Чега се плаше политичари у БиХ?

Јавност у БиХ посљедњих дана свједочи све жешћим нападима политичара на Обавјештајно-безбједносну агенцију (ОБА) БиХ. У томе предњаче функционери из реда СНСД-а, али и ХДЗ-а, који према свим процјенама имају заједничке интересе када је ријеч о раду ове агенције.

Босна и Херцеговина 13.07.2017 | 11:24
Чега се плаше политичари у БиХ?
ОБА је навукла гњев политичара, прије свега из Републике Српске, оног дана када је откривено да је предсједавајући Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом Никола Шпирић упутио овој агенцији лажне закључке које чланови парламентарне комисије никада нису усвојили.

Убрзо након тога Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је закључак којим је затражено од Комисије за надзор над овом агенцијом да привремено суспендује Шпирића.

Према свим процјенама, овај закључак никада неће бити реализован с обзиром на то да је након јучерашњег састанка предсједника СНСД-а Милорада Додика и предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића јасно поручено како нема ништа од смјене Шпирића.

Наиме, одлуке у парламентарним комисијама донесе се на принципу етничког гласања, тако да је Шпирића немогуће смијенити уколико бар један од парламентараца из реда бошњачког, хрватског или српског народа не гласа за то.

Руке бошњачких и српских делегата нису спорне с обзиром на то да у комисији сједе парламентарци из реда СДА, Независног блока, ДФ-а, СДП-а БиХ и Савеза за промјене.

Након јучерашње конференције Додика и Човића, евидентно је да ће ХДЗ-ови парламентарци блокирати смјену Шпирића јер ХДЗ у Заједничкој комисији за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом има Баришу Чолака, Предрага Кожула и Љиљу Зовко.

Реакције које су услиједиле из РС након покретања иницијативе за смјену Шпирића показују озбиљност цјелокупне ситуације.

Предсједник СНСД-а јасно је означио Обавјештајно-безбједносну агенцију као "непријатељску организацију која ради на штету српског и хрватског народа" упркос томе што је ОБА једна је од најорганизованијих и најпрофесионалнијих агенција за провођење закона у нашој земљи.

Сличне изјаве дао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић који је оптужио ову агенцију за вођење паралелних система, истичући да они не могу пратити и прислушкивати члана Предсједништва БиХ по потреби и задатку.

Посебно забрињавајуће су тенденције политичара из СНСД-а да изазову неповјерење грађана БиХ према раду агенције, као и да утичу на добре односе које ОБА има с обавјештајним службама сусједне Србије (БИА) и Хрватске (СОА).

Предсједник РС Милорад Додик посљедњих дана неаргументовано изјављује да ОБА прислушкује државни врх Србије, а вјероватно и Хрватске, што представља директни удар на рад Обавјештајно-безбједносне агенције.

Хрватска СОА: Његујемо односе

Овим поводом контактирана је Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) Републике Хрватске из које су рекли да СОА, из законских и безбједносних разлога, не износи податке из међународне безбједносно-обавјештајне сарадње, нити коментарише безбједносно-обавјештајна поступања из своје надлежности.

"Ипак, можемо вас извијестити да је међународна безбједносно-обавјештајна сарадња између сусједних држава веома битна у одговору на заједничкебезбједносне изазове и пријетње, те је СОА врло активна у развијању такве сарадње, о чему смо писали у нашим јавним извјештајима", рекли су из СОА.

Како кажу, у сарадњи са службама хрватског југоисточног сусједства, СОА дјелује у интересу заштите хрватске националне безбједности, јачању безбједности у југоисточној Европи, те промицању заједничке безбједности НАТО-а и ЕУ, којих је Република Хрватска чланица.

Из ове агенције су упутили и на јучерашњу изјаву директора Сигурносно-обавјештајне агенције Даниела Маркића, а која се тиче сарадње са службама из БиХ.

"БиХ нам је први сусјед и важан партнер. Нама је стало да тамо безбједносна ситуација буде добра. Његујемо односе с њима и помажемо им у раду исто као и они нама. Не бих ништа посебно нагласио. Прошле седмице била је заједничка сједница влада и све је тамо речено", казао је Маркић.

Када је ријеч о  Безбједносно-информативној агенцији (БИА) Републике Србије, није добијен њихов одговор у вези с односима БИА и ОСА.

Ипак, чини се да је србијанска БИА итекако задовољна сарадњом с Обавјештајно-безбједносном агенцијом с обзиром на то да је 27. марта ове године директор БИА Александар Ђорђевић упутио захвалницу директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу.

"Желим још једном да вам се захвалим на колегијалности и професионалности припадника ОБА током асистенције коју су пружали припадницима БИА-е који су били ангажовани на осигуравању премијера Републике Србије током његовог недавног боравка у Сарајеву. Увјерен сам да ће се сарадња између ове двије агенције наставити развијати у име интереса наших држава, мира и безбједности на Балкану", пише у захвалници.

Иначе, директор Обавјештајно-безбједносне агенције добио је захвалницу неколико мјесеци након што су функционери из РС покушали оптужити ову агенцију за незаконито прислушкивање србијанских функционера. Ријеч је о афери "Ушће" за коју се на крају испоставило да је измишљена, односно да ОБА није вршила мјере контроле над политичарима из сусједне Србије.

Додик није једини политичар који се ових дана обрушио на ову агенцију, с обзиром на то да је његов страначки колега и члан Комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом Средоје Новић такођер изјавио да поједини политичари добијају транскрипте прислушкиваних разговора званичника у БиХ.

Још увијек није познато одакле Новићу ове информације и на чему темељи изречене тврдње.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и члан Заједничке комисије за надзор над ОБА Садик Ахметовић рекао је да су напади на агенцију смишљени и добро организовани од различитих политика.

Додиков и Човићев покушај дестабилизације

Он је подсјетио да је предлагао да се изјашњавање одгоди и да се о свему парламентарци изјасне на наредној сједници с јасним ставом Комисије за надзор над ОБА, а везан за спорне закључке које је Шпирић послао директору ОБА.

"Тражио сам увид у записнике и да на наредној сједници на бази записника с претходних сједница утврдимо злоупотребе. Уколико се потврди да су они супротни закључцима из записника и комисија потврди да се ради о злоупотреби, предсједавајући комисије мора бити смијењен јер пословник не познаје никакву суспензију", рекао је Ахметовић.

Истакао је да се ових дана поново у јавности јављају информације које се смишљено пласирају. Ријеч је о тврдњама да се прислушкују грађани сусједних држава.

"Проблем је у томе што то говоре чланови комисије и да имају исте информације, а да о томе нису говорили на сједници комисије. Понављам да је на бази увида у документацију комисија утврдила да није било прислушкивања грађана Србије и једногласно је донесен закључак да је ОБА у предмету 'Ушће' све радила у складу са законом", казао је Ахметовић.

Он је казао да јучерашњи састанак Додика и Човића потврђује да је био у праву када је на посљедњој сједници Представничког дома ПСБиХ тражио одгађање гласања и да на затвореној сједници расправља о томе на бази чињеница и претходног става Комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом.

"Уколико на комисији ХДЗ буде на страни Николе Шпирића, Комисија не може суспендовати Шпирића јер за такву одлуку је потребан и глас Хрвата. Ја ћу на комисији предложити рјешење које ће заштитити интегритет ОБА и њену врло важну позицију у безбједносном систему БиХ", рекао је Ахметовић.

Закључио је да ову врло важну агенцију нема нико право присвајати себи лично нити користити у политичке сврхе и обрачуне.

"Нико нема право због својих антидржавних интереса урушавати ову агенцију. ОБА је државна агенција и Независни блок ће учинити све да заштитимо Агенцију од покушаја дестабилизације", казао је Ахметовић.

Подсјећамо, ОБА је једна од ријетких државних институција у којој се одлуке не доносе по етничком принципу. Ријеч је о агенцији у којој су прецизно распоређене надлежности директора, замјеника директора и главног инспектора без обзира на то којој етничкој групи они припадали.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Харис

13.07.2017 09:35

Чим се они буне значи да ОСА ради посао како треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.07.2017 09:48

Па Миле ми је јуце био у Мостару ко да га је ујела оса. Сав натеко.

Name

Ми Сами

13.07.2017 10:10

Конацно Спириц,Косарац,Додик у својој правој странци ХДЗ.Лијепо им стоји ова саховница...

Name

Дијагноза

13.07.2017 10:49

Ићи ће они ОБА у ћузу а за њима и осталу специјалци. Даће БОГ.

Name

ре

13.07.2017 11:01

„Ко је у овом царству највећи злотвор?" пита један Дервишев лик другога. „Онај ко има највећу власт и силу у шакама." „Тако је. А затим?" „Онај који је први до њега низ мердевине силе и власти." „Аферим! Добро напредујеш. Пењеш се. Будеш ли знао, а ћутао, можеш постати везир. Будеш ли говорио, објесиће те. Прво - срамота, друго - страхота." Дервиш к'о да је дервиш: прича приче које нико неће чути, пише писаније које нико неће прочитати, дијели савјете које нико неће послушати. "Е мој султане... како ли ти је само лахко предати султанат. Као да га ниси зарадио него на поклон добио или наслиједио. Реци ти мени, шта да ја радим са султанатом који теби вриједи хрпу неџасета?"/ У Исламу се велики значај придаје чистоћи која се тове тахарет а супротно од чистоће је неџасет тј. нечистоћа./

Name

Залосно

13.07.2017 11:52

Сва ова багра са слике не лици ни нај мање на неке људе него на дивљу звијер доце и вас крај убрзо срамота за овај народ ко им дрзаву преставља

Name

ре

13.07.2017 13:24

Удар На РС.

Name

075

13.07.2017 16:05

Плаше се " ћорке " !!

Name

ре

13.07.2017 20:19

Миле пренео надлезност на ХДЗ хахахахха ја дегенерика

Name

Поштењачине

13.07.2017 09:35

Врло добро се зна да у Бања Луци опрему за прислушкивање има Срето Аничић власник Бонд агенције.Такође његова детективска агенција нема уопште одобрење за рад у Муп-у.Дакле Муп не само што то зна него тај лик има апсолутну заштиту.Његова агенција иначе обезбјеђује утакмице Игокеа у Лакташима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

13.07.2017 09:36

Оцит је покусај успостављања хаоса од стране корумпираних и у криминалу огрезлих политицара. Засто све те сгенције не прикупе доказе о њиховом криминалу и не заврсе са њима? Засто се на нивоу БиХ не донесе закон о поријеклу имовине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

13.07.2017 09:38

Страх их обавјестајаца због доказа о њиховом криминалу ако спириц падне с позиције пада комплет ултранационална гарнитура

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДБ

13.07.2017 10:16

Методологија рада свих ДБ служби је да пркуплају потребне информације од значаја било да се ради о позицији или опозицији и употребе их када је то потребн,обично када ови изгубе моћ,То је јасно да се сви процеси након одласка са власти воде против таквих лица.Према томе сазнања и докази неће пропасти,а ово букање је куповина времена.Сретно!

Name

Није него

13.07.2017 09:41

Какав назив политичари, они само виде шансу да се накраду у овим туробним временима. Иначе би били на маргинама друштва или затворима. Тешко ћемо се изборити за боље сутра, они су преузели државу. Нада увијек постоји, ваљда ће неко то и дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

13.07.2017 09:47

Онога дана када преко СТО хиљада и висе људи крене са МОТКАМА у рукама ...ТОГ се они пласе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

14.07.2017 16:08

Једино могуце рјесење, немају стида ни срама, а никад не би задовољили своје апетите!

Name

Брод

13.07.2017 09:48

Ко то смије да прислушкује наше "патриоте" , да није тај Анићич прислушкивао фактички у афери два папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

13.07.2017 09:49

Пласе се унитарне БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали дзими

13.07.2017 11:06

Ннн нико неце унитарну бих вец се боје да не прикупе доказе о њиховом криминалу и корупцији јер доце вријеме да це неко одговарати за лоповлук

Name

ре ннн

13.07.2017 11:15

А док су ове наше "патриоте" десет година биле у Сарајеву заједно са Бакиром све је било у реду.Хајде ти нама ннн лијепо кажи колико је за то вријеме пренесено надлежности на ниво БИХ и да ли су оне допринијеле јачању унитарне БИХ и ко их је преносио?Твоју лаж или истину свакоме ко је иоле писмен лако ће бити провјерити јер информација има на претек.Ево само једно питање буди човјек па одговори али истину.Нећемо ништа питати за банке,робне резерве,уништена јавна предузећа,пљачку, криминал.Заборави на тренутак шта прича велики вођа.Само једно питање,размисли својом главом,укључи мозак,мало прогуглај и искрено одговори.

Name

ннн

13.07.2017 09:49

Пласе се мајоризације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2017 10:11

Зато је Влајки сјајно представљао Хрвате у РС-у :Д

Name

Епистахије

13.07.2017 09:54

Позната је цињеница да су хрватски Фратри у Босни 100% за дрзаву БиХ. То је једини проблем Цовица, који је много екстремнији него Тудјман и Бобан заједно. Посто су вецина Хрвата вијерници и у слуцају сукоба прије це послусати цркву него Цовица, он то зна и зато само прица без икакве акције,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

13.07.2017 11:34

Овим понасањем Цовица тј.сурадња са Додиком који зели оцјепљење највисе це стетити хрватима,сада Босњаци це бити јос одлуцнији и тврдји сто се тице захтјева типа изборни закон,телевизија,итд. Сада то никад висе неце ни добити.

