Optužnica zbog trgovine oružjem

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica za učestvovanje u nedozvoljenom međunarodnom prometu oružja iz BiH u Švedsku.

Bosna i Hercegovina 07.07.2017 | 10:35
Optužnica zbog trgovine oružjem
Optužnica je podignuta protiv Zorana i Srđana Rapića, Zorana Kresojevića i Mladena Karana, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, posredovali u međunarodnom prometu oružja, bez dozvole propisane zakonom BiH.

U dogovoru sa licem iz Švedske, optuženi su bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i municije, što je građanima zakonom izričito zabranjeno, navode iz Tužilaštva.

Prema optužnici, oni su u više navrata, po prethodnom dogovoru sa licem iz BiH koje boravi na području Švedske, vršili neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške.

Licu iz Švedske su za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali oružje, a ono ga je preuzimalo na području BiH i ilegalnim kanalima krijumčarilo u Švedsku, te prodavalo na ilegalnom tržištu za izvršenje krivičnih djela.

Prema navodima optužnice, prilikom pretresa kuća Zorana i Srđana Rapića, te Zorana Kresojevića pronađena je i oduzeta veća količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima su puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, municija raznih kalibara, ručne bombe i bacači, mine, kao i vojni noževi.

Zoran i Srđan Rapić, Kresojević i Karan optuženi su da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija, a Rapići i za krivično djelo neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar