Блокиран систем бројања гласова

Шпанске власти блокирале су данас електронски систем за бројање гласова у Каталонији у склопу напора да спријече одржавање сутрашњег референдума.

Свијет 30.09.2017 | 18:17
Блокиран систем бројања гласова
Портпарол шпанске Владе Иниго Мендез де Виго рекао је да су блокадом система за бројање гласова власти "отказале" референдум који је Уставни суд раније прогласио илегалним. 

Неколико припадника полиције нешто раније је упало у Центар за технологију и комуникације гдје се налази софтвер за електронско бројање гласова.

"Ово је нови ударац против илегалног референдума и извршен је у оквиру закона", рекао је Де Биго.

Шпански премијер Маријано Рахој у неколико наврата је изјавио да референдум никад неће бити одржан. 

Мадрид је у протеклих неколико дана на све начине покушао да спријечи одржавање референдума - запљењено је најмање 12 милиона гласачких листића, више милиона постера и летака а блокирано је и неколико интернет страница. 

Више од 4.000 припадника полиције распоређено је у Барселони гдје је затворено више стотина гласачких мјеста.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зоол

30.09.2017 16:34

Нека им Додик пошаље оне наше стручњаке који су припремили нас референдум хакујуци ЦИК БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

30.09.2017 19:46

Југославија је настала уједињењем Срба,Хрвата и Словенаца а распала се по скроз другацијим савовима,тако да мислим,сваста је могуце.

Name

Не знам устав

30.09.2017 17:10

Нисам читао устав Републике Српске али слушајући ове наше политичаре закључио сам да је референдум могућ е сад како и за шта то је друго питање?! А по шпанском уставу не знам да ли је могуће одржати неки референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуањо

30.09.2017 17:41

По шпанском уставу, референдум који се тиче статуса појединих покрајина могуће је расписати само на територији целе државе, не само једне покрајине. Референдуми који се тичу других питања (језик, школски програм, локално судство, итд.) могу расписивати поједине покрајине понаособ. Само треба имати у виду да од 17 покрајина немају све подједнака овлаштења. Док је Баскија де јуре и де факто држава у држави, нпр. Ла Риоха или Мурсија имају овласти не веће од наших општина. Референдум као највиши облик демократског изражавања не забрањује нити може забранити ни један Устав на свету, само је питање начина и територије спровођења и формулације питања и области које се поставља.

Name

кики

30.09.2017 18:23

устав дрзаве је тај који одобрава или забрањује такву врсту реф.

Name

ре

30.09.2017 18:55

Нисам упућен у устрој Шпаније, знам само да је састављена од више покрајина, бојим се да у шпанији може доћи до грађанског рата, у Шпанији је тренутно веома опасна ситуација, бар се мени тако чини.

Name

Одлично Јуанхо

30.09.2017 19:11

Нека Додик распише референдум да ли сте за то тужоици и судије не могу запошљавати своју дјецу у правосудним институцијама РС? Када може Швајцарска за све живо расписивати референдум зашто ево рецимо не може ово.Дакле неман ништа против дјеце судија и тужилаца али ово дугорочно гледано представља велики проблем.За 10 до 12 година ово ће створити приватне институције

Name

Кондиц

01.10.2017 00:28

Полиција у Каталонији је лојална Мадриду,Спанском краљу и Спанској Влади са сједистем у Мадриду и то је довољно да се са сиурноцсцу неодрзи референдум.Да је обрнуто то би знацило сигурно одвајање Каталоније.Полицијска орузана сила је спријецила референдум.

ОДГОВОРИТЕ