Blokiran sistem brojanja glasova

Španske vlasti blokirale su danas elektronski sistem za brojanje glasova u Kataloniji u sklopu napora da spriječe održavanje sutrašnjeg referenduma.

Svijet 30.09.2017 | 18:17
Blokiran sistem brojanja glasova
Portparol španske Vlade Inigo Mendez de Vigo rekao je da su blokadom sistema za brojanje glasova vlasti "otkazale" referendum koji je Ustavni sud ranije proglasio ilegalnim. 

Nekoliko pripadnika policije nešto ranije je upalo u Centar za tehnologiju i komunikacije gdje se nalazi softver za elektronsko brojanje glasova.

"Ovo je novi udarac protiv ilegalnog referenduma i izvršen je u okviru zakona", rekao je De Bigo.

Španski premijer Marijano Rahoj u nekoliko navrata je izjavio da referendum nikad neće biti održan. 

Madrid je u proteklih nekoliko dana na sve načine pokušao da spriječi održavanje referenduma - zapljenjeno je najmanje 12 miliona glasačkih listića, više miliona postera i letaka a blokirano je i nekoliko internet stranica. 

Više od 4.000 pripadnika policije raspoređeno je u Barseloni gdje je zatvoreno više stotina glasačkih mjesta.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zool

30.09.2017 16:34

Neka im Dodik pošalje one naše stručnjake koji su pripremili nas referendum hakujuci CIK BiH.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

30.09.2017 19:46

Jugoslavija je nastala ujedinjenjem Srba,Hrvata i Slovenaca a raspala se po skroz drugacijim savovima,tako da mislim,svasta je moguce.

Name

Ne znam ustav

30.09.2017 17:10

Nisam čitao ustav Republike Srpske ali slušajući ove naše političare zaključio sam da je referendum moguć e sad kako i za šta to je drugo pitanje?! A po španskom ustavu ne znam da li je moguće održati neki referendum

ODGOVORITE
Name

Juanjo

30.09.2017 17:41

Po španskom ustavu, referendum koji se tiče statusa pojedinih pokrajina moguće je raspisati samo na teritoriji cele države, ne samo jedne pokrajine. Referendumi koji se tiču drugih pitanja (jezik, školski program, lokalno sudstvo, itd.) mogu raspisivati pojedine pokrajine ponaosob. Samo treba imati u vidu da od 17 pokrajina nemaju sve podjednaka ovlaštenja. Dok je Baskija de jure i de fakto država u državi, npr. La Rioha ili Mursija imaju ovlasti ne veće od naših opština. Referendum kao najviši oblik demokratskog izražavanja ne zabranjuje niti može zabraniti ni jedan Ustav na svetu, samo je pitanje načina i teritorije sprovođenja i formulacije pitanja i oblasti koje se postavlja.

Name

kiki

30.09.2017 18:23

ustav drzave je taj koji odobrava ili zabranjuje takvu vrstu ref.

Name

re

30.09.2017 18:55

Nisam upućen u ustroj Španije, znam samo da je sastavljena od više pokrajina, bojim se da u španiji može doći do građanskog rata, u Španiji je trenutno veoma opasna situacija, bar se meni tako čini.

Name

Odlično Juanho

30.09.2017 19:11

Neka Dodik raspiše referendum da li ste za to tužoici i sudije ne mogu zapošljavati svoju djecu u pravosudnim institucijama RS? Kada može Švajcarska za sve živo raspisivati referendum zašto evo recimo ne može ovo.Dakle neman ništa protiv djece sudija i tužilaca ali ovo dugoročno gledano predstavlja veliki problem.Za 10 do 12 godina ovo će stvoriti privatne institucije

Name

Kondic

01.10.2017 00:28

Policija u Kataloniji je lojalna Madridu,Spanskom kralju i Spanskoj Vladi sa sjedistem u Madridu i to je dovoljno da se sa siurnocscu neodrzi referendum.Da je obrnuto to bi znacilo sigurno odvajanje Katalonije.Policijska oruzana sila je sprijecila referendum.

ODGOVORITE