Оптужница због трговине оружјем

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица за учествовање у недозвољеном међународном промету оружја из БиХ у Шведску.

Босна и Херцеговина 07.07.2017 | 10:35
Оптужница због трговине оружјем
Оптужница је подигнута против Зорана и Срђана Рапића, Зорана Кресојевића и Младена Карана, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они су оптужени да су у другој половини 2015. и почетком 2016. године, у намјери и вођени заједничким интересом с циљем стицања противправне имовинске користи, посредовали у међународном промету оружја, без дозволе прописане законом БиХ.

У договору са лицем из Шведске, оптужени су без прибављеног одобрења набављали, држали и продавали већу количину ватреног оружја и муниције, што је грађанима законом изричито забрањено, наводе из Тужилаштва.

Према оптужници, они су у више наврата, по претходном договору са лицем из БиХ које борави на подручју Шведске, вршили неовлаштену набавку и откуп веће количине оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, међу којима и аутоматске пушке.

Лицу из Шведске су за унапријед договорену новчану накнаду продавали оружје, а оно га је преузимало на подручју БиХ и илегалним каналима кријумчарило у Шведску, те продавало на илегалном тржишту за извршење кривичних дјела.

Према наводима оптужнице, приликом претреса кућа Зорана и Срђана Рапића, те Зорана Кресојевића пронађена је и одузета већа количина оружја и минско-експлозивних средстава, међу којима су пушке и пиштољи реномираних произвођача са пратећом опремом, муниција разних калибара, ручне бомбе и бацачи, мине, као и војни ножеви.

Зоран и Срђан Рапић, Кресојевић и Каран оптужени су да су починили кривично дјело неовлаштена производња или промет оружја или експлозивних материја, а Рапићи и за кривично дјело неовлаштени промет оружјем, војном опремом, те производима двојне употребе.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар