Обичаји и вјеровања: Данас је Спасовдан

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају Вазнесење Господње, празник који је у народу познат као Спасовдан.

Република Српска 09.06.2016 | 07:19
Обичаји и вјеровања: Данас је Спасовдан

Спасовдан је један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу, који се обележава 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Светих Тројица (Духова), и увек пада у четвртак.

Вазнесење Господње је сећање на дан када се Исус Христос четрдесети дан после васкрсења последњи пут јавио својим ученицима - дванаесторици апостола и узнео (вазнео) на небо, и "сео с десне стране Бога".

Спасовдан је крсна слава града Београда, који тиме чува спомен на тај дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом, а верски празник за градску славу. Спасовдан је као слава Београда обновљена 1993. године када је улицама у центру града прошла литија први пут после 46 година.

Народна веровања и обичаји

По хришћанском веровању, васкресењем је Господ показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

– Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен – наводи се у Новом завету.

Обичај из времена бога Перуна

Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још од претхришћанских времена. Био је то празник колико ратара, толико и сточара. Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом: “Свети Спасе – спаси душе наше!”

Према старом словенском веровању, громовник Перун, тукао је, по веровању, громовима и градом усеве, а божанство Спас је уз житни клас у руци, спасавало усеве од града.

За Спасовдан као крсну славу клало се јагње и спремала се цицвара. Иначе, наши стари нису пили млеко од од Нове године до Спасовдана, а веровали су да на Спасовдан мушкарци не ваља да се брију, жене да се умивају а деца да се купају па то нису тог дана ни чинили. На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године.

На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

(Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

09.06.2016 05:29

"СПАСОВДАН" 40 ДАНА ПОСЛЕ ВАСКРСА ХРИСТОС СЕ ПОЈАВИО МЕЂУ АПОСТОЛИМА. КАЗАО ИМ ЈЕ ДА ИДУ ПО СВИЈУТУ И ПРОПОВЈЕДАЈУ ХРИСТА ЗА СПАС НАРОДА. КО ВЈЕРУЈЕ БИЋЕ СПАШЕН. ДАНАС СУ ПРОТЕСТИ У ПРИЈЕДОРУ, КО ВЈЕРУЈЕ САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ БИЋЕ СПАШЕН!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ваљда!

09.06.2016 07:17

Значи Баке се спаси!

Name

Дривуша

09.06.2016 06:04

У мом селу је данас Теферич ко воли нека изволи поздрав из Дривуше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

09.06.2016 12:02

Синовима и Кћерима Светог Православља, насег милог и Богу драгог Светосавља, који данас радосно прослављају сецање на Вазнесење Старог СРБског Родјака, Господа насег Исуса Христа, нека буде Богом благосливен данасњи Празник насег спасења кроз Светосавску вјеру Светих Богоотаца насих - СПАСОВДАН!

Name

Семберац

09.06.2016 07:06

Код мене се данас копа куруз па ко воли нек изволи да спасемо куруз од корова

ОДГОВОРИТЕ