Name

ре

13.07.2017 12:06

Попова се питало док су ХВО и А БиХ били заједно.Од када су,медутим,укрстили копља од тада се попова ниста не пита.Ни данас.Попова се питало и за вријеме НДХ.

Name

Драганче

13.07.2017 09:57

Мафијашко-политички гангови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

13.07.2017 10:15

Те све безбедносне агенције у свим садашњим државама које су некад биле део СФРЈ,су једноставно изникле из корена комунистичке УДБ-е и све оне представљају само огранке УДБ-е са само промењеним и другачијим називом који одговара данашњем начину живота...Иначе школа и све остало је потпуно исто само назив,знакови и униформа другачији... Иначе њих све контролише МИ6 и ЦИА...Та федерација БиХ она је пред самим распадом,јер хрвати и бошњаци немају ништа заједничко,осим заједничке им похлепе за што већом територијом БиХ и да овог другог отерају из БиХ...Дакле ово што се сада дешава у федерацији је увод пред распад и наравно хрватима треба по сваку цену савезник који представља бар нешто у БиХ,а то је за сада Додик! Хрватима у БиХ треба обала Јадранског мора која доноси њиховој држави велике приходе од туризма,и они неће да је деле ни са ким па ни са БиХ и ту је прича јасна и чиста,шта ће њима Посавина,кад ти у Посавини треба да да ореш и копаш да би се прехранио,а на обали мора тресеш само странцима џепове и уживаш од туризма...Колико је дугачка обала хрватске чак од Италијанске границе па до Црне горе,а БиХ кад повучете праву паралелну са реком Дрином видите колико се БиХ налази изнад обале Јадрана,а није јој припала ни 5 % од те укупне обале Јадрана и наравно хрвати иду да заокруже ту своју обалу Јадрана на уштрб БиХ и узму је целу због туризма,ствар је потпуно јасна и видљива само будале то не желе и неће да виде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.07.2017 10:19

ПОЗДРАВ СВИМ КАМЕРМАНИМА НА ЧИТАВОЈ БИХ ОНИ СУ ЧУДО ,СВЕ НАЈ БОЉЕ ИМ ЖЕЛИМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

13.07.2017 10:44

Боје се за свој криминал овако то спирке све гуси ставља у ладицу И дојављије ста се ради .Њи би требало на дозивотну.ако нема своје људе тамо незна ста се истразује незна кад има која акција И поцињу излазити прљаве ствари.Тога се они боје.Зато су И у коалицији то су им заједницки интереси.А спирке за све ствари које је незаконито направио које му се приписују требо је давно одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.07.2017 10:52

Плаше се процесуирања и одговорности за крађу и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.07.2017 10:56

Плаше се стварања Исламске државе, са доминацијом Бошњака (Све увијено у обланду "Грађанске даржаве", она фора један човјек један глас. Па нису СРБИ И ХРВАТИ пасли траву господо БОШЊАЧКИ ПОЛИТИЧАРИ. Знамо ми добро колики су грађани сви народи у Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2017 12:36

Па и Алија нам је нудио граданску дрзаву,јос 90-тих.Ма, онај Алија који је написао Исламску Декларацију.

Name

Ре Ре

13.07.2017 20:23

Јиси ли ти процитао ту декларацију, знас ли уопсте ста писе у њој и које године је написана?

Name

У име народа

13.07.2017 11:02

Пласе се револуције, губитка власти и судјења типа оних из 1945те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјиљкос

13.07.2017 11:10

Спириц не смије пасти хмммм подсјети ме на онај партизански филм и ону хисторијску реценицу"Прозор не смије пасти" и док се год цује пуцањ са љубиног гроба до тада це бити зивих партизана хахаа а ово докле год Мајкицка усправно хода бит це посланик у скупстини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоол

13.07.2017 11:37

ЗАТВОРА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.07.2017 11:56

Од кад су мафије симпатисале сигурносне установе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни Бога ни закона

13.07.2017 11:56

Ови се не боје ни Бога ни закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.07.2017 11:58

Све ово говори да је Цовиц вец одавно на целу СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.07.2017 22:07

ОБА треба мало судјуком обрадити Е.Бицакцица и ето Цове у цузи,обојица за добро тезак криминал по цетерес година,и обавезно одјецу сто смо им купили спалити...и нека обуку дрес Целтица