BiH bez članova u Parlamentu Evrope

BiH istekao je zakonski rok da podnese imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE).

Bosna i Hercegovina 08.04.2019 | 11:30
BiH bez članova u Parlamentu Evrope
To faktički znači da BiH u Skupštini nema svojih članova za cijelu 2019.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su "veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini" i činjenice da bi pregovori o formiranju Savjeta ministara na državnom nivou mogli uticati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su, "izostanak delegacije bh. parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava".

Oni su zaključili kako je "dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi."

(Vijesti.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Haha

08.04.2019 09:35

Sve što ste vi moćnici stvorili silom tako i funcionise. NASILU

ODGOVORITE
Name

A

08.04.2019 09:57

Pa to našim vodjama i odgovara. Što dalje od Evrope i civilizacije,lakše radiš sve što te volja,kradeš,ubijaś i nema ko da te strpa u zatvor. Ne odgovaraš nikome,boli te briga. Samo ubacite u rikverc i pravac srednji vijek.

ODGOVORITE
Name

007

08.04.2019 11:44

Jedva su formirali vlast u kantonima.

ODGOVORITE
Name

Uzas

08.04.2019 12:49

Njima je ovdje kao u raju, svi su oni za sto dalje od Evrope, a gradjani su nebitni u cijeloj prici.

ODGOVORITE
Name

brecalo

08.04.2019 18:53

Bih je samo dobra po kriminalu i zavodjenji reda u policiji sve ostalo se zna mladi odlaze a zakon se mjenja sto znaci nepismeni vladaju i kradu a pismeni napustaju zemlju pa hvala vam gospodo politicari sto vas imamo hvala vam sto ste svu svoju familiju zaposlili hvala vam sto ste sve svoje svalarke zaposlili i njihove muzeve oceve djecu i uzu i siru familiju hvala vam sto stiti te lopove kao sto je lukac i kompanija hvala vam sto ste pola srpske prodali i pare stavili u djep hvala vam sto brinete o rtv invalidima hvala vam sto brinete o djeci usa poteskocama hvala vam sto zdravstvo duguje tolike pare hvala vam za sve uvjek kazem sotone neljudske

ODGOVORITE