Čega se plaše političari u BiH?

Javnost u BiH posljednjih dana svjedoči sve žešćim napadima političara na Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) BiH. U tome prednjače funkcioneri iz reda SNSD-a, ali i HDZ-a, koji prema svim procjenama imaju zajedničke interese kada je riječ o radu ove agencije.

Bosna i Hercegovina 13.07.2017 | 11:24
Čega se plaše političari u BiH?
OBA je navukla gnjev političara, prije svega iz Republike Srpske, onog dana kada je otkriveno da je predsjedavajući Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Nikola Špirić uputio ovoj agenciji lažne zaključke koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili.

Ubrzo nakon toga Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak kojim je zatraženo od Komisije za nadzor nad ovom agencijom da privremeno suspenduje Špirića.

Prema svim procjenama, ovaj zaključak nikada neće biti realizovan s obzirom na to da je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića jasno poručeno kako nema ništa od smjene Špirića.

Naime, odluke u parlamentarnim komisijama donese se na principu etničkog glasanja, tako da je Špirića nemoguće smijeniti ukoliko bar jedan od parlamentaraca iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda ne glasa za to.

Ruke bošnjačkih i srpskih delegata nisu sporne s obzirom na to da u komisiji sjede parlamentarci iz reda SDA, Nezavisnog bloka, DF-a, SDP-a BiH i Saveza za promjene.

Nakon jučerašnje konferencije Dodika i Čovića, evidentno je da će HDZ-ovi parlamentarci blokirati smjenu Špirića jer HDZ u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom ima Barišu Čolaka, Predraga Kožula i Ljilju Zovko.

Reakcije koje su uslijedile iz RS nakon pokretanja inicijative za smjenu Špirića pokazuju ozbiljnost cjelokupne situacije.

Predsjednik SNSD-a jasno je označio Obavještajno-bezbjednosnu agenciju kao "neprijateljsku organizaciju koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda" uprkos tome što je OBA jedna je od najorganizovanijih i najprofesionalnijih agencija za provođenje zakona u našoj zemlji.

Slične izjave dao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je optužio ovu agenciju za vođenje paralelnih sistema, ističući da oni ne mogu pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva BiH po potrebi i zadatku.

Posebno zabrinjavajuće su tendencije političara iz SNSD-a da izazovu nepovjerenje građana BiH prema radu agencije, kao i da utiču na dobre odnose koje OBA ima s obavještajnim službama susjedne Srbije (BIA) i Hrvatske (SOA).

Predsjednik RS Milorad Dodik posljednjih dana neargumentovano izjavljuje da OBA prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske, što predstavlja direktni udar na rad Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Hrvatska SOA: Njegujemo odnose

Ovim povodom kontaktirana je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske iz koje su rekli da SOA, iz zakonskih i bezbjednosnih razloga, ne iznosi podatke iz međunarodne bezbjednosno-obavještajne saradnje, niti komentariše bezbjednosno-obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti.

"Ipak, možemo vas izvijestiti da je međunarodna bezbjednosno-obavještajna saradnja između susjednih država veoma bitna u odgovoru na zajedničkebezbjednosne izazove i prijetnje, te je SOA vrlo aktivna u razvijanju takve saradnje, o čemu smo pisali u našim javnim izvještajima", rekli su iz SOA.

Kako kažu, u saradnji sa službama hrvatskog jugoistočnog susjedstva, SOA djeluje u interesu zaštite hrvatske nacionalne bezbjednosti, jačanju bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi, te promicanju zajedničke bezbjednosti NATO-a i EU, kojih je Republika Hrvatska članica.

Iz ove agencije su uputili i na jučerašnju izjavu direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića, a koja se tiče saradnje sa službama iz BiH.

"BiH nam je prvi susjed i važan partner. Nama je stalo da tamo bezbjednosna situacija bude dobra. Njegujemo odnose s njima i pomažemo im u radu isto kao i oni nama. Ne bih ništa posebno naglasio. Prošle sedmice bila je zajednička sjednica vlada i sve je tamo rečeno", kazao je Markić.

Kada je riječ o  Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) Republike Srbije, nije dobijen njihov odgovor u vezi s odnosima BIA i OSA.

Ipak, čini se da je srbijanska BIA itekako zadovoljna saradnjom s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom s obzirom na to da je 27. marta ove godine direktor BIA Aleksandar Đorđević uputio zahvalnicu direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

"Želim još jednom da vam se zahvalim na kolegijalnosti i profesionalnosti pripadnika OBA tokom asistencije koju su pružali pripadnicima BIA-e koji su bili angažovani na osiguravanju premijera Republike Srbije tokom njegovog nedavnog boravka u Sarajevu. Uvjeren sam da će se saradnja između ove dvije agencije nastaviti razvijati u ime interesa naših država, mira i bezbjednosti na Balkanu", piše u zahvalnici.

Inače, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije dobio je zahvalnicu nekoliko mjeseci nakon što su funkcioneri iz RS pokušali optužiti ovu agenciju za nezakonito prisluškivanje srbijanskih funkcionera. Riječ je o aferi "Ušće" za koju se na kraju ispostavilo da je izmišljena, odnosno da OBA nije vršila mjere kontrole nad političarima iz susjedne Srbije.

Dodik nije jedini političar koji se ovih dana obrušio na ovu agenciju, s obzirom na to da je njegov stranački kolega i član Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Sredoje Nović također izjavio da pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH.

Još uvijek nije poznato odakle Noviću ove informacije i na čemu temelji izrečene tvrdnje.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Sadik Ahmetović rekao je da su napadi na agenciju smišljeni i dobro organizovani od različitih politika.

Dodikov i Čovićev pokušaj destabilizacije

On je podsjetio da je predlagao da se izjašnjavanje odgodi i da se o svemu parlamentarci izjasne na narednoj sjednici s jasnim stavom Komisije za nadzor nad OBA, a vezan za sporne zaključke koje je Špirić poslao direktoru OBA.

"Tražio sam uvid u zapisnike i da na narednoj sjednici na bazi zapisnika s prethodnih sjednica utvrdimo zloupotrebe. Ukoliko se potvrdi da su oni suprotni zaključcima iz zapisnika i komisija potvrdi da se radi o zloupotrebi, predsjedavajući komisije mora biti smijenjen jer poslovnik ne poznaje nikakvu suspenziju", rekao je Ahmetović.

Istakao je da se ovih dana ponovo u javnosti javljaju informacije koje se smišljeno plasiraju. Riječ je o tvrdnjama da se prisluškuju građani susjednih država.

"Problem je u tome što to govore članovi komisije i da imaju iste informacije, a da o tome nisu govorili na sjednici komisije. Ponavljam da je na bazi uvida u dokumentaciju komisija utvrdila da nije bilo prisluškivanja građana Srbije i jednoglasno je donesen zaključak da je OBA u predmetu 'Ušće' sve radila u skladu sa zakonom", kazao je Ahmetović.

On je kazao da jučerašnji sastanak Dodika i Čovića potvrđuje da je bio u pravu kada je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH tražio odgađanje glasanja i da na zatvorenoj sjednici raspravlja o tome na bazi činjenica i prethodnog stava Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom.

"Ukoliko na komisiji HDZ bude na strani Nikole Špirića, Komisija ne može suspendovati Špirića jer za takvu odluku je potreban i glas Hrvata. Ja ću na komisiji predložiti rješenje koje će zaštititi integritet OBA i njenu vrlo važnu poziciju u bezbjednosnom sistemu BiH", rekao je Ahmetović.

Zaključio je da ovu vrlo važnu agenciju nema niko pravo prisvajati sebi lično niti koristiti u političke svrhe i obračune.

"Niko nema pravo zbog svojih antidržavnih interesa urušavati ovu agenciju. OBA je državna agencija i Nezavisni blok će učiniti sve da zaštitimo Agenciju od pokušaja destabilizacije", kazao je Ahmetović.

Podsjećamo, OBA je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj se odluke ne donose po etničkom principu. Riječ je o agenciji u kojoj su precizno raspoređene nadležnosti direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora bez obzira na to kojoj etničkoj grupi oni pripadali.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Haris

13.07.2017 09:35

Čim se oni bune znači da OSA radi posao kako treba

ODGOVORITE
Name

Joja

13.07.2017 09:48

Pa Mile mi je juce bio u Mostaru ko da ga je ujela osa. Sav nateko.

Name

Mi Sami

13.07.2017 10:10

Konacno Spiric,Kosarac,Dodik u svojoj pravoj stranci HDZ.Lijepo im stoji ova sahovnica...

Name

Dijagnoza

13.07.2017 10:49

Ići će oni OBA u ćuzu a za njima i ostalu specijalci. Daće BOG.

Name

re

13.07.2017 11:01

„Ko je u ovom carstvu najveći zlotvor?" pita jedan Dervišev lik drugoga. „Onaj ko ima najveću vlast i silu u šakama." „Tako je. A zatim?" „Onaj koji je prvi do njega niz merdevine sile i vlasti." „Aferim! Dobro napreduješ. Penješ se. Budeš li znao, a ćutao, možeš postati vezir. Budeš li govorio, objesiće te. Prvo - sramota, drugo - strahota." Derviš k'o da je derviš: priča priče koje niko neće čuti, piše pisanije koje niko neće pročitati, dijeli savjete koje niko neće poslušati. "E moj sultane... kako li ti je samo lahko predati sultanat. Kao da ga nisi zaradio nego na poklon dobio ili naslijedio. Reci ti meni, šta da ja radim sa sultanatom koji tebi vrijedi hrpu nedžaseta?"/ U Islamu se veliki značaj pridaje čistoći koja se tove taharet a suprotno od čistoće je nedžaset tj. nečistoća./

Name

Zalosno

13.07.2017 11:52

Sva ova bagra sa slike ne lici ni naj manje na neke ljude nego na divlju zvijer doce i vas kraj ubrzo sramota za ovaj narod ko im drzavu prestavlja

Name

re

13.07.2017 13:24

Udar Na RS.

Name

075

13.07.2017 16:05

Plaše se " ćorke " !!

Name

re

13.07.2017 20:19

Mile preneo nadleznost na HDZ hahahahha ja degenerika

Name

Poštenjačine

13.07.2017 09:35

Vrlo dobro se zna da u Banja Luci opremu za prisluškivanje ima Sreto Aničić vlasnik Bond agencije.Takođe njegova detektivska agencija nema uopšte odobrenje za rad u Mup-u.Dakle Mup ne samo što to zna nego taj lik ima apsolutnu zaštitu.Njegova agencija inače obezbjeđuje utakmice Igokea u Laktašima

ODGOVORITE
Name

Tag

13.07.2017 09:36

Ocit je pokusaj uspostavljanja haosa od strane korumpiranih i u kriminalu ogrezlih politicara. Zasto sve te sgencije ne prikupe dokaze o njihovom kriminalu i ne zavrse sa njima? Zasto se na nivou BiH ne donese zakon o porijeklu imovine?

ODGOVORITE
Name

nele

13.07.2017 09:38

Strah ih obavjestajaca zbog dokaza o njihovom kriminalu ako spiric padne s pozicije pada komplet ultranacionalna garnitura

ODGOVORITE
Name

DB

13.07.2017 10:16

Metodologija rada svih DB službi je da prkuplaju potrebne informacije od značaja bilo da se radi o poziciji ili opoziciji i upotrebe ih kada je to potrebn,obično kada ovi izgube moć,To je jasno da se svi procesi nakon odlaska sa vlasti vode protiv takvih lica.Prema tome saznanja i dokazi neće propasti,a ovo bukanje je kupovina vremena.Sretno!

