ФБиХ тражи ново бројање гласова

СББ захтијева поновно и надзирано бројање или поништавање изборних резултата. Из ове странке инсистирају да ЦИК хитно јавности предочи имена и санкционира одговорне за замјену огромног броја чланова бирачких одбора члановима СДА дан прије одржавања избора.

Босна и Херцеговина 15.10.2018 | 22:54
ФБиХ тражи ново бројање гласова
У вези с евидентираним изборним крађама данас се саопштењем за јавност огласио Савез за бољу будућност БиХ. Саопштење СББ-а преносимо у цијелости.

"С обзиром на огроман број несумњивих доказа изборне крађе путем нелегалних бирачких одбора, замјене и попуњавања гласачких листића изван бирачких мјеста, поништавања важећих листића и прављења пола милиона неважећих, гласања десетина хиљада мртвих те лажно гласање из иностранства, СББ захтијева да ЦИК обавезно наложи поновно бројање свих гласачких листића у главном центру за бројање, уз присуство домаћих и страних посматрача, сходно члану 5.30 Изборног закона БиХ.  

Такође, СББ захтијева од ЦИК-а да хитно јавности предочи имена и санкционира одговорне за замјену огромног броја чланова бирачких одбора члановима СДА дан прије одржавања избора.

Примјера ради, више од стотину чланова бирачких одбора испред СББ-а уклоњено је или нису позвани од локалних изборних комисија. С обзиром на чињеницу да је неколико десетина политичких субјеката учествовало на изборима, а да су чланови бирачких одбора испред мањих странака или независних кандидата готово у потпуности избачени из изборног процеса, закључак је потпуно јасан – више од хиљаду чланова бирачких одбора је нелегално замијењено члановима СДА да би провели испланирану и систематичну крађу током изборног дана.

Утврђивање истине о изборним малверзацијама, заштита бирачког права и законска обавеза ЦИК-а да осигура фер и поштене изборе може се постићи или реакцијом на режирани изборни хаос или кривичним гоњењем појединаца у изборној администрацији, укључујући кривичне пријаве против чланова ЦИК-а, што ће бити сљедећи корак СББ-а. 

Позивамо ЦИК, али и међународне посматрачке мисије и организације да ураде све што је потребно да БиХ не би ушла у најдубљу постдејтонску политичку кризу непризнавањем изборних резултата од већине политичких субјеката", наводи се у саопштењу Савеза за бољу будућност БиХ.

(Аваз)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Капетан

15.10.2018 14:15

Исти сценарио се одиграо и у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Намјестени избори

15.10.2018 14:47

СНЦД, СДА и ХДЗ договорили изборе само сто је народ изненадио Цовица.

Name

мј.

15.10.2018 17:02

Јесте ли ви цули за ријец приговор.Јесули то васи цланови бо и посматраци преспавали изборе а ови други радили ста су хтјели.Циста демагогија.

Name

Пајо

15.10.2018 14:17

ЦИК комплетан смијенити и именовати нове, мафија је све потплатила да би остали у фотељама

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Пајо

15.10.2018 14:46

Нормално, ал прије тога поништити изборе! У цијелој БиХ!

Name

Ре:

15.10.2018 16:08

Само смијенити све цланове ЦиК и Сипа да их испита.Изборе поништити у цијелој БиХ.

Name

мад маx

15.10.2018 20:20

Браво! Изборе понистити. Поново да гласамо.

Name

А

16.10.2018 05:58

@Ре. А ко да испита СИПУ? По чему су то они поштенији од остале багре?

Name

Пеђа

15.10.2018 14:22

Шта се има бројати кад у врећама више нису листићи који су били на бирачким мјестима. Само поништавање избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

15.10.2018 14:47

Поништавање избора!

Name

Ре

15.10.2018 16:09

Поништити изборе и промијенити изборни закон. Ово су нелегитимни представници и не признавати их. БиХ заслужује да има регуларне и фер изборе.

Name

Херцеговац

15.10.2018 16:50

У праву си, они су већ имали припремљене кутије са гласовима. Крађа папира из ЦИК-а никада није ни испитивана, а не санкционисана. Штампање листића је додијељено Бајиној штампарији. Измјењани чланови изборних комисија, посматрачи плаћени да не посматрају. Једино рјешење су поновни избори уз смјене свих изборних комисија, чланове ЦИК- хитно затворити и утврдити изненадне уплате на њихове жиро рачуне. Постављање видео надзора у просторијама биралишта, са изузетком паравана и довођење непристрасних посматрача.

Name

јана

15.10.2018 15:30

Што су расписивали изборе,није ваљда због Човића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБИХ

15.10.2018 16:10

Преблаги су ово тонови који се бојажљиво оглашавају о таквом криминалу који се јавно пред свима (међународном заједницом, народом- гласачима, бирачким одборима итд) догодио. Тонови заплашене опозиције која "јадна" не зна куд ће и шта ће. Забога, па нит ући у Парламент и Скупштине нит не ући. Ако уђу пљуваће их народ, ако не уђу од чега ће живјет. Јер бити политичар је најбоље занимање у БИХ, још ако си екстремни националиста ( а зна се ко су на свим странама) тад си КРАЉ. Страх и трепет том истом народу, и ти си тај који одређује шта је добро народу. И нема шта народ тражи да се не би осилио. Е таквих је све више и више.... Преврни балегу изаћи ће политичар, отвори конзерву у њој политичар, свуда око нас. А ми ћемо чекат 4 год гладни, жедни, голи и боси, чекаћемо опет предизборну кампању 679 странака који ће нас обасипати раскошним обећањима и пљувањима других, и сијању страха од других и другачијих. А они ће за 4 године красти, лагати, путовати и пријетити, и отпуштати и убијати нас. Нек нам је са срећом драги моји Срби, Хрвати, Бошњаци и остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

15.10.2018 21:11

дај не баљазгајте дзаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИКЦАК

15.10.2018 21:11

Ево сутра пониставамо изборе када сте навалили. Ма немој да се срдите..

ОДГОВОРИТЕ