Običaji i vjerovanja: Danas je Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Republika Srpska 09.06.2016 | 07:19
Običaji i vjerovanja: Danas je Spasovdan

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek pada u četvrtak.

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i "seo s desne strane Boga".

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Narodna verovanja i običaji

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao:

– Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen – navodi se u Novom zavetu.

Običaj iz vremena boga Peruna

Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od prethrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom: “Sveti Spase – spasi duše naše!”

Prema starom slovenskom verovanju, gromovnik Perun, tukao je, po verovanju, gromovima i gradom useve, a božanstvo Spas je uz žitni klas u ruci, spasavalo useve od grada.

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala se cicvara. Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili. Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.

(Kurir)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

PRIJEDOR

09.06.2016 07:29

"SPASOVDAN" 40 DANA POSLE VASKRSA HRISTOS SE POJAVIO MEĐU APOSTOLIMA. KAZAO IM JE DA IDU PO SVIJUTU I PROPOVJEDAJU HRISTA ZA SPAS NARODA. KO VJERUJE BIĆE SPAŠEN. DANAS SU PROTESTI U PRIJEDORU, KO VJERUJE SAVEZU ZA PROMJENE BIĆE SPAŠEN!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Nije valjda!

09.06.2016 09:17

Znači Bake se spasi!

Name

Drivuša

09.06.2016 08:04

U mom selu je danas Teferič ko voli neka izvoli pozdrav iz Drivuše

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

09.06.2016 14:02

Sinovima i Kćerima Svetog Pravoslavlja, naseg milog i Bogu dragog Svetosavlja, koji danas radosno proslavljaju secanje na Vaznesenje Starog SRBskog Rodjaka, Gospoda naseg Isusa Hrista, neka bude Bogom blagosliven danasnji Praznik naseg spasenja kroz Svetosavsku vjeru Svetih Bogootaca nasih - SPASOVDAN!

Name

Semberac

09.06.2016 09:06

Kod mene se danas kopa kuruz pa ko voli nek izvoli da spasemo kuruz od korova

ODGOVORITE