Name

Nije nego

13.07.2017 09:41

Kakav naziv političari, oni samo vide šansu da se nakradu u ovim turobnim vremenima. Inače bi bili na marginama društva ili zatvorima. Teško ćemo se izboriti za bolje sutra, oni su preuzeli državu. Nada uvijek postoji, valjda će neko to i dočekati.

ODGOVORITE
Name

Logika...

13.07.2017 09:47

Onoga dana kada preko STO hiljada i vise ljudi krene sa MOTKAMA u rukama ...TOG se oni plase..

ODGOVORITE
Name

Stana

14.07.2017 16:08

Jedino moguce rjesenje, nemaju stida ni srama, a nikad ne bi zadovoljili svoje apetite!

Name

Brod

13.07.2017 09:48

Ko to smije da prisluškuje naše "patriote" , da nije taj Anićič prisluškivao faktički u aferi dva papaka.

ODGOVORITE
Name

nnn

13.07.2017 09:49

Plase se unitarne BiH!

ODGOVORITE
Name

mali dzimi

13.07.2017 11:06

Nnn niko nece unitarnu bih vec se boje da ne prikupe dokaze o njihovom kriminalu i korupciji jer doce vrijeme da ce neko odgovarati za lopovluk

Name

re nnn

13.07.2017 11:15

A dok su ove naše "patriote" deset godina bile u Sarajevu zajedno sa Bakirom sve je bilo u redu.Hajde ti nama nnn lijepo kaži koliko je za to vrijeme preneseno nadležnosti na nivo BIH i da li su one doprinijele jačanju unitarne BIH i ko ih je prenosio?Tvoju laž ili istinu svakome ko je iole pismen lako će biti provjeriti jer informacija ima na pretek.Evo samo jedno pitanje budi čovjek pa odgovori ali istinu.Nećemo ništa pitati za banke,robne rezerve,uništena javna preduzeća,pljačku, kriminal.Zaboravi na trenutak šta priča veliki vođa.Samo jedno pitanje,razmisli svojom glavom,uključi mozak,malo proguglaj i iskreno odgovori.

Name

nnn

13.07.2017 09:49

Plase se majorizacije!

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2017 10:11

Zato je Vlajki sjajno predstavljao Hrvate u RS-u :D

Name

Epistahije

13.07.2017 09:54

Poznata je cinjenica da su hrvatski Fratri u Bosni 100% za drzavu BiH. To je jedini problem Covica, koji je mnogo ekstremniji nego Tudjman i Boban zajedno. Posto su vecina Hrvata vijernici i u slucaju sukoba prije ce poslusati crkvu nego Covica, on to zna i zato samo prica bez ikakve akcije,

ODGOVORITE
Name

Mata

13.07.2017 11:34

Ovim ponasanjem Covica tj.suradnja sa Dodikom koji zeli ocjepljenje najvise ce stetiti hrvatima,sada Bosnjaci ce biti jos odlucniji i tvrdji sto se tice zahtjeva tipa izborni zakon,televizija,itd. Sada to nikad vise nece ni dobiti.

Name

re

13.07.2017 12:06

Popova se pitalo dok su HVO i A BiH bili zajedno.Od kada su,medutim,ukrstili koplja od tada se popova nista ne pita.Ni danas.Popova se pitalo i za vrijeme NDH.

Name

Draganče

13.07.2017 09:57

Mafijaško-politički gangovi...

