FBiH traži novo brojanje glasova

SBB zahtijeva ponovno i nadzirano brojanje ili poništavanje izbornih rezultata. Iz ove stranke insistiraju da CIK hitno javnosti predoči imena i sankcionira odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA dan prije održavanja izbora.

Bosna i Hercegovina 15.10.2018 | 22:54
FBiH traži novo brojanje glasova
U vezi s evidentiranim izbornim krađama danas se saopštenjem za javnost oglasio Savez za bolju budućnost BiH. Saopštenje SBB-a prenosimo u cijelosti.

"S obzirom na ogroman broj nesumnjivih dokaza izborne krađe putem nelegalnih biračkih odbora, zamjene i popunjavanja glasačkih listića izvan biračkih mjesta, poništavanja važećih listića i pravljenja pola miliona nevažećih, glasanja desetina hiljada mrtvih te lažno glasanje iz inostranstva, SBB zahtijeva da CIK obavezno naloži ponovno brojanje svih glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, uz prisustvo domaćih i stranih posmatrača, shodno članu 5.30 Izbornog zakona BiH.  

Takođe, SBB zahtijeva od CIK-a da hitno javnosti predoči imena i sankcionira odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA dan prije održavanja izbora.

Primjera radi, više od stotinu članova biračkih odbora ispred SBB-a uklonjeno je ili nisu pozvani od lokalnih izbornih komisija. S obzirom na činjenicu da je nekoliko desetina političkih subjekata učestvovalo na izborima, a da su članovi biračkih odbora ispred manjih stranaka ili nezavisnih kandidata gotovo u potpunosti izbačeni iz izbornog procesa, zaključak je potpuno jasan – više od hiljadu članova biračkih odbora je nelegalno zamijenjeno članovima SDA da bi proveli isplaniranu i sistematičnu krađu tokom izbornog dana.

Utvrđivanje istine o izbornim malverzacijama, zaštita biračkog prava i zakonska obaveza CIK-a da osigura fer i poštene izbore može se postići ili reakcijom na režirani izborni haos ili krivičnim gonjenjem pojedinaca u izbornoj administraciji, uključujući krivične prijave protiv članova CIK-a, što će biti sljedeći korak SBB-a. 

Pozivamo CIK, ali i međunarodne posmatračke misije i organizacije da urade sve što je potrebno da BiH ne bi ušla u najdublju postdejtonsku političku krizu nepriznavanjem izbornih rezultata od većine političkih subjekata", navodi se u saopštenju Saveza za bolju budućnost BiH.

(Avaz)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kapetan

15.10.2018 14:15

Isti scenario se odigrao i u RS.

ODGOVORITE
Name

Namjesteni izbori

15.10.2018 14:47

SNCD, SDA i HDZ dogovorili izbore samo sto je narod iznenadio Covica.

Name

mj.

15.10.2018 17:02

Jeste li vi culi za rijec prigovor.Jesuli to vasi clanovi bo i posmatraci prespavali izbore a ovi drugi radili sta su htjeli.Cista demagogija.

Name

Pajo

15.10.2018 14:17

CIK kompletan smijeniti i imenovati nove, mafija je sve potplatila da bi ostali u foteljama

ODGOVORITE
Name

Za Pajo

15.10.2018 14:46

Normalno, al prije toga poništiti izbore! U cijeloj BiH!

Name

Re:

15.10.2018 16:08

Samo smijeniti sve clanove CiK i Sipa da ih ispita.Izbore poništiti u cijeloj BiH.

Name

mad max

15.10.2018 20:20

Bravo! Izbore ponistiti. Ponovo da glasamo.

Name

А

16.10.2018 05:58

@Ре. А ко да испита СИПУ? По чему су то они поштенији од остале багре?

Name

Peđa

15.10.2018 14:22

Šta se ima brojati kad u vrećama više nisu listići koji su bili na biračkim mjestima. Samo poništavanje izbora.

ODGOVORITE
Name

...

15.10.2018 14:47

Poništavanje izbora!

Name

Re

15.10.2018 16:09

Poništiti izbore i promijeniti izborni zakon. Ovo su nelegitimni predstavnici i ne priznavati ih. BiH zaslužuje da ima regularne i fer izbore.

Name

Херцеговац

15.10.2018 16:50

У праву си, они су већ имали припремљене кутије са гласовима. Крађа папира из ЦИК-а никада није ни испитивана, а не санкционисана. Штампање листића је додијељено Бајиној штампарији. Измјењани чланови изборних комисија, посматрачи плаћени да не посматрају. Једино рјешење су поновни избори уз смјене свих изборних комисија, чланове ЦИК- хитно затворити и утврдити изненадне уплате на њихове жиро рачуне. Постављање видео надзора у просторијама биралишта, са изузетком паравана и довођење непристрасних посматрача.

Name

jana

15.10.2018 15:30

Što su raspisivali izbore,nije valjda zbog Čovića.

ODGOVORITE
Name

FBIH

15.10.2018 16:10

Preblagi su ovo tonovi koji se bojažljivo oglašavaju o takvom kriminalu koji se javno pred svima (međunarodnom zajednicom, narodom- glasačima, biračkim odborima itd) dogodio. Tonovi zaplašene opozicije koja "jadna" ne zna kud će i šta će. Zaboga, pa nit ući u Parlament i Skupštine nit ne ući. Ako uđu pljuvaće ih narod, ako ne uđu od čega će živjet. Jer biti političar je najbolje zanimanje u BIH, još ako si ekstremni nacionalista ( a zna se ko su na svim stranama) tad si KRALJ. Strah i trepet tom istom narodu, i ti si taj koji određuje šta je dobro narodu. I nema šta narod traži da se ne bi osilio. E takvih je sve više i više.... Prevrni balegu izaći će političar, otvori konzervu u njoj političar, svuda oko nas. A mi ćemo čekat 4 god gladni, žedni, goli i bosi, čekaćemo opet predizbornu kampanju 679 stranaka koji će nas obasipati raskošnim obećanjima i pljuvanjima drugih, i sijanju straha od drugih i drugačijih. A oni će za 4 godine krasti, lagati, putovati i prijetiti, i otpuštati i ubijati nas. Nek nam je sa srećom dragi moji Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali

ODGOVORITE
Name

Nenad

15.10.2018 21:11

daj ne baljazgajte dzaba

ODGOVORITE
Name

CIKCAK

15.10.2018 21:11

Evo sutra ponistavamo izbore kada ste navalili. Ma nemoj da se srdite..

ODGOVORITE