Звезди и Партизану опраштају дугове?

Уколико нови закон о порезу на додату вредност буде усвојен онако како је планирано, фудбалски клубови биће ослобођени плаћања ПДВ-а на трансфере играча, сазнаје "Блиц".

Србија 10.12.2016 | 21:40
Звезди и Партизану опраштају дугове?
Након деценије дебате око тога треба ли да плаћају ПДВ на трансфере играча и отпора који су притом сви клубови пружали, ова проблематика могла би ускоро да добије епилог. Проблем је што се овако како сада стоји у Нацрту закона о ПДВ-у, може тумачити да ће клубови против којих се већ води судски поступак због незаконите продаје играча, односно утаје пореза на ПДВ, бити ослобођени одговорности, и то ретроактивно.

То се наводи у члану 13 овог нацрта, где се каже "да ће се поступци контроле утврђивања пореске обавезе за промет услуга уступања играча на неодређено време који нису окончани до дана почетка примене овог закона, окончати у складу са овим законом".

Како сазнаје "Блиц", Нацрт измена закона требало би ових дана да буде усвојен на Влади, а потом се шаље у парламент на расправу.

"Новим нацртом мења се и место промета, па ће ПДВ у случају продаје фудбалера убудуће плаћати купац, односно клуб у иностранству у који спортиста одлази" наводи саговорник "Блица".

На овај начин можемо доћи у ситуацију да све досадашње утаје на рачун државног буџета буду опроштене.

У Влади Србије незванично су нам објаснили да су измене закона обавеза према Европској унији.

"Промена места промета је у складу са правилима и директивама ЕУ и то смо морали да урадимо. Још не знамо како ће то да се односи према започетим процесима. Не значи да ће се ишта опраштати, већ ћемо тражити механизме како да све наплатимо" наводи саговорник нашег листа из Немањине 11.

Сви фудбалски клубови уједињени су годинама у ставу да за њих не треба да важи плаћање пореза на ПДВ када продају играче, иако је Министарство финансија још 2008. издало мишљење да су клубови на трансфере дужни да плате ПДВ.

Пошто клубови годинама нису обрачунавали ПДВ на продају играча у иностранство, 2013. Пореска управа је саопштила да на име неплаћеног пореза на ПДВ клубови дугују огромна средства. За осам година, од 2005. до 2013, према рачуници Пореске управе Партизан је био дужан 17,8 милиона евра, Црвена звезда нешто више од осам милиона, ОФК Београд седам милиона, а Војводина 1,7 милиона евра.

Милионски трансфери и продаја играча, као и имовинско стање чланова управа у потпуној су несразмери са финансијским колапсом који је чак и на први поглед видљив из њихових финансијских извештаја, пренео је недавно "Инсајдер", који се бави трансферима у серијалу "Првенство у превари".

Када би два највећа фудбалска клуба у Србији, Црвена звезда и Партизан, распродала сву своју имовину - "Маракану" и тренинг центар "Телеоптик", бар према вредностима које су приказали у финансијским извештајима, не би могли да врате дугове које су направили неконтролисаним пословањем. Завршно са 31. децембром 2015, према финансијским извештајима Црвена звезда и Партизан заједно имају дуг од чак 82 милиона евра. Истовремено, те исте године оба клуба приказала су добит.

Порески стручњак: Не може ретроактивно ДА СЕ ПРИМЕЊУЈЕ

"Овакве ствари се у законе уносе од римског права до данас. Решава се о одредбама које се односе на поступак. Не може у једном случају да важи једно, у другом друго. Прописима се не може ретроактивно решавати постојање неке обавезе. Не можете повећавати, смањивати или укидати ПДВ уназад, ретроактивно", наводи порески стручњак Ђерђ Пап.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар