Ево ко тражи бонска овлаштења

Већина представника земаља чланица Савјета безбједности Уједињених нација су, након обраћања високог представника Валентина Инцка и представљања 55. извјештаја о стању провођења мира у БиХ, исказали заједничку забринутост због појединих поступака политичких представника у БиХ, што се нарочито односило на кршење Дејтонског мировног споразума, формирање резервног полицијског састава у Републици Српској, непоштивање владавине права те негирање геноцида и слављење осуђених ратних злочинаца.

Босна и Херцеговина 08.05.2019 | 19:55
Ево ко тражи бонска овлаштења
Представник Кине је нагласио да његова земља поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ те поздравља успјешно организоване Опште изборе, који су одржани у октобру 2018. године. Такође, је позвао политичке челнике да што прије формирају власт како би започели са провођењем реформи.

- БиХ је важна земља на Балкану. Очување мира и стабилности, те осигуравање добрих односа међу народима, су у интересу међународне заједнице и региона. Међународна заједница мора слушати отвореног ума ставове свих страна те заузети балансиран приступ – изјавио је представник Кине.

Кина је исказала наду да ће ЕУФОР наставити осигуравати стабилност и сигурност у БиХ.

Представник Уједињеног Краљевства Степхен Хицкеy је подсјетио да је непоштивање владавине права кључни изазов за БиХ.

- Савјет мора остати веома фокусиран на ситуацију у БиХ те на подршку ОХР-у и високом представнику, који остаје врховни тумач цивилног аспекта Мировног уговора, а то укључује нашу подршку кориштењу бонских овласти, уколико то ситуација захтијева – поручио је Хицкеy, нагласивши да се подршка односи и на наставак мандата ЕУФОР-а.



Констатовао је да власт у БиХ још није формирана на свим нивоима те је позвао политичке лидере да формирају власт како би почели са провођењем реформи. Такође је политичаре позвао да прекину са раздорном реториком која негативно утиче на односе међу народима, али и на мир и стабилност у БиХ.

- Нарочито је забрињавајуће да поједини званичници користе позиције да подривају државне институције те застрашују грађане – изјавио је представник Уједињеног Краљевства.

У том је контексту издвојио измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске. Констатовао је да Уједињено Краљевство подржава пресуду Радовану Караџићу, која је, како је казао, важан резултат међународне правде који шаље снажну поруку.

- Једноставно је неприхватљиво да политички лидери и дијелови друштва настављају негирати пресуде и геноцид у Сребреници, иако су га потврдила два међународна суда – додао је Хицкеy.

Подршку ОХР-у, високом представнику и кориштењу бонских овлашћења дала је и представница Пољске. Увођење резервног полицијског састава у Републици Српској је оцијенила као оснивање ентитетских оружаних снага. Говорећи о изазовима са којима се БиХ суочава, издвојила је посљедње покушаје власти Републике Српске на, како је казала, ревидирању историје.

- Стални покушаји ревидирања историје су неприхватљиви. Одлука Републике Српске да формира комисију која би требала поново отворити питање интерпретације догађаја у Сребреници је посљедњи такав примјер. Нема простора за другачију интерпретацију – поручила је представница Пољске.

Представница Француске је констатовала да тренутна ситуација потврђује да БиХ треба пажњу Савјета безбједности. Подсјетила је да су француски предсједник Емануел Макрон и њемачка канцеларка Ангела Меркел крајем априла исказали подршку стабилности западног Балкана.

Када су у питању изазови са којима се БиХ суочава, издвојила је негирање пресуда међународних судова за ратне злочине почињене у БиХ.

- Свака иницијатива која за циљ има довођење у питање пресуда МКСЈ-а или реинтерпретирање тих пресуда, а нарочито мислим на геноцид у Сребреници, угрожавају кохезију у држави – казала је представница Француске.

Представник САД-а Јонатхан Цохен је исказао подршку високом представнику Валентину Инцку и његовој канцеларији у БиХ.

- Потврђујемо да опција кориштења бонских овлашћења остаје легитимно право високог представника – поручио је Цохен.

Власти у нашој земљи је позвао да што прије почну са провођењем реформи. Казао је да БиХ има неколико прилика пред собом да оствари своје циљеве и оснажи своје везе са евроатлантском заједницом. У том је контексту подсјетио на активирање МАП-а за чланство у НАТО-у.



- Охрабрујемо лидере да што прије искористе ове предности – додао је Цохен.

Позиве на гашење ОХР-а, сматра представник САД-а, долазе од оних који желе дестабилизацију земље. Поновио је да су САД забринуте због изазова владавини права у Републици Српској, али и неодржавања избора у Мостару од 2008. године.

- Ширење сарадње, јачање владавине права, чињење институција функционалнијим те борбом против корупције се праве кључни кораци ка обезбјеђивању свијетле будућности земље – поручио је Цохен.

Казао је да је за гашење ОХР-а потребно испуњавање увјета из "Програма 5+2", али да је та фаза још увијек далеко за БиХ.

Цхристопх Хеусген, представник Њемачке у Савјету безбједности УН-а, је у уводу свог обраћања казао да "БиХ није мјесто које смијемо оставити". Инцку је поручио да има још десет година да заврши оно што му је посао.

- Њемачка остаје привржена суверенитету и територијалном интегритету БиХ и њеном европском путу – изјавио је Хеусген.

Формирање власти, владавина права, корупција, социоекономске реформе су изазови које је издвојио, а поставио је питање и високом представнику.



- Мој колега из Уједињеног Краљевства вас је питао шта још можемо урадити за побољшање ситуације у БиХ. Ја ћу то преформулирати и питати: "Шта ви можете урадити више?" – казао је представник Њемачке те је у том контексту споменуо могућност кориштења бонских овлашћења.

Представник Русије Дмитрy Полански је био једини који је критиковао садржај извјештаја високог представника, за којег је рекао да је далеко од оног што се дешава у БиХ.

- Оно што ми видимо јесте да се покушава оправдати наставак међународног протектората у БиХ, како би се показало да још увијек постоји потреба за постојањем ОХР-а – казао је Полански.

Инзко се, додаје, у извјештају лично обрачунавао са лидерима Срба и Хрвата, кривећи их за све потешкоће у БиХ.

- Наш дијалог са лидерима, укључујући и састанак предсједника Путина са предсједавајућим Предсједништва Додиком у Београду 17. јануара ове године, показује супротно. Показује да су сви одговорни српски и хрватски политичари привржени провођењу Мировног споразума из 1995. године – поручио је Полански.

"Неки људи из Сарајева" су, како је казао, у посљедње вријеме довели у питање једнакост свих народа у БиХ, а то је "разлог већине проблема у БиХ".

- А Инзко то одбија признати – додао је.



Споменуо је најављену апелацију Уставном суду БиХ о називу Републике Српске те је поручио да је потребно редуковати средства и број људи запослених у ОХР-у. Посебну пажњу је посветио односу БиХ и НАТО-а.

- Бања Лука је против чланства у НАТО-у јер не могу прихватити да граница између БиХ и Србије буде линија одвајања. Нико не може игнорисати ту чињеницу и сваки покушај приближавања Сарајева НАТО-у, супротно Дејтонском мировном споразуму, може нарушити рад на реформским процесима те може водити до деструктивних посљедица – казао је Полански.

Критиковао је Инцкове коментаре на рачун формирања резервног састава полиције, што је, како је казао, реакција на мигрантску кризу и могућност терористичких напада. Осврнуо се и на критике на рачун негирања пресуда међународних судова за ратне злочине почињене у БиХ те формирања комисија за Сребреницу и Сарајево.

- Мислимо да то није прихватљив приступ. Желимо нагласити да су такве комисије резултат очигледних шупљина у пресудама МКСЈ-а и то је нешто због чега смо исказали забринутост у неколико наврата. Надамо се да ће експерти из 12 земаља у тим комисијама бити у могућности да створе праву слику злочина у Сребреници и Сарајеву – изјавио је Полански.

Подсјетио је да Русија у неколико наврата није подржала ставове Управног одбора Савјета за провођење мира, што се, сматра он, мора унијети у извјештаје високог представника. Управни одбор ПИЦ-а, вјерује, одлуке треба доносити консензусом. Напоменуо је на извјештај Владе Републике Српске, који, према његовом мишљењу, попуњава бројне шупљине у извјештају високог представника. Полански је исказао увјерење да улога међународне заједнице у БиХ мора бити ослабљена.

- ОХР и његова бонска овлаштења су препрека за демократски развој земље. Оно што треба урадити јесте умањити буџет и број особља ОХР-а – додао је.

Формирање новог сазива Савјета министара БиХ је издвојио као приоритет за БиХ, а нагласио је и потребу уклањања страних судија из Уставног суда БиХ.

- Контрапродуктивно је вршити притисак на Републику Српску и лидере Срба. То је нешто што је рађено. Једностране акције и негативна реторика су нешто што погоршава атмосферу у земљи – изјавио је Полански.

(Фактор)

Коментари / 76

Оставите коментар
Name

Даре

08.05.2019 18:02

Коначно треба националисте избрисати. БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

08.05.2019 18:48

Бонска овлаштења треба што више користити. Ова мафија разумије само језик силе и батине. Додика одмах смијенити и забранити му сваки политички рад а СНСД ставити по санкције. Чешљање мора почети.

Name

Ре

08.05.2019 19:00

Само њих деложирати у затвор и консфиковати отето од народа. Лопови све отели завадјајуци народ.

Name

ЗА ЦОРЛЕОНЕ

08.05.2019 19:40

ДА, ТРЕБА ИСТО УРАДИТИ КАО И СДСу У ПРОСЛОСТИ. СВИ ВИДИМО СТА ВЛАДТ РАДИ, ПРАВИ ЗАКОНЕ ПРЕМА СВОЈИМ ПОТРЕБАМА, ПОЛИЦИЈУ ПРИСВАЈА РАДИ СВОЈЕ ЗАСТИТЕ, ВИДИТЕ ОВАЈ ЦИРКУС СА ПРОДАЈОМ ПРЕДУЗЕЦА .. НЕМАС СЕ КОМЕ ЗАЛИТИ, ДЗАБА ДОКАЗИ ,ДЗАБА СВЕ ДОКУМЕНТОВАНО .. О УБИСТВИМА ДА И НЕ ГОВОРИМ ... КАО БОРЦА РС ОВАЈ СТАВ ЗАПАДНИХ СИЛА МИ ЈЕ ДАО НЕКУ НАДУ ДА ЦЕ ОВИ ЗЛОЦИНЦИ БИТИ СКЛОЊЕНИ СА ВЛАСТИ И ДА ЦЕ ПОЦЕТИ ВЛАДАВИНА ПРАВА.

Name

Нострадамус

08.05.2019 20:07

Ре за све. Ако се буде бавио само Додиком и Снсд Онда нема ниста. Али мозе се од њих поцети И заврсити да СдА И Бакиром иХдз И Цовицем. Само тако мозе Нам свима бити боље

Name

Не могу да вјерујем

08.05.2019 20:37

Незнам кад сам се осјецао пријатније у последњи 15 година на ову вијест а јос висе на ове све коментаре и сватио сам да ипак постоји нада за боље сутра.Браво мој лијепи народе кад смо поцели гледати својим оцима и размисљати својим главама а не како то елита на власти хоце да намсвима наметне да смо само за њих робови које на крају могу и да убијају ако идес контра њих.

Name

Ре свима

08.05.2019 21:15

Да ли ви стварно мислите да ће Инцко користити бонска овлаштења? Нема шансе. Он само прича тако да не би био сумњив, а у суштини подржава наше политичаре.

Name

Министар

08.05.2019 21:32

Ја не могу вјеровати да оволико људи зиви у незнању и заблудама. Овде је изрецена гомила неистина за потребе политицких циљева земаља западног свијета. Прво и основно је да свим треба да схватите да је ЛАЗ да високи представник има легитимитет. У било којој дрзави легитимитет доносења одлука имају САМО И ИСКЉУЦИВО градјани те дрзавс. Да ли се одлуке доносе непосредно путем референдума или посредно путем изабраним представника је ствар нацина али нема легитимитета за доносење одлука у функцији високог представника јер ни један високи представник не само да НИЈЕ ИЗАБРАН ВОЉОМ ГРАДЈАНА ове дрзаве вец цак није ни градјанин дрзаве у којој себи узима за право да људима блокира имовину, одузима лицна документа тј основна људска права, за која се наводно залазе, БЕЗ ИКАКВОГ ДОКАЗА А КАМОЛИ СУДКСОГ ПОСТУПКА. ЗБОГ ТОГА И ЈЕСМО КОЛОНИЈА!!! Без обиза на криминалце у политици постојање високог представника је основни показатељ да БиХ непостојеца дрзава. Ако се народи у БиХ не могу договорити да БиХ постоји онда и не треба да постоји. А вјестацко одрзавање немогуце дрзаве не иде у корист ни једног народа. Ви који призивате интервенцију високог представника кроз корисцење бонских овласцења сте идиоти. Без обзира против кога навијате да их употреби. То сто би високи представник евентуално смијенио додика не знаци да је смијењен због криминала вец искљуциво сто има некакав политицки пут који не одговара интересима западних земаља. Таква смјена би знацила буквално ропство за градјане БиХ јер би то био конацни доказ да у БиХ појединац НЕМА ПРАВО на слободу у политици а то је ропство. Слазем се да додик треба да оде али нипосто смјеном од стране високих представник вец смјеном гласовима на изборима. А сви страни колонизатори треба да пду из бих, како високи представник тако и стране судије. Полуге моци морају свој легитимитет да темеље на вољи градјана и нација у бих а никако на вољи британске или америцке администрације. Па ако је могуц унутрасњи договор у бих нека бих зиви ако није могуц миран разлаз. А све и да градјани изаберу нови рат и то је право нас градјана, ма колико се ја или неки појединац пеотивио том сценарију. ТО ЈЕ НАСЕ ПРАВО!!!

Name

милица

08.05.2019 22:06

Само Руси против и само увек против. Шта си они умишљају људи? Ко су они? Сила? За мене никад нису била сила, има их свега 124 милијона, толико Мексико има становника, а Бразил дупло већи. У јебеној Русији нема ко фа живо, огромна је, али празна. Хладноћа и све безе. Људи, ми смо мањина у свету као православци, има нас свега око 300 милијона. Најсиромашније земље света су православне, јад и беда. А полудим кад ми се Рус јави, јер мисли да је Бог. А ЕУ И АМЕРИКА ИХ ПОЈЕДЕ ЗА ДОРУЧАК. чуј, 234 милијона становника и нека сила. А с друге стране ни један Србин не иде на исток да рати, ни у једну православну земљу, већ на западну католичке земље. А ускоро ће и у Хрватску верујте ми на рец! Не правда ме јако боли и за њу би ови вадила! Увек Руси неки вето стављају, изигравају мајмуна, глуме силу, а јад и беда. Стандард нула

Name

Правда

08.05.2019 22:40

Запад је створио националисте и наопаке политицаре. Теко нама ако мислимо да нам они мисле добро. Како су нам мислили добро, тако свакодневно умиремо од карцинома, без обзира на националност

Name

ЗНАЊЕ

09.05.2019 01:58

Миле Додик је тражио да се укине ОХР и високи представник. Резултат оснажење улоге ОХР-а и високог представника ос стране међународне заједнице и Савјета безбједности. Ми, грађани Републике Српске и даље дајемо подршку тавом Мили Додику. У демократски развијеним друшвима за такав промашај у вођењу политике у име народа се истог мјеста поднесе оставка. Ако не оставка, слиједе ванредни избори и тотално неповјерење.

Name

Градани РС

09.05.2019 03:34

Ми морамо подхитно овога Инцка избацити ит БХ. Он је хускацки фактор!!!

Name

ПОСМАТРАЧ

09.05.2019 05:40

Иако има шурока овлаштења високи представник се опредијелио за улогу посматрача а одавно је морао казнити додика који је генератор свих проблема како политичких тако и из области корупције и криминала.Створена је слика да додику не миже нико ништа и да за све што ради има подршку међународне заједнице.Да видимо хоће ли високи представник напокон искористити своја овлаштења или ће остати икебана.

Name

Бозе

09.05.2019 06:31

Пољска нам дрзи предавање до јуце се проституисали по јадрану.

Name

градјанин бх

09.05.2019 06:49

Знаци мало це да скрате рогове оцевима нација

Name

Дејан БЛ

09.05.2019 06:54

Е моји мајмуни из СНСД.И?,?Ста цемо сад???Цео свијет це нам опет сјести за врат.А ви и даље слусајте умно болесног Лукаца.У ком ви људи свијету зивите???

Name

Стижу нове САНКЦИЈЕ

08.05.2019 18:06

Треба ДОДИКА ,, ЦВИЈАНОВИЧ дискфаликовати са Политичке Сцене . ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре стизу нове санкције

08.05.2019 18:50

и не само њих...све је то повезано, све го лопов до лопова. Морају се бар сви близи људи око Додика, Бакира и Цовица уклонити. Мислим да би се бар мало одахнуло и народ окренуо нормалнијем зивоту.

Name

Кими

08.05.2019 21:02

Најбитније је малог путина отрести.

Name

Смолуца

08.05.2019 21:43

Цовиц је први поцео манипулисати судством.Ови други су неозбиљни данас несто потпису или се договоре а сутра се не придрзавају потписаног.Судство и тузиластво треба да је независно.Овако се направила само партијска дрзава.

Name

РЕ МИНИСТАР

09.05.2019 06:41

ЈА БИХ ТЕБЕ ПРВО ПИТАО ГДЈЕ ТИ ВИДИС ДРЗАВУ? ОВО ЈЕ НЕКА ТВОРЕВИНА НАПРАВЉЕНА ДА СТАНЕ РАТ И УБИЈАЊЕ И НИКАКВОГ НАПРЕТКА ПРЕКО 20 ГОДИНА, САМО ЗЛИ ЉУДИ ИСКОРИСТИЛИ ПОСТЕНИ НАРОД И ОБОГАТИЛИ СЕ, СВИЈЕТ МИСЛИО ДА НАСИ ВЛАДАРИ НИСУ ТОЛИКО ЗЛИ И ПОКВАРЕНИ. ЉУДИ, МОРА СЕ НЕСТО ПОЦЕТ ДЕСАВАТИ, БОНСКА ОВЛАСТЕЊЕ ИЛИ НЕСТО СЛИЦНО. ПА ВИДИТЕ ЛИ ДА УОПСТЕ НЕМА ЗАКОНА ЗА МОЦНИКЕ И ЊИХОВЕ ДУПЕЛИЗЦЕ, МОГУ ДА УБИЈАЈУ, ПРЕМЛАЦУЈУ, МОГУ ДА ПРОДАЈУ ПРЕДУЗЕЦА НЕПОСТОЈЕЦИМ ФИРМАМА ... СВЕ ВИДИС СВОЈИМ ОЦИМА ,КАКО СЕ СВЕ УНИСТАВА И НЕМАС КОМЕ ДА СЕ ЗАЛИС, НЕМА ЗАКОНА, НЕМА ПРАВНЕ ДРЗАВЕ. ДИВЉИ ЗАПАД ЈЕ БИО ПРАВЕДНИЈИ.

Name

ја будала

10.05.2019 05:21

Ви мислите да западњацима требају бонска овластења да дмјене недемократе код нас.ха ха ха.Они би смјенили оне који коце нато пут.Мало сутра.

Name

диригент инцко

08.05.2019 18:06

Ове велике силе као да смо дјеца они би да комадују свима кои не играју како они свирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре диригент Инцко

08.05.2019 18:49

Дејтон пријатељу!!!То су потписали сви у БиХ и дали сагласност да се могу користити Бонске овласти.Ти би из дејтонског споразума само оно што теби одговара, је ли батице? Не може пријатељу!!! Нема .урчења, готово је...Сад ћеш да видиш ове наше вође како ће да подвију реп.Инцко је коначно добио зелено свјетло...Има да слушају ко мала дјеца, само гузицу да сачувају...

Name

ре за ре д. и.

08.05.2019 19:05

друзе сто се мене тице нек скида кога хоце али незаборави да срби у федерацији немају никаква права па мозе мало да тамо их користи

Name

куку нама са нама

08.05.2019 19:22

А каква права имају у овој несретној Српској за коју су гинули.. камо среће да их мало напраше у Тирани,ову двојицу демагога

Name

ре за ре Д.И.

08.05.2019 19:40

Слажем се у потпуности.Ја да сам на његовом мјесто не би камен на камену остао.Да икако могу укино бих и политичке странке, поготово ове са националним предзнаком.Поставио младе перспективне људе на мјеста за које су изучили школе а не да неки тамо кркан са пољопривредном школом води министарство за иностране послове.Само дајем примјер.Напунио бих затворе овим политичким олошом и багром, гдје би ринтали 12 сати дневно.Одузети сву имовину без покрића.Ко се успротиви ломит кости...Надам се да си сконто која сам опција...

Name

Лула

08.05.2019 18:08

Инцко треба три лопова смијенити Доду,Цовица и Бакета и то одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

08.05.2019 18:53

Браво ЛУЛА слазем се

Name

Надих Јах

09.05.2019 00:40

Цитам поруке И видим колико има зеље да се вец једном-КРЕНЕ-пуно паметних коментара,настрану оних којима је национализам попио мозак као И оном руском лупеталу на Сједници ОУН-а који дјелује као разбијени стаклени бокал о људске норме зивота,разумијевање медју људима,и путу БиХ И њеним људима ка путу НАТО,и Европи

Name

борац

09.05.2019 04:40

Ако би се то и десило неби било неки резултата основали су они своје послуснике и могу владати из заледјине.Стета за народе це остати дуго и после њихове смрти ако погледамо како су многе владаре прогласили свецима и славе их ста оцекивати.

Name

за сад и британце

08.05.2019 18:16

30 година по васим правилима владате у бих пропадосмо скроз не пријетите само ПОМОЗиТЕ да економски ојацамо и мир је обезбијеђен

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

08.05.2019 18:18

Одавно је криминалцима на власти требало стати у крај! Овако је исељавање неизбјезно! Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 18:21

У РС годинама само живе и уживају и царују лопови и криминалци, народ и борци се сналазе и муку муче да преживе ову дугогодишњу голготу која цвата у безнађу и не назире јој се крај без господина Инзка са својим овластима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.05.2019 18:34

Стари "пријатељи" Енглези,још једном показују"љубав" према Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 007

08.05.2019 19:24

ЉУДИ ВИДЕ КРИМИНАЛ, ИМАЈУ ОЦИ И УСИ А И МОЗАК. СВАКИ НОРМАЛАН ЦОВЈЕК У РС БИ ПОДРЗАО БОНСКА ОВЛАСТЕЊА. А ОВА СПРЕГА ДОДИКА И РУСКЕ МАФИЈЕ ЈЕ ОЦИГЛЕДНА. СВЕ УРЕДЈЕНЕ ДРЗАВЕ СУ ЗА СМЈЕНУ КРИМИНАЛАЦА, РУСИЈА ЈЕ ЛЕГЛО КРИМИНАЛА КАО И МИ.

Name

Милијана

09.05.2019 01:41

А мислис да нас Руси воле. Све је то голи интерес. Руски амбасадор брани Додика јер тренутно одрадјује посао за њих, за узврат је добио некретнине у Москви, које се воде на његовом сину. Народ глуп..мазохисти као и увијек

Name

сабир ходзиц

08.05.2019 18:38

значи Срби и Руси сами против цијелог свијета ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

руја

08.05.2019 20:40

Руси казу да се ниста не дира, јер стварно добро зивимо.

Name

Мила

08.05.2019 18:44

Досло вријеме на наплату.Рампа се суста треба царину платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста сад

08.05.2019 18:45

Опет це бити криви страци сто се ми као људи не моземо договорити, криви мо их да су разбили Југославију вјероватно и јесу.Сматрам да смо ми криви сто смо то допустили, прије свега највисе кривим Србе ер као најбројнији народ требали су се висе борити за њу.Срби су највисе изгубили, цак мислим да им је намјестено ово све из неког разлога који ја не могу да разумијем.Сви се оградјују од њих осим Руса а они су далеко да би помогле и не вјерујем у помоц коју нуде јер ми се цини да је привидна.Нека нам је драги Бог на помоци свима у Босни зао ми је и вас Срба као и моји Босњака памети немамо али зато криминала имамамо за цјелу Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

08.05.2019 18:46

Није то притисак на Републику Српску - него је то притисак на Србију. ...Да је Србија у НАТО-у, тад ови с запада не би ни зуцнули, јер онда би Република Српска прва била за НАТО и у тај савез би БиХ ушла за 2 месеца... али би онда Русија причала ово што ови причају. ...Јадни смо ми с њима свима. Али, опет, сами су криви због тога што Срби неће да уђу у тај њихов савез. А како и да уђемо кад су нас санкционисали, изоловали, избомбардовали, кад нам је економија и држава због свега тога пропала... кад су Косово узели од Србије, кад су испленирали и омогућили олују... Или, може да Срби уђу у НАТО, али да се Крајина и и део Далмације врате Србима и да се то све прпоји на Републику Српску, а да се Републици Српској врате и: Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац, и то све скупа да се припоји на централну Србију. Па онда Барања и источна Славонија да се врате Војводини. Косово да се врати на Србију и да Албанци престану да праве хаос. А Црна Гора да поново буде у државној заједницом са таквом Србијом. Плус да све те Срске територије буду само позерски у НАТО-у, тј. да нико Србе не може да шаље у никакав рат, и да таква Србија може да буде равноправна и да само тај један српски глас буде довољан за вето- који треба да спречи консензус за рат, или неку ратну интервенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато игра

08.05.2019 19:01

Конацно неко ко зна гдје је зец.

Name

Нажалост

08.05.2019 19:28

док је таквих као ти који би поново све испочетка, нема нам спаса.

Name

РЕ .Бонд

08.05.2019 20:02

И Хрватска је нас бомбардовала па се Додик грли са Цовицем!

Name

Ре 007

08.05.2019 20:02

Хитно мијењај дилера

Name

НН

08.05.2019 21:16

Хахахах....

Name

ре 007 Бонд

08.05.2019 21:55

Бозе,Бозе до које се мере мозак испрати мозе.

Name

Правда

08.05.2019 19:21

Убице Давидове треба побрисати. УДРИ БАГРУУУУУ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

09.05.2019 07:29

Крајње је време да се политицари казне та уцињена дјела на брдовитом баљану !!урусили систем и царују у безакоњу а све опљацкали сто се дало опљацкати па сад они јапиталисти са покраденом имовином !!сав врх из сва 3 народа јевувезана јриминалба хоботница заједницки пљацкају а народ завадјају и такко узивyју у свом царству а свебплатеви оривилегије вратити дрзави они су опљацкали будзет то нису плате зарадјене сви у затвире и то пријеким хитним сНкцијама јер нестаце народа пустосвостаје од њиховог зла !багра лоповска !!!

Name

Милан

08.05.2019 19:22

Браво за руског амбасадора који студиозно сагледава сву ситуацију упустајуци се до краја у сваки аспект унутрасњх десавања. Вецина осталих је клисе наступ који има за циљ да уопсте не улази у проблем вец да се понављају фразе које су написане прије 20 година како би се цувале удобне амбасадорске фотеље у Савјету безбиједности УН-а ниста не радеци, за разлику од руског амбасадора који је својин наступом показао несто конструктиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине у Призрену

08.05.2019 19:26

Једино што је СНСД урадио у задњих 15 година да ваља је комисија која треба да разоткрије истину о Сребреници, која се ионако зна. А то је да је масакар изрежирао запад, на челу Бил Клинтон у сарадњи са Изетбеговићем, да би се бомбардовање оправдало, са тихом сагласношћу међународне заједнице. За све остало су у праву, једино се питам зашто Додика и СНСД тајно толико подржавају. Једина критика долази у УН. А иза редова спонзоришу СНСД, који нам уништава систематски државу, Републику Српску, што запафу којем треба радна снага, мниго прија. Устани народе против проданих душа и издајника српскога народа! Бори се за слободу у сопственој земљи! Има да створимо Швицарску од Републике Српске! Само њихове законе и манире да копирамо! Ионако нам пола становништва код њих, Њемаца и у Аустрију отишло. Са тим искуством људе вратити и дати им да раде и уреде државу! Неће нам ови дволични, покварени политичари (и ови што нам у УН соле памет, и олигарси што сад владају) ништа моћи. Кад се народ једном сједини неможе нам буквално нико ништа! Само слога Србина спашава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

швајцарац

08.05.2019 19:47

Па нисмо луди да се сад враћамо и сељакамо..

Name

Секи

08.05.2019 19:57

Овај Инцко само лапрда а ниста не предузима, овим извјеставањем себи мандат продузава. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 20:41

Богами није никад острији био.Има наде за бољитак.

Name

Посматрац

08.05.2019 20:08

Сад се фино открило ко стоји иза Брулета и његове свите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац59

09.05.2019 04:30

Већ сам читао да Инзко жели само свој мандат продужити и с тим се слажем. Али сам некако сигуран и убједјен да је он само један добар глумац који глуми као забринутост због те ситуације у БиХ. Често се пута опозива на ПИК а ПИК не постоји у Дејтону, Бонске овласти баш њега признају коа оног ко може донијети неке одлуке а не тај ПИК. Ја лично мислим да Инзко ради за корист РСа и највјероватније је и ту узео дебеле паре од Дође аовај наводни конфликт измедју њих је само глума. Инзко је имао до сада 50 пута разлоге да санкционише или уклони Додика али није то учинио. Зашто није ништа подузимамо остаје да нам вријеме покаже. Остаје један велики???

Name

Будала као и ти

08.05.2019 20:21

Инзко се најзад пробудио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

09.05.2019 07:37

Ињцко и Бигемарк су слијепи код оцију !!па ниста не виде обневидили а паре узели као и политицари !!!како су провидни али на неписменом Балкану пролазе !!!Ињцко и Вигемарк су само мало забринути над катастрофом овог опљацканиг обесправљеног народа а дебело плацени и од народа и будзет опљацкан са кредитима огромним за. Плате будјетских паразита тј гласаца појупованих тј робова балканских !а кредите це врацати и неродјена дјеца тако плацати бахацење политицара и висојих и нидких н свим нивоима а они само мало забринути !!! Од тог безакоња и јаваслука

Name

куку нама са нама

08.05.2019 20:35

Видите ли како су Руси пријатељи обичном народу..оно се неслажу да нас Инцко штити од наших тирана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

08.05.2019 21:10

док год ова гарнитура политицара у сва три народа влада зивота за сиротињу нема кад би њих смјнуо инцко идузео сто су покрали и подјелили народу Б и Х би била јаца Катара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

08.05.2019 21:18

Мислим да су и инцка уцланили у своју организацију па има двије плате како другације протумацити његову пасивност јер је и он са њима новац не познаје ни вјеру ни нацију и нема ста новац немозе само је у питању цифра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

08.05.2019 21:21

Бонска овластења али по правди и за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бихфоралл

08.05.2019 21:28

папанска додикова политка коју цјели свијет осудјује и цјела еуропа...јасно су ангела меркел и макрон дали до знања додику да нема ста да трази у берлину на самиту са својом глупом политиком негирања дрзаве БиХ...докле год је додик контра дрзаве БиХ,сви инвеститори це заобилазити рс и она це банкротирати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

08.05.2019 23:26

Треба да се развије свијест да смо сами способни да се ријешимо гамади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема цајта

09.05.2019 17:19

А док то допре до свијести овдашњег народа има да тај народ напросто скроз пострада, да потоне у биједи и безнађу које га снађе.

Name

све доказано

09.05.2019 01:06

Ста јос додати моје комсије, видите и цитате сами ста цијели свијет мисли о вама. Сами се све дубље каналите до нестанка ентитета, јер ако наставите даље овим путем, уступице санкције као укидање ентитета. Није могуце да су све дрзаве које су се изјаснили, да су глупи а ви најпаметнији. Сад је све до вас, није сигурно до нас. Престаните да паметујете да су вам увијек други криви. Виде дрзаве да ви све коците а не ми. Нисмо ми криви за вас неуспјех. Прихватите цињенице и спустите мало лопту. Поздрав свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

09.05.2019 01:42

Руси су увијек контра и стандардно без неког конструктивног приједлога...оцекивао сам да це се осврнути на цињеницу да срби из рс одлазе на запад (не у русију) због власти снсд-а а не "неких људи из сарајева"

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

09.05.2019 07:43

Амбасадор Русије само Рафинерију брод и Снсдеовце партијасе путинове заступа а народ сто бјези то њега не дотице !није цак нимало ни забринут као и вигемарк и ињцко сви у слузби корумпираних политицарааа фујјјјјј

Name

Ја

09.05.2019 04:39

Додик јест поцео сваста лапрдат про оцират љутски разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

09.05.2019 05:05

Који Инцко нема ниста од тога он је одавно на бајином платном списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.05.2019 06:27

ајде министре не кењај и не срамоти се, да си бар једном у животу прочитао анеx 10 међународног мировног споразума за мир у бившој југославији знао би да је високи преставник врховни тумач тог споразума и да кад треба нешто пресјећи, он то не само да има право негому је то и дужност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

09.05.2019 07:02

Чекај мало па опет смо на почетку. Опет цијели свијет види Доду и Србе као непријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

09.05.2019 07:06

СВАКА ЦАСТ ЗА ЗАПАДНЕ СИЛЕ. ЕВО БАР ИМАМО НЕКУ НАДУ ПОСЛЕ 10 ГОДИНА. А РУСИЈА? МА КАКВА РУСИЈА, ОТДЈИТЕ ТАМО И ВИДИТЕ ,КОРУПЦИЈА КАО И КОД НАС, УСТАВИ ВАД ПОЛИЦАЈАЦ БЕЗ РАДНЕ ДОЗВОЛЕ ,РЕСАВАС СВЕ СА 10 ДОЛАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

09.05.2019 07:12

Читам ове коментаре више да се раном зором добро насмијем, јер је осмјех врло здрав лијек. Морам открити тајну да ме ови ЛАТИНИчари највише пријају, својим глупостима с којима се бусају. Нажалост колико је овдје потурица, толико је и црвени невјерника с иконом Миле Ронхила, који су махом ЛАТИНИчари. Само да вам кажем, ове године седам мојих комшија, додик-оваца, престало је да слави Св. Ђурђа, чију су икону поставили 1998 скинувши Титову, а сад објесише Милу. Боже, какав смо ми милет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

09.05.2019 12:52

Немамо боље а горе нећемо никад имати. Сами смо криви јер смо ''СПАВАЦИ''. Ко је схватио он више не живи у овој и од бога заборављеној БиХ.

ОДГОВОРИТЕ