Улемек данас говори о убиству Ћурувије

На суђењу некадашњим припадницима Државне безбедности (ДБ) оптуженим за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, данас би требало да свједочи кључни сведок Милорад Улемек Легија некадашњи комадант Јединице за специјалне операције која је дјеловала под командом ДБ-а.

Србија 26.09.2016 | 07:55
Улемек данас говори о убиству Ћурувије
Улемек се сматра кључним сведоком у овом процесу јер је у јануару 2014. године након његовог исказа Тужилаштву за органзивани криминал, покренута званична истрага против оптужених.

Према тадашњем саопштењу тужилаштва, Улемек је својим исказом битно допринио помаку у истрази случаја Ћурувија, а за своје сведочење није тражио никакве противуслуге или бенефиције.

Улемек би требало да пред судским вијећем данас, а ако не заврши и у уторак, први пут јавно говори о својим сазнањима о ликвидацији Ћурувије.

Такође, тужилац, адвоакти, оптужрни и чланови судског вијећа имаће право да му постављају питања.

Бивша комадант ЈСО иначе служи јединствену казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели због убиства премијера Зорана Ðинђића, Ивана Стамболића, злочина на Ибарској магистрали и недела "земунског клана".

За понедељак и уторак такође је заказано испитивање некадашњих припадника "земунског клана", браће Милоша и Александра Симовића, који су такође у затвору на одслужењу вишедеценијских казни због учешћа у убиству Ðинђциха и кривичних дијела која су починили као чланови "земунског клана".

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Радоњић и Ромић се налазе у притвору од хапшења у јануару 2014. године.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и дјеловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар