjenika. Oni stupaju na dužnost odmah nakon što dobiju potvrdu Predstavničkog doma.

O izboru Savjeta ministara BiH ne izjašnjava se Dom naroda BiH, ali se izjašnjava u slučaju smjene.

Prema dogovoru partija nove vlasti, iz RS će u novom Savjetu ministara, osim predsjedavajućeg, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice, te ministar transporta i komunikacija BiH. U ovom trenutku, spekuliše se samo da bi aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH Staša Košarac trebalo da zamijeni Mirka Šarovića na mjestu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Hrvatima iz HDZ bi trebalo da pripadne Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH. Na poziciji šefa finansija opet se vidi Vjekoslav Bevanda, a Josip Grubeša bi mogao takođe da ostane ministar pravde.

Kod Bošnjaka je situacija složenija jer u njihovu kvotu treba da uđu SDA, SBB, ali i DF Željka Komšića. Među izvjesnijim kandidatima za ministra odbrane je Sifet Podžić iz DF.

(Srpskainfo)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Re

27.11.2019 07:04

BiH je nefunkcionalna država je parlament RS čini sve sa svojim poslanicima da tako i ostane . Ko najviše plaća cijenu nefunkcionalne države a ko se na osnovu toga bogati ? Ko ne želi promjene i zašto? Pa Rusima ponajviše jer je mogu “tresti” kako hoće za svoje ciljeve. A za Srpski narod ih zaboli jer oni placaju najveću cijenu proruskog utjecaja kako ekonomski tako i politički . Dodik kopira Putina tj. njegov sistem gdje se ne biraju sredstva da se uništi svako ko nije u sistemu a pokušava da ga promjeni ili učini nestabilnim ..

ODGOVORITE
Name

tegi

28.11.2019 13:06

Neznam odgovore na mnoga pitanja al znam da cu vam uzet pravu mjeru kako bi svi moji bili zadovoljni. Pa valjda imam neka djela iza sebe kao dokaz..

Name

Banja Luka

27.11.2019 07:08

SNSD negira i mrzi sve sto je iz BiH osim love, bosanskohecergovacke valute..e to mnogo vole....i jedino to vole iz BiH ...

ODGOVORITE
Name

Tako je..

27.11.2019 08:00

I tako misli 90% Srba..

Name

Gavrilo

27.11.2019 07:08

A sta ste moj narode i mogli ocekivati od crvenih bandita, lopova i lazova???.

ODGOVORITE
Name

Licemjerstvo

27.11.2019 09:19

Bilo ga je ružno slušati, koliko nipodaštava odluke NSRS, a diže BiH na pijedestal, koju su do juče horski pljuvali. Tu se vidio moralni profil, dostojanstvo, odgovornost,... vlasti RS.

Name

Moral

27.11.2019 07:13

gde vam je moral i dostojanstvo

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2019 11:42

Moral je đon...dostojanstvo na offshore računima

Name

Hamis

27.11.2019 07:15

A pod satorom place moli narod da glasa za njega napije se nezna gdje glava a gdje g,,,,

ODGOVORITE
Name

Branislav Borenovici

27.11.2019 07:16

Kada je riječ o Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da će poštovati sve njene odluke, pa i onu o vojnoj neutralnosti RS, naveo je on. Nakon toga su svi otisli na rucak, na kome su se svi smijali Mekticevim forama

ODGOVORITE
Name

DRAGA AIDA

27.11.2019 07:17

DRAGA AIDA. PA NJEGA I NE INTERESUJU REFORME. NJEGA INTERESUJE KAKO DA PARE IZ SARAJEVA PREBACI U LAKTAŠE. PA NIKO VIŠE NIJE LUD. BANJALUKA JE OPLJAČKANA SAD JE NA REDU ČARŠIJA. SAD ĆETE VI DOBITI KINO PREDSTAVU.

ODGOVORITE
Name

Eror

27.11.2019 08:25

Greška, pogrešan smjer. Krivi putokaz. Tegeltija Zoka novac usmjerava pema Mrkonjić Gradu, zavičaju svome. A prema Laktašima novac skreće Dodik Milorade.

Name

no sikiriki

27.11.2019 07:17

Sveje tou redu za jednog klimoglavca.

ODGOVORITE
Name

Е

27.11.2019 07:31

А да мени неко објасни зашто ће уопште ова комисија? Приједлог је стигао од оне тројице и шта сад ови млате празну сламу? Нормално да ће опозиција да о њему млати негативно а позиција исто тако само позитивно. Ниђе везе с везом, него ајде да изгледа као да нешта раде. Ништа од тог вашег рада. То је начисто идиотизам.

ODGOVORITE
Name

Varum

27.11.2019 08:28

Kako zašto..??!! Pa valjda da se popije kafa, kahva, kava.., već prema tome šta ko naruči. Šta zovne to i dobije. Jedna mućka, jedna mućkalica, a tri naziva. Da se zna, da se ne pomiješa.

Name

Ре

27.11.2019 09:54

Зашто комисија , зато да би било снимљено оно што Тегелтија рече , па послије то он и Кошарац демантују да је рекао, кад он каже да није рекао кад има снимак како би било онда да није било те комисије.

Name

Boro

27.11.2019 07:41

Bas cudno da se oni koji nisu postovati odluke narodne skupstine rs odjednom zalazu za postovanje istih

ODGOVORITE
Name

Rale

27.11.2019 10:38

A ko nije postovao, ko je odbijao da stavi na dnevni red nato? Pa narode ko je vazniji n mi ili ovi lopovi.

Name

BL

27.11.2019 07:45

Ma koji bre zaključci narodne skupštine RS.On mora poštovati državu Bih,entitet nema veze sa njim,koji vam je k.dodjite bre sebi,ko ste vi.

ODGOVORITE
Name

borac

27.11.2019 07:55

Tog tipa su trebali staviti za ministra financija ekspert je za to.

ODGOVORITE
Name

mislim

27.11.2019 07:57

Baja je mudar covjek postavlja Tegeltiju da urusi BiH on je specijalan za to sredio je sve srbske banke.

ODGOVORITE
Name

Ris

27.11.2019 07:59

Sva jaca ministarstva odose Bosnjacima i Hrvatima. Pravda, finansije i odbrana.

ODGOVORITE
Name

re

27.11.2019 08:46

Pravde nema,Finansije u kolapcu a nvojska nema ni konzervu.a kamoli opremu.

Name

GORI JE NAROD

27.11.2019 08:22

OD NJIH

ODGOVORITE
Name

miloao

27.11.2019 09:08

Covjek doktorirao kod karica. Alo.

ODGOVORITE
Name

Čekaj Malo

27.11.2019 09:19

Premijer BIH će postati pravosnažno osuđena ličnost?!?! Pa, mi stvarno treba da se prikljucimo ovim imigrantima i pravac EU! ovo je luda zemlja!

ODGOVORITE
Name

Milos

27.11.2019 09:23

cekaj ....osudjivan , unistio banke , nije znao ni na jedno pitanje odgovor , neupucem ..i ovaj lik ce biti mandatar ..i jis ce neuki kosarac da zamjeni Sarovica ...kakvi smo mi teletabisi ...

ODGOVORITE
Name

Vili

27.11.2019 09:40

Prodaje maglu, ali zadužuje nrod Republike Srpske, a sad će bošnjaci i hrvati imati čast da i njih zadužuje. On zna samo zaduženjem vladati.

ODGOVORITE
Name

Samo moralni i strucni

27.11.2019 09:44

Nema napretka drustva bez vladavine prava, udaljavanja kriminalaca sa funkcija od lokala do vrha.

ODGOVORITE
Name

E

27.11.2019 10:14

ekspert za zaduzivanje pa za banke predobar !rezultati rada plus znanje sve govore o svakome pa i o njemu naravno!!!e sad odgovornosti ??? nema pravne drzave a iznad zakona su politicari i njihovi poslusnici

Name

Todo

27.11.2019 09:50

Čini mi se da po izrazu na licu pjevaču nije dobro

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

27.11.2019 10:01

Svima nam je jasno da Snsd u NS Republike Srpske donosi razne zakljucke rezolucije i zakone.Onda sve to isto ti Snsd-eovci nose u Sarajevo i to ponistavaju.To znaci da im je ta NS Republike Srpske nista ne znaci kao ni Republika Srpska koju ce upravo oni da ukinu.A narod ko ovce ce za to okrivljivati opoziciju u krajnjem slucaju narod ce ih kriviti sto to nisu sprijecili.Medjutim kada je opozicija pozivala na proteste malo ih se odazove da li zbog straha ili sto misle da nece moci svake 4 godine pod Milin sator na prasetinu i janjetinu.Sve to sto pojedete to ce te duplo da platite i ne treba nikoga kriviti do kukavicluk naroda.

ODGOVORITE
Name

NIŠTA NOVO

28.11.2019 09:41

PA JESTE LI VI BEZ MOZGA, ČOVJEK PROSTO UBAČEN A NEMA POJMA NIŠTA NI GDJE JE, NITI O ČEMU SE RADI. ČOVJEKU DAJ SAMO STOLICU I TO VAM JE TO. VEĆINA IH JE TAKVIH NIJE SAM ŠTA SE ČUDITE. ČOVJEK KAO I MI GRAĐANI OPERISAN OD SVEGA. BABO KAKO JE REKAO I POTPISAO TAKO VAM JE KAKO VAM JE. VEĆINA VAS GA JE TRAŽILA PA SAD GLEDAJTE.

ODGOVORITE
Name

Neće biti

28.11.2019 12:39

Nije to baš tako. Zna on gdje je. Pljačka se nastavlja. Pljačka u kontinuitetu. Nema stajanja, nema zastoja. Ko zastane biće pregažen, ko istraje biće nagrađen. Pljačka do balčaka.

Name

V I L I

29.11.2019 07:48

On je ikebana, tako mu tzv. veliki baja naredio i tako mora. Čovjek od 60 godinanema svoj stav.

ODGOVORITE