Најуспјешнијим банкама у БиХ уручена признања

У прелијепом амбијенту сарајевске Вијећнице, одржана је традиционална Вечер банкара на којој је успјешним банкама уручено најзначајније босанскохерцеговачко финансијско признање - Златни БАМ.

Босна и Херцеговина 02.11.2023 | 21:23
Најуспјешнијим банкама у БиХ уручена признања

Ријеч је о награди коју већ 21 годину додјељује финансијско-пословни магазин „Банке & Бизнис у БиХ“ а критерији за избор су извјештаји независних ревизора као и оцјене стручног жирија на основу апликација које су за дио признања поднијеле пословне банке.

Манифестација, коју је ове године са магазином „Банке & Бизнис у БиХ“ организирало и Удружење банака БиХ, окупила је велики број представника банака, друштвено-политичког живота и истакнутих привредника из Босне и Херцеговине.

У категоријама које се рангирају на основу извјештаја независних ревизора, чак три признања Златни БАМ за резултате у 2022. години освојила је АСА Банка д.д. Сарајево, а испред других била у категоријама: Раст активе (%) у 2022. години, Раст депозита становништва у 2022(%) и Раст кредита у 2022. години (%)

НЛБ Банка а.д. Бања Лука задржала је прошлогодишњи примат у категорији РОЕ - принос на дионички капитал (%), а предњачи и у категорији Ефикасност банке - ЦИР.

Банка која је и у 2022. години задржала лидерску позицију у категорији Највећа актива је УниЦредит Банк д.д. Мостар. 

Раиффеисен БАНК д.д. БиХ Сарајево током 2022. године је била корак испред других у категорији РОА - процентуални принос на активу.

Као и прошле године, признање у категорији Износ активе банака са претежно домаћим капиталом освојила је Нова банка АД Бања Лука.

На основу резултата у категорији Усклађеност активе и пасиве  "Златни БАМ" освојила је Комерцијално-инвестициона банка д.д. Велика Кладуша, што је свакако показатељ квалитета рада и одрживости "малих" банака.

Друга група признања "Златни БАМ" уручена је у категоријама за које су банке подносиле типске обрасце - апликације, а које је вредновала и оцјењивала шесточлана Стручна комисија сачињена од реномираних банкара, признатих универзитетских професора и представника магазина "Банке и Бизнис у БиХ".

У овој групи признања вредновани су резултати остварени од септембра 2022. до септембра 2023.  За Укупан ЕСГ учинак признање је додијељено НЛБ Банци д.д., Сарајево, за Допринос финансијској инклузији и финансијској писмености „Златни БАМ“ уручен је Спаркассе Банк д.д. БиХ, док је за Еко партнерство године признање освојила ПроЦредит Банк д.д. Сарајево.

Иновативност у банкарском сектору је област у којој је корак испред других била НЛБ Банка а.д. Бања Лука, док је Златни БАМ за Постигнути квалитет у дигитализацији банкарских услуга освојила Аддико Банк д.д. Сарајево. У категорији Квалитет услуга мобилног банкарства и ове године Златни БАМ увјерљиво је освојила УниЦредит Банк д.д. Мостар. 

(ПР) Фото: ПР