Opasnost za narod je u istoj grupi

Nasilna ubistva dvojice mladića su ujedinile građane BiH, prelazeći tvrde etničke podjele. Da li nešto napokon počinje u podijeljenoj balkanskoj zemlji?

Bosna i Hercegovina 15.10.2018 | 14:19
Opasnost za narod je u istoj grupi
Kada mislimo o čudima i Bosni, prva asocijacija je ukazivanje Djeve Marije prije nekoliko decenija u Međugorju - događaj koji je u regiju doveo milione hodočasnika.

Međutim, prije sedmicu dana, mnogo važnije čudo se dogodilo u Banjaluci, a potom i u drugim gradovima BiH prevazilazeći etničke podijele.

Čudo nisu izbori koji su se dogodili u nedjelju. Kao i obično, izbori u BiH (sa svim svojim neregularnostima) su bili označeni apatijom i ravnodušnosti, samo potvrđujući trostroku podjelu zemlje po etničkim granicama. Danas, srpski dio se sve više ponaša kao suverena država, dok u „muslimanskom“ Sarajevu napreduje islamizacija, sudeći po tome koliko je sve teže naručiti pivo u restoranu ili kafiću, između ostalog.

Za to vrijeme, specifična forma mnogo reklamiranog javno-privatnog partnerstva JPP (public-private partnership, PPP) cvjeta u Bosni i Hercegovini: lokalne političke elite upletene sa polu-legalnim prvatnim biznisom, njihova vlast legitimisana kroz zaštitu etničkih entiteta (Bošnaka, Srba itd.) protiv „neprijatelja“. U takvim okolnostima gdje je siromaštvo rasprostranjeno i mladi migriraju u Zapadnu Evropu u potrazi za poslom, nacionalizam buja i odbrana etničke pripadnosti često nadvlada ekonomske probleme.

Lekcije iz prošlosti

Najbolji primjer za problem sa kojim je suočena Bosna i Hercegovna je ono što se dogodilo prije nekoliko godina u Hrvatskoj. Tamo su proglašena dva javna okupljanja: Sindikati su pozivali na protest protiv ekpslodirajuće nezaposlenosti i siromaštva (itekako osjetljivih običnom čovjeku). U isto vrijeme, desničarski nacionalisti su najavili okupljanje protiv ponovnog uvođenja ćirilice kao drugog službenog pisma (zbog tamošnje srpske manjine). 

Naravno, na prvom skupu je bilo par stotina ljudi, dok je na drugi skup došlo preko 100.000 ljudi. Siromaštvo je doživljeno kao svakodnevni problem mnogo više kod običnog čovjeka nego ćirilična opasnost i uprkos tome, sindikati nisu uspjeli da mobilišu mase.

Mudri komentatori vole da se pozivaju na takve priče, cinično se rugajući ljevičarskim tvrdnjama da bi naš cilj trebala da bude pobjeda nad lokalnim nacionalizmom, kako bi uspostavili transnacionalnu koaliciju onih koje manipulišu i eksploatišu vladajuće etničke elite. Oni uporno objašnjavaju kako, naročito u prostoru kao što je Balkan, „iracionalna“ etnička mržnja teče isuviše duboko da bi bila savladana „racionalnim“ etničkim brigama - misleći kako je transnacionalna koalicija eksploatisanih nekakvo čudo koje se nikad neće desiti.

E pa, iznenada, to čudo se upravo događa. I Međugorje blijedi u poređenju.

Ljudski danak

David Dragičević, mladi haker, je nestao u noći između 17. i 18 marta ove godine i njegovo tijelo je pronađeno u Banjaluci 24. marta; bilo je jasno po njegovom teško izobličenom tijelu da je ubijen otegnutim, brutalnim mučenjem.

Od 26. marta, svakodnevni protesti su održavani na glavnom trgu u Banjaluci, organizovani od strane njegovog oca Davora pod imenom „Pravda za Davida“. Policija je prvo proglasila Davidovu smrt samobistvom, počevši da istražuje slučaj smrti kao ubistvo tek nakon jakog pritiska javnosti, ali bez ikakvih rezultata do sada.

Najzad, postalo je jasno da je David otkrio tragove korupcije i ostalih kriminalnih radnji vladajuće klike pa je morao da nestane.

