Седмица судске нагодбе

Судска нагодба може уштедјети новац јер се плаћа половина прописане судске таксе, али И вријеме. Због тога је, ради бољег упознавања грађанства са предностима оваквог начина рјешавања судских спорова, у организацији Основног суда у Бијељини је одржан округли сто поводом пројекта ''Седмица судске нагодбе''.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 17:46
Седмица судске нагодбе
У организацији Високог судског и тужилачког савјета у свим првостепеним и другостепеним судовима БиХ од 16. до 27. априла биће реализована "Седмица судске нагодбе" ради бржег и економичнијег рјешавања што већег броја спорова мирним путем, са акцентом на задовољство странака, на исход спора и услугу суда. Мирним путем најчешће се рјешавају предмети мале вриједности. 

“Зашто је најефикаснији? Зато што се показао као добро рјешење у смислу брзог рјешавања судског спора, избјегавају се трошкови кроз тај интитут, И што је, по мом мишљењу најважније, посебно са аспекта судије који сам И сам био, ту је изражена воља странака да дођу до заједничког рјешења,” појашњава Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини.

Ако имате вољу и жељу да ријешите спор договором -судска нагодба ће вам уштедјети новац јер се плаћа половина прописане судске таксе у односу на износ предвиђен окончањем парничног поступка пресудом, али и вријеме. Ријешићете све на само једном рочишту и избјећи процедуру прибављања и извођења доказа, заказивање додатних рочишта, дуготрајни поступак помирења и евентуални другостепени поступак.

“Суд проводи судску нагодбу током читаве године, али у току Седмице судске нагодбе судије су у обавези да покушају да на сваком рочишту које одржавају странкама понуде судску нагодбу водећи рачуна да при томе буду непристрасни те да покушају да приближе заједнички интерес странака. То је мало различито од нормалног тока гдје судија мора да балансира да ли може понудити некоме судску нагодбу или не да не би био погрешно схваћен од стране странке,” додаје Хнушић.

Пракса је показала да су за закључење судске нагодбе најпогоднији комунални предмети, те спорови настали из привредних, уговорних, породичних и радних односа. 2015. године мирним путем ријешено је 178 предмета, у 2016. 241 предмет, а прошле године 247 предмета. Бијељински Основни суд је мимо седмице судске нагодбе 87 предмета већ ријешио судском нагодбомове године.

БН телевизија

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар