Zahtjeva izmjene Izbornog zakona

Izmjene Izbornog zakona preduslov su za formiranje vlasti na federalnom i bh. nivou, poručuje lider HDZ-a Dragan Čović. Oglasio se prvi put nakon izbora i rekao da se više nikada neće ponoviti da jedan narod drugom bira predstavnike, kao što je to i ovoga puta bio slučaj sa Željkom Komšićem, koji je ponavlja Čović, izabran glasovima Bošnjaka.

Bosna i Hercegovina 15.10.2018 | 22:53
Zahtjeva izmjene Izbornog zakona
Izborni rezultati za pojedine nivoe vlasti, tvrdi Čović, neće moći da budu implemtirani, dok se ne izmjeni izborni zakon, pa očekuje da će se i dogovor brzo postići. 

"Ja sam vrlo jasno kazao svoj stav, mislim da je danas široj javnosti poznato, bošnjačke stranke, ili jedan dio stranaka koje su se opredjelile, da imaju jedan poseban projekat biranja u ime hrvatskog naroda. Ja mislim da su napravili jednu veliku grešku, ne samo prema Hrvatima, već prema svim drugim narodima i prema BiH", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Izmjene izbornog zakona Čović je tražio i prije izbora. I to da se Federacija podijeli na nekoliko izbornih područja, tako da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Međutim, nije bilo saglasanosti, i na prethodnim izborima Željko Komšić je treći put izabrana za hrvatskog člana Predsjedništva, što je izazvalo revolt Hrvata.

Koliko su ljuti u opštinama sa hrvatskom većinom govore brojne odluke, kojima je Komšić proglašen nepoželjnom osobom. Najnovija je stigla iz Usore, gdje odbacuju Komšića kao legitimnog predstavnika i sa njim ne žele nikakvu saradnju. Smatraju da su u Predsjedništvo izabrana dva bošnjačka člana, a Komšića optužuju da se lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda. Poručuju mu da zaobiđe Usoru u svom budućem djelovanju, jer im ne pada na pamet da razgovaraju sa, kako kažu, nelegitimnim predstavnicima Hrvata. 

"Ovo je prvi mandat, nakon 12 kada HDZ ima vlast, kad jedna takva Usora, preko 80 odsto, podrške da predsjedniku dr Draganu Čoviću, i na kraju bude izabran, većinom bošnjačkih glasova Željko Komšić. Mislim da tu više ništa ne treba dodati. Na ovaj način se sve izigrava, kada jednom narodu birate njegove predstavnike, od drugog većinskog naroda koji je zastupljen u Federaciji", kaže Zvonimir Anđelić, načelnik opštine Usora.

Uzavrelu situaciju, nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, podgrijao je i kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Poručio je da se Hrvatima oduzimaju prava i da se to još predstavlja kao  zakonit čin. 

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Skeptik

15.10.2018 20:45

Kad je pokrenuo pitanje promjene izbornog zakona pomislio sam da aludira na elektronsko gasanje...

ODGOVORITE
Name

Novica

15.10.2018 21:35

Dragane, take it easy !!! Prvo da poništiš popis gdje si preglasao srbe, zatim da izglasaš zakon o kladonicama koji si blokirao da se pokloniš Jasenovačkim žrtvama i odrekneš ustaša da se izborni zakon izmjeni najprije u dijelu uvođenja skenera i kamera i prečišćeni birački spisak!

Name

izraelac

15.10.2018 22:54

ma spinuje i sublimira da su izbori volja naroda u korist narods.. a sve pokradeno tj nisu ljudi ni birali a nit je bilo pošteno

Name

Abe

16.10.2018 21:50

Izmjene izbornog zakona zbog Hrvata moraju biti povezane sa pravom OSTALIH 140.000 građana BiH..

Name

Vinko

15.10.2018 21:37

Nećemo te sto si lopov a ne sto si veći ili manji Hrvat od Komsica

ODGOVORITE
Name

Činjenica

15.10.2018 22:49

Izmijenjen izborni zakon, ne podrazumijeva nikakav boljitak za narod, nego njihovo osiguranje da će prolaziti iz mandata u mandat, iz izbora u reizbor, dok ne budu morali u penziju, pa čak i onda. Majkićka je uzela debelu otpremninu i opet se vratila na debelu platu, da planduje. Zeljko Komšić je Hrvat, bar se tako deklariše, izabran voljom naroda, nadmoćno većinskom, obrazovan i kosmopolita, predstavlja odličan izbor za Hrvate, kao i intelektualno osvježenje za Predsjedništvo BiH. On je gospodin i pravi intelektualac, u svojim govorima korektan, odmjeren, neće odmoći hrvatskom korpusu u BiH, dapače suprotno... Što se tiče crkvenih velikodostojnika, nije u redu da se petljaju i lobiraju za bilo koga, kao što nije u redu ni u RS, također.

ODGOVORITE
Name

Laka

16.10.2018 07:12

Ovi latini su najveći neprijatelji srpskog naroda a srbi to zaboravljaju a naročito dodik koji u njima vidi prijatelje. Malo samo pogledajte istoriju, 1sv, 2sv rat a pogotovu ovaj zadnji pokazuju da su uvijek protiv srba. Vezali su zastave sa muslimanima kad im je odgovaralo, pa eto im njihove zajedničke države fbih pa neka se tamo vežu i grle ali mimo nas. Eto im i Komšića i Čovića pa neka se jebu između sebe...

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.10.2018 12:59

KAD VIDIM DOTIČNOG SJETIM SE SENADERA.

ODGOVORITE
Name

Stane

16.10.2018 16:45

ja kazem ne mere se nista mjenjati i tocka.Ja o tome odlucujem,a vi gospodo frcajte.

ODGOVORITE
Name

Isuse,boze

20.10.2018 11:41

ima li ovaj lopov temperaturu,il mu noge smrde...sta oooon u stvari hoce osim lopovluka,plati struju bando hdz-ovska

ODGOVORITE