ODGOVORITE
Name

Dragutin

13.07.2017 10:15

Te sve bezbednosne agencije u svim sadašnjim državama koje su nekad bile deo SFRJ,su jednostavno iznikle iz korena komunističke UDB-e i sve one predstavljaju samo ogranke UDB-e sa samo promenjenim i drugačijim nazivom koji odgovara današnjem načinu života...Inače škola i sve ostalo je potpuno isto samo naziv,znakovi i uniforma drugačiji... Inače njih sve kontroliše MI6 i CIA...Ta federacija BiH ona je pred samim raspadom,jer hrvati i bošnjaci nemaju ništa zajedničko,osim zajedničke im pohlepe za što većom teritorijom BiH i da ovog drugog oteraju iz BiH...Dakle ovo što se sada dešava u federaciji je uvod pred raspad i naravno hrvatima treba po svaku cenu saveznik koji predstavlja bar nešto u BiH,a to je za sada Dodik! Hrvatima u BiH treba obala Jadranskog mora koja donosi njihovoj državi velike prihode od turizma,i oni neće da je dele ni sa kim pa ni sa BiH i tu je priča jasna i čista,šta će njima Posavina,kad ti u Posavini treba da da oreš i kopaš da bi se prehranio,a na obali mora treseš samo strancima džepove i uživaš od turizma...Koliko je dugačka obala hrvatske čak od Italijanske granice pa do Crne gore,a BiH kad povučete pravu paralelnu sa rekom Drinom vidite koliko se BiH nalazi iznad obale Jadrana,a nije joj pripala ni 5 % od te ukupne obale Jadrana i naravno hrvati idu da zaokruže tu svoju obalu Jadrana na uštrb BiH i uzmu je celu zbog turizma,stvar je potpuno jasna i vidljiva samo budale to ne žele i neće da vide...

ODGOVORITE
Name

BOBA

13.07.2017 10:19

POZDRAV SVIM KAMERMANIMA NA ČITAVOJ BIH ONI SU ČUDO ,SVE NAJ BOLJE IM ŽELIM .

ODGOVORITE
Name

Turboskara

13.07.2017 10:44

Boje se za svoj kriminal ovako to spirke sve gusi stavlja u ladicu I dojavljije sta se radi .Nji bi trebalo na dozivotnu.ako nema svoje ljude tamo nezna sta se istrazuje nezna kad ima koja akcija I pocinju izlaziti prljave stvari.Toga se oni boje.Zato su I u koaliciji to su im zajednicki interesi.A spirke za sve stvari koje je nezakonito napravio koje mu se pripisuju trebo je davno odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Boki

13.07.2017 10:52

Plaše se procesuiranja i odgovornosti za krađu i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Petar

13.07.2017 10:56

Plaše se stvaranja Islamske države, sa dominacijom Bošnjaka (Sve uvijeno u oblandu "Građanske daržave", ona fora jedan čovjek jedan glas. Pa nisu SRBI I HRVATI pasli travu gospodo BOŠNJAČKI POLITIČARI. Znamo mi dobro koliki su građani svi narodi u Bosni i Hercegovini.

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2017 12:36

Pa i Alija nam je nudio gradansku drzavu,jos 90-tih.Ma, onaj Alija koji je napisao Islamsku Deklaraciju.

Name

Re Re

13.07.2017 20:23

Jisi li ti procitao tu deklaraciju, znas li uopste sta pise u njoj i koje godine je napisana?

Name

U ime naroda

13.07.2017 11:02

Plase se revolucije, gubitka vlasti i sudjenja tipa onih iz 1945te.

ODGOVORITE
Name

Djiljkos

13.07.2017 11:10

Spiric ne smije pasti hmmmm podsjeti me na onaj partizanski film i onu historijsku recenicu"Prozor ne smije pasti" i dok se god cuje pucanj sa ljubinog groba do tada ce biti zivih partizana hahaa a ovo dokle god Majkicka uspravno hoda bit ce poslanik u skupstini

ODGOVORITE
Name

Cool

13.07.2017 11:37

ZATVORA !!!

ODGOVORITE
Name

borac

13.07.2017 11:56

Od kad su mafije simpatisale sigurnosne ustanove?

ODGOVORITE
Name

Ni Boga ni zakona

13.07.2017 11:56

Ovi se ne boje ni Boga ni zakona.

ODGOVORITE
Name

borac

13.07.2017 11:58

Sve ovo govori da je Covic vec odavno na celu SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Ja

13.07.2017 22:07

OBA treba malo sudjukom obraditi E.Bicakcica i eto Cove u cuzi,obojica za dobro tezak kriminal po ceteres godina,i obavezno odjecu sto smo im kupili spaliti...i neka obuku dres Celtica