ХНС се разочарао у Кормакову!?

Главно вијеће Хрватског народног сабора сматра крајње непримјереним условљавањем примјене Одлуке Уставног суда БиХ у предмету "Љубић" принципима које су лидери СДА, СББ-а, СДП-а и ДФ-а усагласили на састанку који је одржан у резиденцији амбасадорице САД-а у БиХ.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 18:06
ХНС се разочарао у Кормакову!?
"Једини прихватљиви принципи за ХНС су принципи на којима је организована Босна и Херцеговина, принципи из преамбуле Устава БиХ, тј. конститутивност народа како је то констатовано и Уставн-им судом БиХ у своје двије одлуке. Поштивање ових принципа и досљедна примјена Одлуке Уставног суда БиХ у предмету 'Љубић' подразумијева промјену Изборног закона да би се остварило „легитимно представљање које мора бити засновано на демократском избору оних које представља и чије интересе заступа“, и то на свим административно-политичким нивоима, како је констатовао Уставни суд. Дакле, само легитимитет представљања ствара основ за стварно судјеловање и одлучивање. Ово вриједи једнако и за Хрвате, Бошњаке и Србе", наводе из ХНС-а.

Из ХНС-а захтјеве СДА, СББ-а, СДП-а и ДФ-а називају "невјероватним".

"Невјероватно звучи захтјев бошњачких лидера да се мијења оквир надлежности Дома народа у Федерацији БиХ и поставља као услов имплементацији Одлуке Уставног суда у предмету 'Љубић'. Док се Дом народа попуњавао на неуставан начин, како је то и утврдио Уставни суд БиХ, лидерима бошњачких политичких странака нису сметале надлежности Дома народа Парламента ФБиХ. Сада се питање надлежности поставља као услов, а у суштини, то нема апсолутно никакве додирне тачке са попуном Дома народа и примјеном Одлуке Уставног суда. Поново се жели наметнути питање заступљености свих жупанија у клубовима народа иако је очито да се тиме не испуњавају основни услови које у својој Одлуци наводи Уставни суд. Наиме, Уставни суд у тачки 49. Одлуке констатује: „Уставни суд поново подсјећа на опште начело демократије да власт у држави проистјече из народа и припада народу.

Из Устава Босне и Херцеговине слиједи да је Устав Босне и Херцеговине као народ означио конститутивне народе који заједно са осталима и грађанима Босне и Херцеговине чине заједницу држављана која равноправно остварује власт путем својих представника“ те у истој тачки наставља „..., Дом народа није Дом федералних јединица него Дом конститутивних народа. Дакле, као што састав Представничког дома изражава вољу свих грађана БиХ и ФБиХ, тако и састав Дома народа мора изражавати вољу њихових конститутивних народа. Не народа као збира свих грађана, народа-демоса који је већ представљен у Представничком дому, него сваког појединачног конститутивног народа као самосталног субјекта, од којих сваки конститутивни народ чини по једну изборну јединицу демократски представљену у одговарајућем клубу домова народа."

На састанку у Сарајеву наведене четири политичке странке сматрају принципијелним да се примјени попис из 1991. године, док у ХНС-у су мишљења да то "разоткрива намјеру манипулисаја искључиво хрватским и српским позицијама у Дому народа."

"Устав ФБиХ јасно прецизира за које се структуре власти примјењују одредбе о попису и Анексу 7., а Изборни закон БиХ и Одлуке Уставног суда БиХ на више мјеста наглашавају примјену посљедњег пописа народа. Главно вијеће Хрватског народног сабора сматра како је овакав став лидера бошњачких политичких странака до краја разоткрио њихове намјере о претварању Федерације БиХ у бошњачки ентитет, те да не желе прихватити измјене Изборног закона према Одлуци Уставног суда БиХ у предмету 'Љубић' што најоштрије осуђујемо.

Такође, разочаравајућа чињеница је како су домаћини састанка (Цормацк и Wигемарк) састанак оцијенили 'позитивним и конструктивним' иако су исказани ставови бошњачких лидера неутемељени, неуставни и супротни Одлуци Уставног суда БиХ, те да воде ка рушењу уређења Дејтонске Босне и Херцеговине", наводено је у саопштењу којег потписује предсједник Главног вијећа ХНС-а Божо Љубић.

(Вијести.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Трн

10.04.2018 16:12

Цовиц оце да вецно влада само је он рват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какофонија

10.04.2018 17:15

Па шта је мислио, да 5% популације држи сву власт и тамо и на нивоу БиХ?

Name

Кики

10.04.2018 18:57

кад је Папа био у Са сви Хрвати БиХ стану на један стадион..

Name

Ре

10.04.2018 19:40

Види о овоме нисам никада размисљао па овај Цовиц је права љигавстина. Све рвата сто има у БиХ могу да стану у институције и нивое власти. Испаде ни један неце у производњу уљебице се на српске и босњацке грбаце. Јбо мајму није нимало луд