HNS se razočarao u Kormakovu!?

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra krajnje neprimjerenim uslovljavanjem primjene Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" principima koje su lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a usaglasili na sastanku koji je održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH.

Bosna i Hercegovina 10.04.2018 | 18:06
HNS se razočarao u Kormakovu!?
"Jedini prihvatljivi principi za HNS su principi na kojima je organizovana Bosna i Hercegovina, principi iz preambule Ustava BiH, tj. konstitutivnost naroda kako je to konstatovano i Ustavn-im sudom BiH u svoje dvije odluke. Poštivanje ovih principa i dosljedna primjena Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' podrazumijeva promjenu Izbornog zakona da bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti zasnovano na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to na svim administrativno-političkim nivoima, kako je konstatovao Ustavni sud. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara osnov za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ovo vrijedi jednako i za Hrvate, Bošnjake i Srbe", navode iz HNS-a.

Iz HNS-a zahtjeve SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a nazivaju "nevjerovatnim".

"Nevjerovatno zvuči zahtjev bošnjačkih lidera da se mijenja okvir nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH i postavlja kao uslov implementaciji Odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'. Dok se Dom naroda popunjavao na neustavan način, kako je to i utvrdio Ustavni sud BiH, liderima bošnjačkih političkih stranaka nisu smetale nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Sada se pitanje nadležnosti postavlja kao uslov, a u suštini, to nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa popunom Doma naroda i primjenom Odluke Ustavnog suda. Ponovo se želi nametnuti pitanje zastupljenosti svih županija u klubovima naroda iako je očito da se time ne ispunjavaju osnovni uslovi koje u svojoj Odluci navodi Ustavni sud. Naime, Ustavni sud u tački 49. Odluke konstatuje: „Ustavni sud ponovo podsjeća na opšte načelo demokratije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu.

Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja ravnopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“ te u istoj tački nastavlja „..., Dom naroda nije Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda. Dakle, kao što sastav Predstavničkog doma izražava volju svih građana BiH i FBiH, tako i sastav Doma naroda mora izražavati volju njihovih konstitutivnih naroda. Ne naroda kao zbira svih građana, naroda-demosa koji je već predstavljen u Predstavničkom domu, nego svakog pojedinačnog konstitutivnog naroda kao samostalnog subjekta, od kojih svaki konstitutivni narod čini po jednu izbornu jedinicu demokratski predstavljenu u odgovarajućem klubu domova naroda."

Na sastanku u Sarajevu navedene četiri političke stranke smatraju principijelnim da se primjeni popis iz 1991. godine, dok u HNS-u su mišljenja da to "razotkriva namjeru manipulisaja isključivo hrvatskim i srpskim pozicijama u Domu naroda."

"Ustav FBiH jasno precizira za koje se strukture vlasti primjenjuju odredbe o popisu i Aneksu 7., a Izborni zakon BiH i Odluke Ustavnog suda BiH na više mjesta naglašavaju primjenu posljednjeg popisa naroda. Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je ovakav stav lidera bošnjačkih političkih stranaka do kraja razotkrio njihove namjere o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet, te da ne žele prihvatiti izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' što najoštrije osuđujemo.

Takođe, razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark) sastanak ocijenili 'pozitivnim i konstruktivnim' iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju uređenja Dejtonske Bosne i Hercegovine", navodeno je u saopštenju kojeg potpisuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

(Vijesti.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Trn

10.04.2018 16:12

Covic oce da vecno vlada samo je on rvat.

ODGOVORITE
Name

Kakofonija

10.04.2018 17:15

Pa šta je mislio, da 5% populacije drži svu vlast i tamo i na nivou BiH?

Name

Kiki

10.04.2018 18:57

kad je Papa bio u Sa svi Hrvati BiH stanu na jedan stadion..

Name

Re

10.04.2018 19:40

Vidi o ovome nisam nikada razmisljao pa ovaj Covic je prava ljigavstina. Sve rvata sto ima u BiH mogu da stanu u institucije i nivoe vlasti. Ispade ni jedan nece u proizvodnju uljebice se na srpske i bosnjacke grbace. Jbo majmu nije nimalo lud