Засједа СМ БиХ и влада Хрватске

Заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске почела је јутрос у Сарајеву, а по њеном окончању планирано је потписивање неколико билатералних споразума, уговора, меморандума и протокола.

Босна и Херцеговина 07.07.2017 | 10:17
Засједа СМ БиХ и влада Хрватске
Делегацију хрватске владе су јутрос дочекали предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министри Мирко Шаровић, Вјекослав Беванда, Марина Пендеш, Јосип Грубеша, Исмир Јуско, Семиха Боровац, Адил, Одсмановић, Игор Црнадак и замјеник министра Мијо Крешић.

Предвиђено је да се на сједници разговара о сарадњи у евроатлантским интеграцијама и регионалним иницијативама, финансијама, привреди, заштити околиша, енергетици, пољопривреди, туризму, промету и комуникацијама, одбрани, сигурности и правосуђу, као и сарадњи на подручју образовања, младих, науке, културе, спорта, здравства, социјалне заштите и запошљавања.

Након заједничке сједнице планирано је потписивање неколико билатералних споразума, уговора, меморандума и протокола.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић раније је изјавио новинарима да је велики број материјала који ће се наћи на дневном реду сједнице, те да ће ће посебан сет питања бити везан за европске интеграције Босне и Херцеговине и „подршку коју уживамо од пријатељске, сусједне државе Хрватске“.



Навео је да ће бити разматран и читав сет оних питања која, на неки начин, оптерећују односе у посљедње вријеме.

"Нека од њих оптерећују односе практично неколико деценија, нека су се појавила у задњих годину или двије. Ту ћемо се фокусирати, прво, на неколико важних питања за која мислимо да их можемо ријешити - отварање нових граничних прелаза, питање одлагалишта нуклеарног отпада, питање прекограничних жељезничких прелаза и унске пруге, питање подршке за неке важне инфраструктурне пројекте као што је јадранско-јонски аутопут, питање кориштења хидроенергетских потенцијала", навео је Звиздић.

Звиздић се јучер у Сарајеву састао с предсједником Владе Републике Хрватске Андрејом Пленковићем с којим је разговарао о билатералним односима двију земаља уочи данашње заједничке сједнице Вијећа министара БиХ и Владе Републике Хрватске.

Предсједавајући Звиздић и премијер Пленковић су размијенили мишљења о многобројним питањима која ће се наћи на дневном реду заједничке сједнице.

Изразили су задовољство сарадњом и динамиком развоја односа двије пријатељске земље посвећене промоцији стабилности и просперитета регије. Нагласили су важност сарадње влада на билатералном, као и мултилатералном нивоу, с циљем убрзања еуроатлантских интеграција региона и истакнули да одржавање заједничких сједница влада убрзава рјешавања значајних билатералних питања и доприноси релаксацији политичких односа у регији.

Премијер Пленковић је рекао да сама чињеница да је Влада Републике Хрватске у Сарајеву показује опредијељеност Хрватске за јачање добросусједске сарадње у регији, као и подршку евроатлантским интеграцијама Босне и Херцеговине.

Савјет министара је у ранијем периоду имао и заједничку сједницу са Владом Србије у вријеме када је на њеном челу био Александар Вућић.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трт

07.07.2017 10:09

Добро је кад се Владе договарају. Постоји нада за боље.

ОДГОВОРИТЕ