Prije nedelju dana, neprekidni protesti su eruptirali u ogromno masovno okupljanje, sa desetinama hiljada učesnika, i desetine autobusa dovozeći ljude širom Republike Srpske u Banjaluku. Vladajuća klika je reagovala u panici sa hiljadama policajaca kontrolišući ulice i blokirajući ulaz u grad.

I sad nastupa pravo čudo. Sasvim neočekivano, u prelijepom činu trans-etničke solidarnosti, slična okupljanja su se počela dešavati u drugim bosanskim gradovima sa muslimanskom većinom. U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, hiljade su zahtijevale pravdu za slične slučajeve koje su se desile kod njih: smrt Dženana Memića, koji je nestao u noći između 8. i 9. februara 2016., koja nikada nije istražena, uprkos tome što je njegovo tijelo pronađeno izobličeno od posljedica mučenja.

Zajedno sami

Okupljeni u Banjaluci, Sarajevu i drugim gradovima su razmijenili poruke i naglasili njihovu solidarnost preko etničkih podjela, pošto dijele istu sudbinu pod kontrolom korumpiranih JPP elita.

I tako, napokon, postali su sasvim svjesni da prava prijetnja ne dolazi od strane drugih etničkih grupa, već korupcije unutar sopstvene grupe i da se mogu riješiti tog malignog tumora samo djelajući zajedno. I onda se desilo nemoguće i „nezamislivo“ (za cinične realiste).

Naravno, ne treba očekivati previše od ovakvih eksplozija. Slično trans-etnično kretanje protiv ekonomskog siromaštva se već desilo prije par godina, u ehu arapskog proljeća, i postepeno se ugasilo.

Ipak, vatra nastavlja da gori ispod površine, i ta vatra je jedina baklja nade u Bosni. U ovome, potvrđuje se istunitost one izjave Abrahama Lincolna: „Možeš varati neke ljude sve vrijeme, možeš varati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš varati sve ljude sve vrijeme.“

( Slavoj Žižek/Buka)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Zoki

15.10.2018 12:30

Dok Vlast uspijeva da namece etnicke podijele i mrznju medju narodima,iz tig izvlace svoje postojanje i pokrivaju sav kriminal.Ali posto Narod vise voli da se izmedju sebe mrzi nego da se postuje i lijepo zivi,onda mi ga i nije zao,a to su dokazali sad ba izborima.Daj boze da se neko nadje da povede Narod u bolju buducnost i prosperitet.

ODGOVORITE
Name

RE Zoki

15.10.2018 12:56

Pa povedi narod majstore kad si tako pametan.

Name

Mk

15.10.2018 13:10

GRAĐANIMA KOJI SU GLASALI ZA SNSD TREBA SERVIRATI ZA DORUČAK RUČAK I VEČERU MENI MILORADA DODIKA A TO JE STABILNU R.SRPSKU PA DRAGI MOJI GRAĐANI NEKA VAM JE PRIJATNO.A NA MENIJU IMATE I AUTO PUTEVE I ZGRADE VLADE MILE RADIŠIĆA I SLOBODANA STANKOVIĆA. PA UŽIVAJTE.

Name

Ne vrijedi

15.10.2018 13:17

Ne treba se više raspravljati o bilo čemu, ovdje jednostavno nema normalnog života niti će ga ikada biti. Ne postoji ništa u ovoj jadnoj zemlji što nismo uspjeli upropastiti.

Name

re Mk

16.10.2018 07:25

Sa SNSD-om na čelu svaka vrsta kriminala je legalna. Najpoželjniji članovi ove političke partije oprobani krimosi. Mislim da je nepotrebno nabrajati ih.

Name

VOX POPULI

15.10.2018 12:33

BRAVO ŽIŽEK!

ODGOVORITE
Name

VLAST

15.10.2018 12:36

VLAST DOŽIVLJAVA SOPSTVENO STANOVNIŠTVO KAO NEPRIJATELJA.

ODGOVORITE
Name

Uljezi

15.10.2018 13:10

Vlast doživljava sopstveno stanovništvo kao uljeza, koji može da ga razotkrije, raskrinka, uradi u momentu ono što im ne odgovara. Na vlasti se drže, čini mi se vijekovima, jer smo non-stop pod pritiskom golog preživljavanja, saplićući se o sopstveno, ojađeno dostojanstvo. Na vlasti su zahvaljujući agresivnim nacionalizmima, prepadanju naroda nekim neprijateljima iz drugog entiteta, držeci nas stalno, bez odmora, pod raznim tenzijama, a istovremeno uzimajući zalogaj iz usta. Djecu nam otjeraše vani, a svojoj kupuju vile, brojne firme, bijesna auta, kao da su Alibabe. Sad, poslije Davida, Dženana, Nikole i ostalih, nepoznato nastradalih,..., narod se budi, barem dobar dio, sagledavajući suštinu ovih koalicija, za samo svoje interese.

Name

A

15.10.2018 12:46

Ko je natjerao stotine hiljada Bosnjaka da glasaju za Komsica kao predstavnika Hrvata koji njima odgovara? Je li to dobrosusjedstvo? Ne baljezgajte bez veze, narodi u ovoj državi su duboko podijeljeni po etničkoj pripadnosti i gledaju samo kako će nasamariti one druge i ukinuti im neko pravo. Pustite to, bili smo mi dobre komsije i prije rata pa nam je samo malo falilo da se pokoljemo. Svaka čast, treba graditi dobre odnose, cijeniti ljude na osnovu kvaliteta, a ne pripadnosti, ali uvijek biti pametan i štititi svoj interes. Jer, ako ga ne zastitis sam, niko drugi neće.

ODGOVORITE
Name

Modra rijeka

15.10.2018 13:33

...hrvati kao najjmalobrojniji narod u vladi (i jos uvijek) imaju najjbitnije pozicije i niko se nije bunio. Isti taj narod ima dvojno drzavljanstvo i mogucnost sklapanja daleko boljih poslovnih aranzmana od druga dva naroda pa su dozvolili da im hdz pokopa sve jake i dobre firme... i to po istom receptu kao sto to radi snsd.. Pamet u glavu Srbine!

Name

Proki

15.10.2018 13:34

uze mi riječ iz usta, ,!

Name

čović ih natjerao

15.10.2018 16:24

Bošnjake i ostale je natjerao Čović da glasaju za Kimšića. Kako? Pjevajući himnu Lijepa naša u ovoj zemlji, kopajući III entitet, dodvoravanjem Baji, arogantno ponižavajućim izjavama i djelima prema Srbima i Bošnjacima po Hercegovini, isticanjem Hrvatskih zastava po Hercegovini na svakom zasađenom drvetu. I zar je trebalo glasati za njega. Da je sreće i Hrvati iz BIH bi ga popljuvali zbog toga što narušava život koji živimo svi skupa u BIH. Sram da bude svakog ko osuđuje ljude koji su glasali za Komšića a ne za Čovića

Name

re

16.10.2018 04:58

Bojali su se osovine Covic- Dodik u predsjednistvu.Zato su izglasali Komsica.

Name

mj.za vovic ih natjera.

16.10.2018 06:46

Imali smo mi Drzavu gdje smo svi lijepo zivjeli,predratna BiH, koja je bila ekonomski mnogo mnogo jaca od ove a i politicko uredjenje je bilo uredjeno na osnovu konstitutivnosti naroda pa gdje smo zavrsili "u krvavom ratu".Samo mozemo zivjeti kao dobre komsije jedni pored drugih.Ako odete u tom smjeru o kom pisete sami gurate svoju djecu u rat za dvadesetek godina.Istirija je to pokazala.

Name

BANJALUČANIN

15.10.2018 12:50

Leptiru,,,, poleti već jednom,,,,,,progovori,,,,, primaš dobru platu na grbači napaćenog naroda,,,,,, sram da te bude leptiru................... ?

ODGOVORITE
Name

Arduba

15.10.2018 13:02

Niko od opozicionih lidera, koliko sam pratio kampanju ili bar nisam čuo, nije rekao ovom napaćenom narodu da će sa formiranjem SNSD nove vlasti takođe ići i povećanje PDVa. Nakon rasta akciza, goriva, prehrambenih proizvoda i to se očekuje, jer dugovi prema MMFu se ne mogu dugoročno ovako servisirati. Nova stopa bi trebala biti 20-22%. Poslje toga sljedi pomor.

ODGOVORITE
Name

PDV

15.10.2018 14:54

A ja pouzdano znam da se PDV dijeli na tri stope i znatno smanjuje za robe široke potrošnje. Ne podgrijavaj stanje neistinama.

Name

Köln

15.10.2018 13:08

Uh sto me nasmija ovaj Zizek . U Sarajevu ne mozes popiti pivo u nekim restoranima ili drugim radnjama. Pa gospodine, ja isto tako ne mogu popiti pivo u nekim ugostiteljskim objektima u Njemackoj, gdje zivim, nego samo npr. kavu, caj sok isl. Znam da se u Sarajevu u cevabdzinicama ne moze popiti pivo, jer bi to onda bila kavana, a ne mala radnjica gdje mogu roditelji doci sa djecom, pojesti cevape, popiti sok i kuci. Bio sam ljetos i u Sarajevu i Trebinju i bilo je piva na pretek u oba grada.

ODGOVORITE
Name

Austria

15.10.2018 13:16

Ma sta vam fali sad ste se obezbijedili i zastitili od spijuna i id neprijatelja koji vas stalno napadaju koje niko nije vidio niti pismeno dokazo para imate penzije dobre ma cvate sve

ODGOVORITE
Name

Inostranstvo.

15.10.2018 14:56

Bolje nam je nego vama u inostranstvu.

Name

prosla baba sa kolacima

15.10.2018 13:36

Ovo nikog ne interesuje nema od toga nista!

ODGOVORITE
Name

XXL

15.10.2018 14:52

SITUACIJA JE VRLO OPASNA..NEMOJMO DOZVOLITI VLASTODRZCIMA DA NAS ZAVADE..ONI TO I HOCE DA BI SKRENULI TOKOVE PLJACKI NA RAZNIM NIVOIMA..BUDIMOMO PAMETNI I SOLIDARNI.. JEDAN JE ZIVOT..IAKO OVAKO TEZAK I BAHAT..SMJENIMO KRIMINALCE IZ STRUKTURA VLASTI..ONI SU KRIVCI ZA SVE..PA I ZA RAT KOJI NAM SE DESIO.UPAMETIMO SE I OTJERAJMO DIKTATORE SA TRONA I SVIMA CE NAM BITI BOLJE..BEZ OBZIRA DA LI SE DADI O TUZLI ..B.LUCI..SARAJEVU..MOSTARU..ILI OSTALIM GRADOVIMA U BIH..PRUZIMO BRUTALAN OTPOR..JER I ONI SU PREMA NAMA VISE NEGO BRUTALNI.....NEK NAM JE SA SA SRECOM...AMIN

ODGOVORITE
Name

Dzosua

15.10.2018 15:12

A jbg, varaju nas i varaju cijelo vrijeme. Ocito da nemamo bolje, kazu rezultati izbora. 50 % glasalo za ovaj sistem. Ako ja nisam znaci da je komsija. Idem mu sve najbolje pozeliti i vidimo se u oktobru neke tamo godine. Ja cu vjerovatno tad glasati putem poste ili u nekoj ambasadi. Ili ce mi biti bas svejedno sta ce biti sa komsijinom djecom.

ODGOVORITE
Name

Promjene

15.10.2018 17:06

Sve ce to narod pozlatiti

ODGOVORITE
Name

Žiko

15.10.2018 17:53

NAŠ NAJVEĆI NEPRIJATELJ JE OVA VLAST NA ČELU SA MILORADOM DODIKOM I BISERKOM R SRBSKA NEMA VEĆIH NEPRIJATELJA ONI SU DOVELI NAROD DO SIROMAŠTVA A SVA SREDSTVA PRIKUPLENA U BUDŽET SU STAVILI NA RAČUN SVOJ SVOJIH PORODICA JATAKA I TAJKUNA ETO ZBOG TOGA SU ONI PRIJATELJI R SRBSKE A VI KOJI STE IH BIRALI TU BAGRU UŽIVAJTE I APLAUDIRAJTE IM AKORADITE U INSTITUCIJAMA I TOME JE KRAJ

ODGOVORITE