I u FBiH traži novo brojanje

Sve pokazuje na to da imamo najveću poslijeratnu izbornu aferu, koja treba i mora biti predmet detaljne provjere nadležnih institucija

Bosna i Hercegovina 16.10.2018 | 07:47
I u FBiH traži novo brojanje
Iz A-SDA smatraju da preliminarni rezultati opštih izbora, koje će Centralna izborna komisija BiH u zakonskom roku proglasiti konačnima, delegitimisalo demokratiju kao izvorno pravo građana BiH da glas koji nekome daju, ne bude neutralian običnom, bezočnom krađom. Kazao je ovo u razgovoru za “Dnevni avaz” Rifet Hozanović, jedan od osnivača A-SDA.  

 Jeziva realnost

- Predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić priznao je jezivu i traumatičnu realnost da CIK nije odgovoran za rad biračkih odbora koje nadziru političke stranke i na razne načine vrše opstrukciju izbornog procesa. Petrić je posredno, ali precizno, inaugurisao haos i bezvlašće u procesu glasanja. Time tzv. uvjerljiva pobjeda SDA i SNSD-a postaje najveći poslijeratni teret demokratije u BiH - kaže Hozanović.

On ističe da je javna krađa biračkog prava ujedinila, praktično, cijelu BiH i sve političke opcije koje su na svojim leđima osjetile mehanizam “namještanja” izbornih rezultata.

- Stoga, pozivamo organe SDA, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, da se, ukoliko poštuju demokratsku volju građana BiH, a pogotovo ako su sigurni u to da je njihova izborna “pobjeda” čista kao suza, pridruže u brojnim zahtjevima za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova. Ukoliko to SDA odbije, time će indirektno priznati da su njihovi strahovi i bojazni itekako opravdani, a teret dokazivanja nezabilježene izborne krađe biće na institucijama BiH - ocjenjuje Hozanović.

 Detaljna provjera

Navodeći brojne nepravilnosti koje su pratile izborni proces, Hozanović smatra da se one sve moraju ispitati.

- Promjene ogromnog broja biračkih odbora, očito perfidno isplaniranih uoči dana glasanja ili na sam dan izbora, sumnjivo brojanje glasova, sablažnjiv “transportni cirkus” s vrećama s glasačkim listićima, ostaci izbornog materijala, 500.000 nevažećih listova, brojne prijave, žalbe, krivične prijave Tužilaštvu BiH i SIPA-i pokazuju da imamo najveću poslijeratnu izbornu aferu, koja treba i mora biti predmet detaljne provjere nadležnih institucija, ako u BiH uopšte još ima države - zaključuje on.

Porobljivačka demokratija  

- Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Stranka demokratske aktivnosti, Narod i pravda, Pokret demokratske akcije, Naša stranka… digli su glas protiv porobljivačke demokratije, kojom je najosnovnije pravo građana BiH, sloboda na izbor, sada i zauvijek u rukama otuđene parademokratske strukture, koja je, kao glavna poluga izbornog procesa, uključena u mehanizam glasanja - ističe Hozanović.

(Avaz)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

šlif

16.10.2018 08:37

Ako su ovi ostvarili pobjedu onda se treba pomiriti sa činjenicom da će tek sada krenuti egzodus radno sposobne populacije. I najluđi su došli pameti.

ODGOVORITE
Name

gradjanin

16.10.2018 13:18

Ponistiti izbore!

ODGOVORITE