Zasjeda SM BiH i vlada Hrvatske

Zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske počela je jutros u Sarajevu, a po njenom okončanju planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Bosna i Hercegovina 07.07.2017 | 10:17
Zasjeda SM BiH i vlada Hrvatske
Delegaciju hrvatske vlade su jutros dočekali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović, Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš, Josip Grubeša, Ismir Jusko, Semiha Borovac, Adil, Odsmanović, Igor Crnadak i zamjenik ministra Mijo Krešić.

Predviđeno je da se na sjednici razgovara o saradnji u evroatlantskim integracijama i regionalnim inicijativama, finansijama, privredi, zaštiti okoliša, energetici, poljoprivredi, turizmu, prometu i komunikacijama, odbrani, sigurnosti i pravosuđu, kao i saradnji na području obrazovanja, mladih, nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Nakon zajedničke sjednice planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ranije je izjavio novinarima da je veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu sjednice, te da će će poseban set pitanja biti vezan za evropske integracije Bosne i Hercegovine i „podršku koju uživamo od prijateljske, susjedne države Hrvatske“.Naveo je da će biti razmatran i čitav set onih pitanja koja, na neki način, opterećuju odnose u posljednje vrijeme.

"Neka od njih opterećuju odnose praktično nekoliko decenija, neka su se pojavila u zadnjih godinu ili dvije. Tu ćemo se fokusirati, prvo, na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo riješiti - otvaranje novih graničnih prelaza, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje prekograničnih željezničkih prelaza i unske pruge, pitanje podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jadransko-jonski autoput, pitanje korištenja hidroenergetskih potencijala", naveo je Zvizdić.

Zvizdić se jučer u Sarajevu sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja uoči današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Plenković su razmijenili mišljenja o mnogobrojnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu zajedničke sjednice.

Izrazili su zadovoljstvo saradnjom i dinamikom razvoja odnosa dvije prijateljske zemlje posvećene promociji stabilnosti i prosperiteta regije. Naglasili su važnost saradnje vlada na bilateralnom, kao i multilateralnom nivou, s ciljem ubrzanja euroatlantskih integracija regiona i istaknuli da održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi relaksaciji političkih odnosa u regiji.

Premijer Plenković je rekao da sama činjenica da je Vlada Republike Hrvatske u Sarajevu pokazuje opredijeljenost Hrvatske za jačanje dobrosusjedske saradnje u regiji, kao i podršku evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara je u ranijem periodu imao i zajedničku sjednicu sa Vladom Srbije u vrijeme kada je na njenom čelu bio Aleksandar Vućić.

(Fena)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trt

07.07.2017 12:09

Dobro je kad se Vlade dogovaraju. Postoji nada za bolje.

ODGOVORITE