Србија данас отвара поглавља са ЕУ

На Међувладиној конференији ЕУ-Србија у Бриселу, уз присуство премијера техничке владе Србије Александра Вучића, данас би требало да буду отворена поглавља 23 и 24 у преговорима о пријему Србије у ЕУ.

Србија 18.07.2016 | 08:58
Србија данас отвара поглавља са ЕУ
Очекује се да ће у делегацији Србије, поред премијера Вучића, бити и шеф дипломатије Ивица Дачић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Делегацију Уније ће предводити Мирослав Лајчак, шеф дипломатије Словачке, председавајуће ЕУ, а учествоваће и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Отварање поглавља 23. и 24, која се тичу владавине права, независности правосуђа и борбе против корупције и организованог криминала, за Србију је битно јер су њихово окончање и примена услов за довршетак свих осталих поглавља.

Готово све чланице Уније тражиле су да се два поглавља у преговорима са Београдом отворе већ у јуну, док је влада у Загребу то блокирала и тек на заседању шефова дипломатија ЕУ крајем јуна усаглашена је преговарачка позиција свих 28 чланица Уније за отварање преговора о овим кључним поглављима са Србијом.

Планирано је да се Вучић данас састане с америчким државним секретаром Џоном Керијем, а главне теме разговора биће јачање односа Србије и САД, европске интеграције Србије и кораци у нормализацији односа Београда и Приштине.

Вучић ће о односима Србије и ЕУ у уторак разговарати с високом европском представницом за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини.

(мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар