Грађани задуженији од цијеле привреде БиХ

Према подацима Централне банке БиХ, укупна вриједност кредита које становништво у БиХ отплаћује износи близу 8,5 милијарди КМ. И ако су банкарски критеријуми за додјелу кредита најстрожи, просјечан грађанин БиХ најрадије “посуђују” од банака.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 20:26
Грађани задуженији од цијеле привреде БиХ
У БиХ живи нешто више од 3,5 милиона становника те, према рачуници, свако, па и оно тек рођено дијете, банци дугује 2407 КМ. Рачунајући по породици, свака породица банци треба вратити 7.306 КМ.

Од укупне кредитне задужености, око 93% одсто, односно 7,8 милијарди КМ, становништво “посуди” од банака.

С обзиром на то да највећу своту кредита одобравају банке, према њиховим подацима, око 73 одсто кредита су управо ненамјенски. Тек за преосталих 27 одсто пласираних средстава познато је на што ће бити потрошена.

Свака пета марка од укупне своте кредита искористи се за куповину стана или куће. Тек око 3,5 пдсто од укупнога износа кредита отпада на кредитне картице, три посто користи се за предузетништво, односно за покретање приватнога бизниса, а 0,1 одсто за куповину возила.

“Постоји једно правило гдје би требало у држави да буде 70 посто кредита у корист привреде, а 30 посто у корист становништва. Овдје је нешто сасвим другачије. Ви имате ситуацију да је преко 54 посто задужење становништва по кредитима, 46 посто за привреду, што говори да немамо иницијативе”, каже професор Миладин Јовичић са Факултета пословне економије у Бијељини.

Осим тога да би једна држава и друштво напредовали потребно је да има најмање 75 посто средњег слоја становништва.

“То су они људи који имају довољно пара да троше, да штеде и инвестирају. Ми овдје немамо тог слоја. Највећи дио становништва је сиромашан, мали дио је отишао у богате и због тога је становништво принуђено да диже кредите, не инвестира јер нема гдје него се само бави егзистенцијалном потрошњом”, каже професор Јовичић.

Када је ријеч о року отплате кредита, најчешће се грађани одлучују за што дужи временски период у којем морају вратити новац. То потврђује и податак да, од укупне “кредитне масе”, само 940 милиона марака отпада на кредите с роком отплате до једне године.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Идеално

10.12.2016 19:46

Нема ста. То су нам донијели странци. Дузницко ропство дрзаве и њених становника. А онда це поцети мало по мало да нам одузимају некретнине и постати власнистви зенмље и куца. А ко је власник земље власник је и њених бивсих власника. Глупи Босанци: тразили сте гледајте. Да се разумијемо, и ја сам Босанац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.12.2016 20:16

Мислим да се разумјемо, то је ниста. 1200 евра по глави??? Па мој син то потроси на киоску за мјесец дана. Добро стојимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

10.12.2016 21:19

Како казу Грци??? Коме су давали нека им он и враца.Реално,наводно задузују дрзаву да би себи исплатили нереално високе плате.

ОДГОВОРИТЕ