Морбидни скупови у Новом Саду

Самозвани шаман, странац који крије своје национално порекло, организује сеансе у новосадском насељу Телеп, на којима учесници конзумирају опасни ајахуаска напитак, за који се може рећи да је једна врста дроге.

Србија 10.12.2016 | 16:18
Морбидни скупови у Новом Саду
Како "Блиц" сазнаје, овај напитак, који у себи садржи снажну психоактивну супстанцу диметил-триптамин (ДМТ), све је популарнији међу Новосађанима, посебно младим.
 
Дрога коју користе и праве шамани Јужне Америке, а по њиховом веровању служи за прочишћење тела и духа, стигла је у Војводину управо преко поменутог странца.

Полазници плаћају око 100 евра да присуствују обреду код Индијанца, како називају наводног шамана. До куће у насељу Телеп, где овај живи, може да се стигне искључиво по препоруци. Сеанса почиње после подне и траје читаву ноћ, и даље све до сутрадан у исто време, а спорни напитак се може конзумирати само уз његово присуство. Шаман пре самог конзумирања ајахуаске обавља читав обред, који укључује певање, плес, свирање и пушење разних врста дувана.

Људи са собом понесу нешто хране, те кофе, јер је код неких реакција на овај опијат често и мучно повраћање. Када попију напитак, сви се обично повуку у собе за спавање, где се препуштају халуцинацијама.

О овим сеансама за "Блиц" је сведочила једна Новосађанка, која је из разумљивих разлога инсистирала на анонимности:

"Не бих то назвала дрогом, ово је биљка која не ствара зависност. Људи тамо долазе, а има их све више, јер траже помоћ или хоће нешто да спознају. Лично сам дошла до неких интимних ствари које нисам ни знала да имам у себи и да ме муче. Нисам имала јаке халуцинације, мада неки кажу да им се привиђају разне ствари, од ванземаљаца до умрлих чланова фамилије" описује наша саговорница.

Како додаје, свесна је да има и оних који овај напитак, нимало лепог укуса, користе само због халуцинација. Међутим, шаман не продаје, како то зову "божји напитак", већ он може да се конзумира само у склопу обреда који он води.

Како каже Небојша Барачков, психијатар који је годинама радио у Метадонском центру у Новом Саду, ајахуаска код нас стиже најчешће их Холандије. Тамо се те биљке од којих се добија кувањем - винова лоза из амазонских џунгли и лишће чакруне, које садржи ДМТ, могу легално купити.

"Она се користи пре свега у обредне сврхе, лако се направи, али код нас се још тешко налази. Доста је слабија од синтетичких халуциногена као ЛСД, али изазива халуцинације. По ефектима које ствара упоредио бих је са домаћом буником. Нема физичке зависности, међутим, може да има штетних психотичних и параноидних реакција, поготово код људи који имају генетске предиспозиције за психичке поремећаје" каже Барачков.

Континуирано узимање, како додаје психијатар, црпи организам, изазива поремећаје спавања, апетита или расположења.

По Закону о психоактивним супстанцама, све биљке које имају психоактивно дејство у нашој земљи су забрањене.

Из полиције кажу да досад у својим акцијама у Новом Саду никада нису имали заплене ајахуаске.

Експедиције до Амазона

Последњих година ајахуаска је постала популарна међу одређеним категоријама становништва Северне Америке и западне Европе. Тако многи хрле на обале Амазона, у потрази за шаманима који справљају овај напитак. Велики број оваквих „туриста“ створио је, међутим, и велики број лажних шамана, па обреди све чешће завршавају трагичним исходом. Познат је случај када је након једног таквог догађаја шаман закопао свог следбеника, који је умро после испијања напитка.

Извор: Блиц
Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ма Ја Ба

10.12.2016 16:14

Када одес у аутосалон да купис аутомобил, ни на једном аутомобилу не писе да мозес да погинес у њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

10.12.2016 23:58

Бас си паметан

Name

Цезар

10.12.2016 17:36

Народ је потпуно сј.бан па се окреце свему и свацему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИЈА СРБИМА

11.12.2016 01:27

Мој СРБИНЕ ниџе нећеш стићи главну ријеч воде бранковићи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИЈА СРБИМА

11.12.2016 01:27

Мој СРБИНЕ ниџе нећеш стићи главну ријеч воде бранковићи...

ОДГОВОРИТЕ