САД су узнемирене недавним догађајима у БиХ

Амбасадор САД при УН Роберт Вуд поздравио је једногласну одлуку Савјета безбједности УН о поновном продужењу мисије ЕУФОР-Алтеа у БиХ, захваливши ЕУ и њеним државама чланицама на сталној посвећености очувању мира и безбједности у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.11.2023 | 17:46
САД су узнемирене недавним догађајима у БиХ

Он је на сједници СБ УН о ситуацији у БиХ рекао да је Америка узнемирена "недавним догађајима, укључујући реторичке потезе од званичника којима се подривају Дејтонски мировни споразум, уставна структура, владавина закона, стабилност и територијални интегритет БиХ".

Према његовим ријечима, међународна заједница мора да одговори на тај изазов и да ради заједно у супротстављању ономе што је назвао "дестабилизујућим и опасним напорима Народне скупштине Републике Српске и председника Републике Српске Милорада Додика да ослабе фундаменталне слободе, владавину права и уставне темеље државних институција".

Вуд је нагласио да је "циљ високог представника и међународне заједнице да подрже суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ".

Стални представник Русије при УН Василиј Небензија рекао је да је политичка криза у БиХ постала реалност и да изазива све већу забринутост.

"Западни актери подривају Дејтонски мировни споразум чији су кључни принципи угрожени. Савјет безбједности не смије да занемари чињеницу да пред његовим очима БиХ постаје колонијални ентитет којим отворено манипулишу Вашингтон и Брисел.

 "Имају и самопрозваног високог представника који је сам преузео читав низ државних функција, чак и на законодавном нивоу. Псеудо-високи представник је разведен од стварности, то је јасно видљиво у његовом извештају. Изражавам жаљење што Савјет безбједности УН прима такве измишљоте", истакао је Небензја.

Представник Кине у СБ УН Џанг Џун је рекао да његова земља поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ, те да људи у БиХ сами треба да рјешавају ствари које се односе на њихову земљу.

"Охрабрујемо све етничке групе у БиХ да теже промовисању развоја земље и побољшању благостања људи, да се активно ангажују у конструктивном дијалогу, повећају узајамно повјерење постигну национално помирење и да заједно чувају политичку и социјалну стабилност у земљи", навео је Џун.

Представник ЕУ у СБ УН Олоф Ског исказао је пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства БиХ у унији.

"Будућност БиХ и њених грађана налази се у ЕУ. Унија ће наставити да јача своју укљученост на свим нивоима како би подржала политичку, економску и друштвену трансформацију БиХ."

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић је истакао да подржава постојање Канцеларије Високог представника, све док се кроз остваривање тзв. „5+2 услова“ не створи амбијент за затварање ОХР-а.

"Наравно, постоје одлуке Високог представника које су добре и које су настојале да заштите ставни поредак у Босни и Херцеговини, али су оне нажалост биле недовољне и недоречене. Ради недоречености тих одлука Високог представника расле су политичке тензије, као и настојања да се Босна и Херцеговина додатно етнички подијели све до њене потпуне дисолуције.Нажалост, примјетно је да се Високи представник релативно лоше носи са таквим политичким настојањима", рекао је Комшић.

Додао је да је потребно посебно истаћи да постоји велика диспропорција између ставова изнесених у његовом извјештају у односу на оно шта Високи представник заиста ради на превазилажењу ових проблема.

"Његова дијагностика проблема, који се тичу понашања актера из ентитета Република Српска, у којима они говоре о неком наводном мирном разлазу, мирној дисолуцији или ентитетским надлежностима, свакако је тачна, али његову дијагнозу не прате адекватне активности. Да ли је тако понашање Високог представника узроковано недостатком његових капацитета или је узрок томе недостатак подршке међународне заједнице, питање је које заслужује јасан и прецизан одговор", навео је Комшић.

(БН/Тањуг)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БЛ

02.11.2023 18:29

САД узнемирене, знаци слиједи вјезба са ОСБИХ за два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

02.11.2023 20:45

И ми смо узнемирени понасањем америке у задњих 30 година, па њих заболе.... е па и нас заболе за њихову узнемиреност. Нека воде ове идиоте које су нам намонтирали лазним изборима на власт од 1989.године па на овамо и нек се сви скупа носе у материну!!!

Name

+

02.11.2023 18:39

ВИ СТЕ У ЗАБЛУДИ. БАШ СНСД И ДОДИК СУ ОШТЕТИЛИ РС, ЈЕР СУ ПРЕДАЛИ МНОГО НАДЛЕЖНОСТИ НА Б И Х. ОВО ЈЕ ЊЕГОБА ТАКТИКА. КОЈУ НЕ РАЗУМИЈЕТЕ НИ ВИ НИ НАРОД НЕПИСМЕНИ. ПРАВИ МИТИНГЕ КАО ОН БРАНИ РС. А ВИ ТО ТУМАЧИТЕ ДА ОТИМА НАДЛЕЖНОСТИ Б И Х. ДОДИК ПРОДАЈЕ МУДА ПОД БУБРЕГЕ. КУПЕ ОНИ , КОЈИ ТО НЕ РАЗЛИКУЈУ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.11.2023 18:47

КИНА И РУСИЈА ДАКЕ СВОЈЕ МИСЛХЕЊЕ,САМО ФОРМАКНОСТИ РАДИ,ЗАСТО НИСУ СТАВИЛИ ВЕТО НА ПРИДУЗЕЊЕ ВОЈНИХ СНАГА ЕУ,И ЈОС ЈЕ У ТОКУ ГОДИНЕ ПОВЕЦАН БРОЈ,СВИ ЦЕ СУТИТИ И ПРАВИТИ СЕ НЕВЈЕСТИ ДОК СТРАНА ВОЈСКА И ПИЛИЦИЈА НЕ ОКУПИРА ЦИЈЕЛУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО се

02.11.2023 22:05

Радпада.

Name

Ниња_ссx

02.11.2023 23:10

Када престане мандат ЕУФОРА, долази НАТО по споразуму

Name

Даце бог

02.11.2023 18:56

Бице америка раскомадана ко сфрј

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

02.11.2023 20:25

Југ црнцима, југозапад хиспанцима, север индијанцима, цикаго србендама, пицбург промотерима саке јада

Name

Мирослав

02.11.2023 19:26

Кога то амери фолирају, како су забринути због дејтонке. Њихов амбасадор и илегални свабо само дилевају уље на ватру, одговара им и користи такав амбијент. Повуците амбасадора, јер крси сва дипломатска правила, прети једном народу и његовим институцијама. Да је дејтонка дрзава, амбасадори сто се понасају мимо дипломатских конвенција би одмах били прогласени непозељним особама. А илегални свабо би морао бити врацен у Немацку, као илегални емигрант. Нема среце у дејтонки, док по њој врсљају тз амбасадори и тз високи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2023 21:18

Цик предсеника су амери довезли на власт.

Name

Бранци

02.11.2023 19:34

И ја сам узнемирен до јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

02.11.2023 20:06

Гдје су сад они русофили оји се уздају у Русију Па амери ијепо изјавише да СБ не поставља ВП него савјет за провођење мира илити ПИЦ и да они одређују и поставјају ВП и да СБ нема ништа са поставчјањем ВП???што руси нису ставили вето или се оградили од тогаОни су дали гласза ту изјаву......Ето браче руја самона ријечима уз нас а када је гласати за нас нигдје их....Јели сада свима јасно да је ВП стварни ВП...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2023 20:59

Да бас тако.Сад је ваљда свима у РСу јасно до самог врха да је ВП легалан а то су потврдили сви у УН па и Р и К.Неце висе нико моци реци да је туриста или илегалан или непризнат јер це одговарати.

Name

милош

02.11.2023 21:22

Паде и кључна ставка у одбрани Додика да је ВП нелегалан и самим тим и закони нелегални....Шта че сада рећи његови адвокати....

Name

Коликп је легалан

02.11.2023 22:04

Не мозе се ни обратити у УН.

Name

Луди Милојко

03.11.2023 07:02

Хахахаха,они су узнемирени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прдњава у празно

03.11.2023 10:55

Од људи којимпримају 30 000 и висе мјесецно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте им глобус без ознака

03.11.2023 11:22

Ни 5% неће знати показати ни близу чак ни континент гдје је БиХ. Овај сценарио је прозиран , што не рјешавају расне , вјерске и класне сукобе у својој назови земљи. Поздрав Индијанцима , какву гамад и сад трпе и то из резервата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

03.11.2023 14:41

Ето њих на Мањачу,,да покажу Додику мишиће,а већ су показали,пара нема ,сајта нема,путовања и обраћања нема.Црнолисташима све забрањено,е то сте изабрали да вас води ..Ја никад више нећу гласати нема тих пара А ви тражили сте гледајте ... Трипут задуженији од Федералног дијела Браво раја само уназад ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

04.11.2023 11:28

Били забринути,сад узнемирени.

ОДГОВОРИТЕ