Ulemek danas govori o ubistvu Ćuruvije

Na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, danas bi trebalo da svjedoči ključni svedok Milorad Ulemek Legija nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije koja je djelovala pod komandom DB-a.

Srbija 26.09.2016 | 07:55
Ulemek danas govori o ubistvu Ćuruvije
Ulemek se smatra ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprinio pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Ulemek bi trebalo da pred sudskim vijećem danas, a ako ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije.

Takođe, tužilac, advoakti, optužrni i članovi sudskog vijeća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Za ponedeljak i utorak takođe je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana", braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Ðinđciha i krivičnih dijela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar