Опасност за народ је у истој групи

Насилна убиства двојице младића су ујединиле грађане БиХ, прелазећи тврде етничке подјеле. Да ли нешто напокон почиње у подијељеној балканској земљи?

Босна и Херцеговина 15.10.2018 | 14:19
Опасност за народ је у истој групи
Када мислимо о чудима и Босни, прва асоцијација је указивање Дјеве Марије прије неколико деценија у Међугорју - догађај који је у регију довео милионе ходочасника.

Међутим, прије седмицу дана, много важније чудо се догодило у Бањалуци, а потом и у другим градовима БиХ превазилазећи етничке подијеле.

Чудо нису избори који су се догодили у недјељу. Као и обично, избори у БиХ (са свим својим нерегуларностима) су били означени апатијом и равнодушности, само потврђујући тростроку подјелу земље по етничким границама. Данас, српски дио се све више понаша као суверена држава, док у „муслиманском“ Сарајеву напредује исламизација, судећи по томе колико је све теже наручити пиво у ресторану или кафићу, између осталог.

За то вријеме, специфична форма много рекламираног јавно-приватног партнерства ЈПП (публиц-привате партнерсхип, ППП) цвјета у Босни и Херцеговини: локалне политичке елите уплетене са полу-легалним прватним бизнисом, њихова власт легитимисана кроз заштиту етничких ентитета (Бошнака, Срба итд.) против „непријатеља“. У таквим околностима гдје је сиромаштво распрострањено и млади мигрирају у Западну Европу у потрази за послом, национализам буја и одбрана етничке припадности често надвлада економске проблеме.

Лекције из прошлости

Најбољи примјер за проблем са којим је суочена Босна и Херцеговна је оно што се догодило прије неколико година у Хрватској. Тамо су проглашена два јавна окупљања: Синдикати су позивали на протест против екпслодирајуће незапослености и сиромаштва (итекако осјетљивих обичном човјеку). У исто вријеме, десничарски националисти су најавили окупљање против поновног увођења ћирилице као другог службеног писма (због тамошње српске мањине). 

Наравно, на првом скупу је било пар стотина људи, док је на други скуп дошло преко 100.000 људи. Сиромаштво је доживљено као свакодневни проблем много више код обичног човјека него ћирилична опасност и упркос томе, синдикати нису успјели да мобилишу масе.

Мудри коментатори воле да се позивају на такве приче, цинично се ругајући љевичарским тврдњама да би наш циљ требала да буде побједа над локалним национализмом, како би успоставили транснационалну коалицију оних које манипулишу и експлоатишу владајуће етничке елите. Они упорно објашњавају како, нарочито у простору као што је Балкан, „ирационална“ етничка мржња тече исувише дубоко да би била савладана „рационалним“ етничким бригама - мислећи како је транснационална коалиција експлоатисаних некакво чудо које се никад неће десити.

Е па, изненада, то чудо се управо догађа. И Међугорје блиједи у поређењу.

Људски данак

Давид Драгичевић, млади хакер, је нестао у ноћи између 17. и 18 марта ове године и његово тијело је пронађено у Бањалуци 24. марта; било је јасно по његовом тешко изобличеном тијелу да је убијен отегнутим, бруталним мучењем.

Од 26. марта, свакодневни протести су одржавани на главном тргу у Бањалуци, организовани од стране његовог оца Давора под именом „Правда за Давида“. Полиција је прво прогласила Давидову смрт самобиством, почевши да истражује случај смрти као убиство тек након јаког притиска јавности, али без икаквих резултата до сада.

Најзад, постало је јасно да је Давид открио трагове корупције и осталих криминалних радњи владајуће клике па је морао да нестане.

Прије недељу дана, непрекидни протести су еруптирали у огромно масовно окупљање, са десетинама хиљада учесника, и десетине аутобуса довозећи људе широм Републике Српске у Бањалуку. Владајућа клика је реаговала у паници са хиљадама полицајаца контролишући улице и блокирајући улаз у град.

И сад наступа право чудо. Сасвим неочекивано, у прелијепом чину транс-етничке солидарности, слична окупљања су се почела дешавати у другим босанским градовима са муслиманском већином. У Сарајеву, главном граду Босне и Херцеговине, хиљаде су захтијевале правду за сличне случајеве које су се десиле код њих: смрт Џенана Мемића, који је нестао у ноћи између 8. и 9. фебруара 2016., која никада није истражена, упркос томе што је његово тијело пронађено изобличено од посљедица мучења.

Заједно сами

Окупљени у Бањалуци, Сарајеву и другим градовима су размијенили поруке и нагласили њихову солидарност преко етничких подјела, пошто дијеле исту судбину под контролом корумпираних ЈПП елита.

И тако, напокон, постали су сасвим свјесни да права пријетња не долази од стране других етничких група, већ корупције унутар сопствене групе и да се могу ријешити тог малигног тумора само дјелајући заједно. И онда се десило немогуће и „незамисливо“ (за циничне реалисте).

Наравно, не треба очекивати превише од оваквих експлозија. Слично транс-етнично кретање против економског сиромаштва се већ десило прије пар година, у еху арапског прољећа, и постепено се угасило.

Ипак, ватра наставља да гори испод површине, и та ватра је једина бакља наде у Босни. У овоме, потврђује се истунитост оне изјаве Абрахама Линцолна: „Можеш варати неке људе све вријеме, можеш варати све људе неко вријеме, али не можеш варати све људе све вријеме.“

( Славој Жижек/Бука)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Зоки

15.10.2018 12:30

Док Власт успијева да намеце етницке подијеле и мрзњу медју народима,из тиг извлаце своје постојање и покривају сав криминал.Али посто Народ висе воли да се измедју себе мрзи него да се постује и лијепо зиви,онда ми га и није зао,а то су доказали сад ба изборима.Дај бозе да се неко надје да поведе Народ у бољу будуцност и просперитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Зоки

15.10.2018 12:56

Па поведи народ мајсторе кад си тако паметан.

Name

Мк

15.10.2018 13:10

ГРАЂАНИМА КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА СНСД ТРЕБА СЕРВИРАТИ ЗА ДОРУЧАК РУЧАК И ВЕЧЕРУ МЕНИ МИЛОРАДА ДОДИКА А ТО ЈЕ СТАБИЛНУ Р.СРПСКУ ПА ДРАГИ МОЈИ ГРАЂАНИ НЕКА ВАМ ЈЕ ПРИЈАТНО.А НА МЕНИЈУ ИМАТЕ И АУТО ПУТЕВЕ И ЗГРАДЕ ВЛАДЕ МИЛЕ РАДИШИЋА И СЛОБОДАНА СТАНКОВИЋА. ПА УЖИВАЈТЕ.

Name

Не вриједи

15.10.2018 13:17

Не треба се више расправљати о било чему, овдје једноставно нема нормалног живота нити ће га икада бити. Не постоји ништа у овој јадној земљи што нисмо успјели упропастити.

Name

ре Мк

16.10.2018 07:25

Са СНСД-ом на челу свака врста криминала је легална. Најпожељнији чланови ове политичке партије опробани кримоси. Мислим да је непотребно набрајати их.

Name

ВОX ПОПУЛИ

15.10.2018 12:33

БРАВО ЖИЖЕК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСТ

15.10.2018 12:36

ВЛАСТ ДОЖИВЉАВА СОПСТВЕНО СТАНОВНИШТВО КАО НЕПРИЈАТЕЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уљези

15.10.2018 13:10

Власт доживљава сопствено становништво као уљеза, који може да га разоткрије, раскринка, уради у моменту оно што им не одговара. На власти се држе, чини ми се вијековима, јер смо нон-стоп под притиском голог преживљавања, саплићући се о сопствено, ојађено достојанство. На власти су захваљујући агресивним национализмима, препадању народа неким непријатељима из другог ентитета, држеци нас стално, без одмора, под разним тензијама, а истовремено узимајући залогај из уста. Дјецу нам отјераше вани, а својој купују виле, бројне фирме, бијесна аута, као да су Алибабе. Сад, послије Давида, Џенана, Николе и осталих, непознато настрадалих,..., народ се буди, барем добар дио, сагледавајући суштину ових коалиција, за само своје интересе.

Name

А

15.10.2018 12:46

Ко је натјерао стотине хиљада Босњака да гласају за Комсица као представника Хрвата који њима одговара? Је ли то добросусједство? Не баљезгајте без везе, народи у овој држави су дубоко подијељени по етничкој припадности и гледају само како ће насамарити оне друге и укинути им неко право. Пустите то, били смо ми добре комсије и прије рата па нам је само мало фалило да се покољемо. Свака част, треба градити добре односе, цијенити људе на основу квалитета, а не припадности, али увијек бити паметан и штитити свој интерес. Јер, ако га не заститис сам, нико други неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модра ријека

15.10.2018 13:33

...хрвати као најјмалобројнији народ у влади (и јос увијек) имају најјбитније позиције и нико се није бунио. Исти тај народ има двојно дрзављанство и могуцност склапања далеко бољих пословних аранзмана од друга два народа па су дозволили да им хдз покопа све јаке и добре фирме... и то по истом рецепту као сто то ради снсд.. Памет у главу Србине!

Name

Проки

15.10.2018 13:34

узе ми ријеч из уста, ,!

Name

човић их натјерао

15.10.2018 16:24

Бошњаке и остале је натјерао Човић да гласају за Кимшића. Како? Пјевајући химну Лијепа наша у овој земљи, копајући ИИИ ентитет, додворавањем Баји, арогантно понижавајућим изјавама и дјелима према Србима и Бошњацима по Херцеговини, истицањем Хрватских застава по Херцеговини на сваком засађеном дрвету. И зар је требало гласати за њега. Да је среће и Хрвати из БИХ би га попљували због тога што нарушава живот који живимо сви скупа у БИХ. Срам да буде сваког ко осуђује људе који су гласали за Комшића а не за Човића

Name

ре

16.10.2018 04:58

Бојали су се осовине Цовиц- Додик у предсједниству.Зато су изгласали Комсица.

Name

мј.за вовиц их натјера.

16.10.2018 06:46

Имали смо ми Дрзаву гдје смо сви лијепо зивјели,предратна БиХ, која је била економски много много јаца од ове а и политицко уредјење је било уредјено на основу конститутивности народа па гдје смо заврсили "у крвавом рату".Само моземо зивјети као добре комсије једни поред других.Ако одете у том смјеру о ком писете сами гурате своју дјецу у рат за двадесетек година.Истирија је то показала.

Name

БАЊАЛУЧАНИН

15.10.2018 12:50

Лептиру,,,, полети већ једном,,,,,,проговори,,,,, примаш добру плату на грбачи напаћеног народа,,,,,, срам да те буде лептиру................... ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ардуба

15.10.2018 13:02

Нико од опозиционих лидера, колико сам пратио кампању или бар нисам чуо, није рекао овом напаћеном народу да ће са формирањем СНСД нове власти такође ићи и повећање ПДВа. Након раста акциза, горива, прехрамбених производа и то се очекује, јер дугови према ММФу се не могу дугорочно овако сервисирати. Нова стопа би требала бити 20-22%. Посље тога сљеди помор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДВ

15.10.2018 14:54

А ја поуздано знам да се ПДВ дијели на три стопе и знатно смањује за робе широке потрошње. Не подгријавај стање неистинама.

Name

Кöлн

15.10.2018 13:08

Ух сто ме насмија овај Зизек . У Сарајеву не мозес попити пиво у неким ресторанима или другим радњама. Па господине, ја исто тако не могу попити пиво у неким угоститељским објектима у Њемацкој, гдје зивим, него само нпр. каву, цај сок исл. Знам да се у Сарајеву у цевабдзиницама не мозе попити пиво, јер би то онда била кавана, а не мала радњица гдје могу родитељи доци са дјецом, појести цевапе, попити сок и куци. Био сам љетос и у Сарајеву и Требињу и било је пива на претек у оба града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

15.10.2018 13:16

Ма ста вам фали сад сте се обезбиједили и заститили од спијуна и ид непријатеља који вас стално нападају које нико није видио нити писмено доказо пара имате пензије добре ма цвате све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иностранство.

15.10.2018 14:56

Боље нам је него вама у иностранству.

Name

просла баба са колацима

15.10.2018 13:36

Ово никог не интересује нема од тога ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

15.10.2018 14:52

СИТУАЦИЈА ЈЕ ВРЛО ОПАСНА..НЕМОЈМО ДОЗВОЛИТИ ВЛАСТОДРЗЦИМА ДА НАС ЗАВАДЕ..ОНИ ТО И ХОЦЕ ДА БИ СКРЕНУЛИ ТОКОВЕ ПЉАЦКИ НА РАЗНИМ НИВОИМА..БУДИМОМО ПАМЕТНИ И СОЛИДАРНИ.. ЈЕДАН ЈЕ ЗИВОТ..ИАКО ОВАКО ТЕЗАК И БАХАТ..СМЈЕНИМО КРИМИНАЛЦЕ ИЗ СТРУКТУРА ВЛАСТИ..ОНИ СУ КРИВЦИ ЗА СВЕ..ПА И ЗА РАТ КОЈИ НАМ СЕ ДЕСИО.УПАМЕТИМО СЕ И ОТЈЕРАЈМО ДИКТАТОРЕ СА ТРОНА И СВИМА ЦЕ НАМ БИТИ БОЉЕ..БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ СЕ ДАДИ О ТУЗЛИ ..Б.ЛУЦИ..САРАЈЕВУ..МОСТАРУ..ИЛИ ОСТАЛИМ ГРАДОВИМА У БИХ..ПРУЗИМО БРУТАЛАН ОТПОР..ЈЕР И ОНИ СУ ПРЕМА НАМА ВИСЕ НЕГО БРУТАЛНИ.....НЕК НАМ ЈЕ СА СА СРЕЦОМ...АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзосуа

15.10.2018 15:12

А јбг, варају нас и варају цијело вријеме. Оцито да немамо боље, казу резултати избора. 50 % гласало за овај систем. Ако ја нисам знаци да је комсија. Идем му све најбоље позелити и видимо се у октобру неке тамо године. Ја цу вјероватно тад гласати путем посте или у некој амбасади. Или це ми бити бас свеједно ста це бити са комсијином дјецом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промјене

15.10.2018 17:06

Све це то народ позлатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жико

15.10.2018 17:53

НАШ НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ ОВА ВЛАСТ НА ЧЕЛУ СА МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ И БИСЕРКОМ Р СРБСКА НЕМА ВЕЋИХ НЕПРИЈАТЕЉА ОНИ СУ ДОВЕЛИ НАРОД ДО СИРОМАШТВА А СВА СРЕДСТВА ПРИКУПЛЕНА У БУЏЕТ СУ СТАВИЛИ НА РАЧУН СВОЈ СВОЈИХ ПОРОДИЦА ЈАТАКА И ТАЈКУНА ЕТО ЗБОГ ТОГА СУ ОНИ ПРИЈАТЕЉИ Р СРБСКЕ А ВИ КОЈИ СТЕ ИХ БИРАЛИ ТУ БАГРУ УЖИВАЈТЕ И АПЛАУДИРАЈТЕ ИМ АКОРАДИТЕ У ИНСТИТУЦИЈАМА И ТОМЕ ЈЕ КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