За воланом и без возачке дозволе

Протекле године од возача у Босни Херцеговини одузето је више возачких дозвола него претходних година, што је један од ефеката измијењеног Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који се примјењује од 15. фебруара 2017. године.

Босна и Херцеговина 31.03.2018 | 08:40
За воланом и без возачке дозволе
Нови Закон о саобраћају донио је значајне измјене које се углавном односе на знатно већи износ новчаних казни за прекршаје.

Тако казне за вожњу под утицајем алкохола, прекорачење брзине, вожњу без положеног испита или вожњу нерегистрованог возила сада досежу и до 1.000 КМ. Возачи који одбију тестирање на алкохол или дрогу такође се суочавају с казнама од 400 до 1.000 КМ.

Вози се и поред забране

Од примјене новог Закона о саобраћају одузето је 32.306 возачких дозвола у Републици Српској, и то 26.440 од возача који су се кретали недозвољеном брзином кретања те 5.866 од возача који су возили под дејством алкохола.

Иако је у већини кантона нови Закон о саобраћају донио позитивне вијести, то није случај у Тузланском кантону гдје су се прошле године десиле 2.984 саобраћајне несреће у којима су смртно страдале 43 особе.

На подручју Тузланског кантона прошле године је 2.535 возача остало без возачке дозволе због вожње под дејством алкохола, док су припадници МУП-а ТК ухватили 1.528 возача у вожњи без возачког испита.

Портпарол МУП-а ТК каже да бројни возачи возе аутомобиле и поред забране кориштења моторног возила, што је случај и у осталим кантонима.

"Полицајци у ТК прошле године су пронашли више од 500 возача који су управљали возилом под изреченим санкцијама. То довољно говори о нашој култури, односно некултури у саобраћају", додао је Шарић.

Полицијски службеници бх. кантоналних МУП-ова подсјећају како возаче за воланом, иако им је одузета возачка дозвола, чека новчана казна до 1.000 КМ.

(Клиx.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Раде

31.03.2018 07:17

Нема подлије земље и закона у свијету,отимате крух из уста постеним људима,возацима тразите длаку у јајету,И онда вам криво сто свако нормалан напуста ову дрзаву,краљевину криминала и корупције.Оне сто дивљају не смијете ни зауставити,кад видите комби трците да га казните по сваку цијену,јер морате задовољити прохтјеве болесних владара,Милета Ронхила И његових Јатака специјалца Лукаца,а да не говоримо о убиствима И ликвидацијама који ради врх мупа у спрези са врхом власти,задњи примјер овај несретни момак,а Ронхил се спрда са родитељима.Нисам политицки обојен,немам фаворите,али ови ми се гаде,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ЈЕ

31.03.2018 08:43

Закони се не доносе да би побољсали безбједност и смањили број незгода у саобрацају. Ово је отимање новца од народа. Радаре поставе маскиране у бусији, на нелогицним ограницењима 40, 50км и онда пуцају казне озбиљним возацима. "Дзипијада" је дозвољена у сваком граду и тада полиција има сљепило. Путеве су катастофални, на појединим дионицама "рупа до рупе". Јуце сам пресао на релацији, југоисток- сјеверозапад РС, највеци дио територијом РС. Гдје иде новац који издвајамо при регистовању возила, на путеве не! Тек сада и акцизе? Вјероватно у приватне дзепове као сто су били замислили и од казни на основу планираних радара. ОТИМАЦИНА УМЈЕСТО БЕЗБЈЕДНОСТИ...

Name

Зизи

31.03.2018 08:27

За брзу возњу су веце казне него за продају дроге. Дилери се нагоде са судом а возаци морају платити. Каква је то дрзава? За брзу возњу су веце казне него у ЕУ. Цудна дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зизи

03.04.2018 21:23

Ви подрзавате брзу возњу и дивљање? Да ли Ви знате да је најцесци узрок саобрацајних незгода, управо неприлагодјена брзина? Нико никога не тјера да купује дрогу. Знаци, ко одлуци да дилеру пуни дзеп, убија сам себе, а ко дивља путевима, назалос не ризикује само свој зивот, него и зивоте других уцесника у саобрацају који страдају ни криви ни дузни постујуци саобрацајна правила. Ех, кад би ово могло допријети до твог мозга!