Građani zaduženiji od cijele privrede BiH

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje stanovništvo u BiH otplaćuje iznosi blizu 8,5 milijardi KM. I ako su bankarski kriterijumi za dodjelu kredita najstroži, prosječan građanin BiH najradije “posuđuju” od banaka.

Bosna i Hercegovina 10.12.2016 | 20:26
Građani zaduženiji od cijele privrede BiH
U BiH živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika te, prema računici, svako, pa i ono tek rođeno dijete, banci duguje 2407 KM. Računajući po porodici, svaka porodica banci treba vratiti 7.306 KM.

Od ukupne kreditne zaduženosti, oko 93% odsto, odnosno 7,8 milijardi KM, stanovništvo “posudi” od banaka.

S obzirom na to da najveću svotu kredita odobravaju banke, prema njihovim podacima, oko 73 odsto kredita su upravo nenamjenski. Tek za preostalih 27 odsto plasiranih sredstava poznato je na što će biti potrošena.

Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupovinu stana ili kuće. Tek oko 3,5 pdsto od ukupnoga iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri posto koristi se za preduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnoga biznisa, a 0,1 odsto za kupovinu vozila.

“Postoji jedno pravilo gdje bi trebalo u državi da bude 70 posto kredita u korist privrede, a 30 posto u korist stanovništva. Ovdje je nešto sasvim drugačije. Vi imate situaciju da je preko 54 posto zaduženje stanovništva po kreditima, 46 posto za privredu, što govori da nemamo inicijative”, kaže profesor Miladin Jovičić sa Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini.

Osim toga da bi jedna država i društvo napredovali potrebno je da ima najmanje 75 posto srednjeg sloja stanovništva.

“To su oni ljudi koji imaju dovoljno para da troše, da štede i investiraju. Mi ovdje nemamo tog sloja. Najveći dio stanovništva je siromašan, mali dio je otišao u bogate i zbog toga je stanovništvo prinuđeno da diže kredite, ne investira jer nema gdje nego se samo bavi egzistencijalnom potrošnjom”, kaže profesor Jovičić.

Kada je riječ o roku otplate kredita, najčešće se građani odlučuju za što duži vremenski period u kojem moraju vratiti novac. To potvrđuje i podatak da, od ukupne “kreditne mase”, samo 940 miliona maraka otpada na kredite s rokom otplate do jedne godine.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Idealno

10.12.2016 19:46

Nema sta. To su nam donijeli stranci. Duznicko ropstvo drzave i njenih stanovnika. A onda ce poceti malo po malo da nam oduzimaju nekretnine i postati vlasnistvi zenmlje i kuca. A ko je vlasnik zemlje vlasnik je i njenih bivsih vlasnika. Glupi Bosanci: trazili ste gledajte. Da se razumijemo, i ja sam Bosanac

ODGOVORITE
Name

Kiki

10.12.2016 20:16

Mislim da se razumjemo, to je nista. 1200 evra po glavi??? Pa moj sin to potrosi na kiosku za mjesec dana. Dobro stojimo.

ODGOVORITE
Name

rodjo

10.12.2016 21:19

Kako kazu Grci??? Kome su davali neka im on i vraca.Realno,navodno zaduzuju drzavu da bi sebi isplatili nerealno visoke plate.

ODGOVORITE