И у ФБиХ тражи ново бројање

Све показује на то да имамо највећу послијератну изборну аферу, која треба и мора бити предмет детаљне провјере надлежних институција

Босна и Херцеговина 16.10.2018 | 07:47
И у ФБиХ тражи ново бројање
Из А-СДА сматрају да прелиминарни резултати општих избора, које ће Централна изборна комисија БиХ у законском року прогласити коначнима, делегитимисало демократију као изворно право грађана БиХ да глас који некоме дају, не буде неутралиан обичном, безочном крађом. Казао је ово у разговору за “Дневни аваз” Рифет Хозановић, један од оснивача А-СДА.  

 Језива реалност

- Предсједник Централне изборне комисије Бранко Петрић признао је језиву и трауматичну реалност да ЦИК није одговоран за рад бирачких одбора које надзиру политичке странке и на разне начине врше опструкцију изборног процеса. Петрић је посредно, али прецизно, инаугурисао хаос и безвлашће у процесу гласања. Тиме тзв. увјерљива побједа СДА и СНСД-а постаје највећи послијератни терет демократије у БиХ - каже Хозановић.

Он истиче да је јавна крађа бирачког права ујединила, практично, цијелу БиХ и све политичке опције које су на својим леђима осјетиле механизам “намјештања” изборних резултата.

- Стога, позивамо органе СДА, на челу с Бакиром Изетбеговићем, да се, уколико поштују демократску вољу грађана БиХ, а поготово ако су сигурни у то да је њихова изборна “побједа” чиста као суза, придруже у бројним захтјевима за отварање врећа и поновно бројање гласова. Уколико то СДА одбије, тиме ће индиректно признати да су њихови страхови и бојазни итекако оправдани, а терет доказивања незабиљежене изборне крађе биће на институцијама БиХ - оцјењује Хозановић.

 Детаљна провјера

Наводећи бројне неправилности које су пратиле изборни процес, Хозановић сматра да се оне све морају испитати.

- Промјене огромног броја бирачких одбора, очито перфидно испланираних уочи дана гласања или на сам дан избора, сумњиво бројање гласова, саблажњив “транспортни циркус” с врећама с гласачким листићима, остаци изборног материјала, 500.000 неважећих листова, бројне пријаве, жалбе, кривичне пријаве Тужилаштву БиХ и СИПА-и показују да имамо највећу послијератну изборну аферу, која треба и мора бити предмет детаљне провјере надлежних институција, ако у БиХ уопште још има државе - закључује он.

Поробљивачка демократија  

- Социјалдемократска партија, Савез за бољу будућност, Независни блок, Странка демократске активности, Народ и правда, Покрет демократске акције, Наша странка… дигли су глас против поробљивачке демократије, којом је најосновније право грађана БиХ, слобода на избор, сада и заувијек у рукама отуђене парадемократске структуре, која је, као главна полуга изборног процеса, укључена у механизам гласања - истиче Хозановић.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

шлиф

16.10.2018 06:37

Ако су ови остварили побједу онда се треба помирити са чињеницом да ће тек сада кренути егзодус радно способне популације. И најлуђи су дошли памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

16.10.2018 11:18

Понистити изборе!

ОДГОВОРИТЕ