Za volanom i bez vozačke dozvole

Protekle godine od vozača u Bosni Hercegovini oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, što je jedan od efekata izmijenjenog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se primjenjuje od 15. februara 2017. godine.

Bosna i Hercegovina 31.03.2018 | 08:40
Za volanom i bez vozačke dozvole
Novi Zakon o saobraćaju donio je značajne izmjene koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje.

Tako kazne za vožnju pod uticajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenog ispita ili vožnju neregistrovanog vozila sada dosežu i do 1.000 KM. Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu takođe se suočavaju s kaznama od 400 do 1.000 KM.

Vozi se i pored zabrane

Od primjene novog Zakona o saobraćaju oduzeto je 32.306 vozačkih dozvola u Republici Srpskoj, i to 26.440 od vozača koji su se kretali nedozvoljenom brzinom kretanja te 5.866 od vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Iako je u većini kantona novi Zakon o saobraćaju donio pozitivne vijesti, to nije slučaj u Tuzlanskom kantonu gdje su se prošle godine desile 2.984 saobraćajne nesreće u kojima su smrtno stradale 43 osobe.

Na području Tuzlanskog kantona prošle godine je 2.535 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok su pripadnici MUP-a TK uhvatili 1.528 vozača u vožnji bez vozačkog ispita.

Portparol MUP-a TK kaže da brojni vozači voze automobile i pored zabrane korištenja motornog vozila, što je slučaj i u ostalim kantonima.

"Policajci u TK prošle godine su pronašli više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama. To dovoljno govori o našoj kulturi, odnosno nekulturi u saobraćaju", dodao je Šarić.

Policijski službenici bh. kantonalnih MUP-ova podsjećaju kako vozače za volanom, iako im je oduzeta vozačka dozvola, čeka novčana kazna do 1.000 KM.

(Klix.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rade

31.03.2018 07:17

Nema podlije zemlje i zakona u svijetu,otimate kruh iz usta postenim ljudima,vozacima trazite dlaku u jajetu,I onda vam krivo sto svako normalan napusta ovu drzavu,kraljevinu kriminala i korupcije.One sto divljaju ne smijete ni zaustaviti,kad vidite kombi trcite da ga kaznite po svaku cijenu,jer morate zadovoljiti prohtjeve bolesnih vladara,Mileta Ronhila I njegovih Jataka specijalca Lukaca,a da ne govorimo o ubistvima I likvidacijama koji radi vrh mupa u sprezi sa vrhom vlasti,zadnji primjer ovaj nesretni momak,a Ronhil se sprda sa roditeljima.Nisam politicki obojen,nemam favorite,ali ovi mi se gade,

ODGOVORITE
Name

TAKO JE

31.03.2018 08:43

Zakoni se ne donose da bi poboljsali bezbjednost i smanjili broj nezgoda u saobracaju. Ovo je otimanje novca od naroda. Radare postave maskirane u busiji, na nelogicnim ogranicenjima 40, 50km i onda pucaju kazne ozbiljnim vozacima. "Dzipijada" je dozvoljena u svakom gradu i tada policija ima sljepilo. Puteve su katastofalni, na pojedinim dionicama "rupa do rupe". Juce sam presao na relaciji, jugoistok- sjeverozapad RS, najveci dio teritorijom RS. Gdje ide novac koji izdvajamo pri registovanju vozila, na puteve ne! Tek sada i akcize? Vjerovatno u privatne dzepove kao sto su bili zamislili i od kazni na osnovu planiranih radara. OTIMACINA UMJESTO BEZBJEDNOSTI...

Name

Zizi

31.03.2018 08:27

Za brzu voznju su vece kazne nego za prodaju droge. Dileri se nagode sa sudom a vozaci moraju platiti. Kakva je to drzava? Za brzu voznju su vece kazne nego u EU. Cudna drzava

ODGOVORITE
Name

Re Zizi

03.04.2018 21:23

Vi podrzavate brzu voznju i divljanje? Da li Vi znate da je najcesci uzrok saobracajnih nezgoda, upravo neprilagodjena brzina? Niko nikoga ne tjera da kupuje drogu. Znaci, ko odluci da dileru puni dzep, ubija sam sebe, a ko divlja putevima, nazalos ne rizikuje samo svoj zivot, nego i zivote drugih ucesnika u saobracaju koji stradaju ni krivi ni duzni postujuci saobracajna pravila. Eh, kad bi ovo moglo doprijeti do tvog mozga!