Захтјева измјене Изборног закона

Измјене Изборног закона предуслов су за формирање власти на федералном и бх. нивоу, поручује лидер ХДЗ-а Драган Човић. Огласио се први пут након избора и рекао да се више никада неће поновити да један народ другом бира представнике, као што је то и овога пута био случај са Жељком Комшићем, који је понавља Човић, изабран гласовима Бошњака.

Босна и Херцеговина 15.10.2018 | 22:53
Захтјева измјене Изборног закона
Изборни резултати за поједине нивое власти, тврди Човић, неће моћи да буду имплемтирани, док се не измјени изборни закон, па очекује да ће се и договор брзо постићи. 

"Ја сам врло јасно казао свој став, мислим да је данас широј јавности познато, бошњачке странке, или један дио странака које су се опредјелиле, да имају један посебан пројекат бирања у име хрватског народа. Ја мислим да су направили једну велику грешку, не само према Хрватима, већ према свим другим народима и према БиХ", каже Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Измјене изборног закона Човић је тражио и прије избора. И то да се Федерација подијели на неколико изборних подручја, тако да један народ другом не бира представнике. Међутим, није било сагласаности, и на претходним изборима Жељко Комшић је трећи пут изабрана за хрватског члана Предсједништва, што је изазвало револт Хрвата.

Колико су љути у општинама са хрватском већином говоре бројне одлуке, којима је Комшић проглашен непожељном особом. Најновија је стигла из Усоре, гдје одбацују Комшића као легитимног представника и са њим не желе никакву сарадњу. Сматрају да су у Предсједништво изабрана два бошњачка члана, а Комшића оптужују да се лично ставио у функцију мајоризације хрватског народа. Поручују му да заобиђе Усору у свом будућем дјеловању, јер им не пада на памет да разговарају са, како кажу, нелегитимним представницима Хрвата. 

"Ово је први мандат, након 12 када ХДЗ има власт, кад једна таква Усора, преко 80 одсто, подршке да предсједнику др Драгану Човићу, и на крају буде изабран, већином бошњачких гласова Жељко Комшић. Мислим да ту више ништа не треба додати. На овај начин се све изиграва, када једном народу бирате његове представнике, од другог већинског народа који је заступљен у Федерацији", каже Звонимир Анђелић, начелник општине Усора.

Узаврелу ситуацију, након избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва, подгријао је и кардинал надбискуп врхбосански Винко Пуљић. Поручио је да се Хрватима одузимају права и да се то још представља као  законит чин. 

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Скептик

15.10.2018 20:45

Кад је покренуо питање промјене изборног закона помислио сам да алудира на електронско гасање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

15.10.2018 21:35

Драгане, таке ит еасy !!! Прво да поништиш попис гдје си прегласао србе, затим да изгласаш закон о кладоницама који си блокирао да се поклониш Јасеновачким жртвама и одрекнеш усташа да се изборни закон измјени најприје у дијелу увођења скенера и камера и пречишћени бирачки списак!

Name

израелац

15.10.2018 22:54

ма спинује и сублимира да су избори воља народа у корист народс.. а све покрадено тј нису људи ни бирали а нит је било поштено

Name

Абе

16.10.2018 21:50

Измјене изборног закона због Хрвата морају бити повезане са правом ОСТАЛИХ 140.000 грађана БиХ..

Name

Винко

15.10.2018 21:37

Нећемо те сто си лопов а не сто си већи или мањи Хрват од Комсица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница

15.10.2018 22:49

Измијењен изборни закон, не подразумијева никакав бољитак за народ, него њихово осигурање да ће пролазити из мандата у мандат, из избора у реизбор, док не буду морали у пензију, па чак и онда. Мајкићка је узела дебелу отпремнину и опет се вратила на дебелу плату, да пландује. Зељко Комшић је Хрват, бар се тако декларише, изабран вољом народа, надмоћно већинском, образован и космополита, представља одличан избор за Хрвате, као и интелектуално освјежење за Предсједништво БиХ. Он је господин и прави интелектуалац, у својим говорима коректан, одмјерен, неће одмоћи хрватском корпусу у БиХ, дапаче супротно... Што се тиче црквених великодостојника, није у реду да се петљају и лобирају за било кога, као што није у реду ни у РС, такођер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

16.10.2018 07:12

Ови латини су највећи непријатељи српског народа а срби то заборављају а нарочито додик који у њима види пријатеље. Мало само погледајте историју, 1св, 2св рат а поготову овај задњи показују да су увијек против срба. Везали су заставе са муслиманима кад им је одговарало, па ето им њихове заједничке државе фбих па нека се тамо вежу и грле али мимо нас. Ето им и Комшића и Човића па нека се јебу између себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.10.2018 12:59

КАД ВИДИМ ДОТИЧНОГ СЈЕТИМ СЕ СЕНАДЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

16.10.2018 16:45

ја казем не мере се ниста мјењати и тоцка.Ја о томе одлуцујем,а ви господо фрцајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исусе,бозе

20.10.2018 11:41

има ли овај лопов температуру,ил му ноге смрде...ста оооон у ствари хоце осим лоповлука,плати струју бандо хдз-овска

ОДГОВОРИТЕ