Нова власт у потрази за још 30 директора и њихових замјеника

Новоформирана власт на нивоу БиХ у потрази је за још око 30 директора и замјеника директора који ће засјести на чело бх. институција и агенција.

Босна и Херцеговина 11.02.2023 | 13:07
Нова власт у потрази за још 30 директора и њихових замјеника

Коначно је објелодањен комплетан списак упражњених руководећих позиција, за које ће, како је најављено, бити расписани конкурси.

Један од најкрупнијих колача који су странке пикирале свакако је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чијем директору Мири Џакули је мандат истекао прије скоро три године, односно почетком јуна 2020.

"Управни одбор УИО БиХ задужен је да журно распише јавни конкурс и проведе конкурсну процедуру за избор и именовање директора УИО БиХ", навели су из Савјета министара БиХ, а када ће се то десити, покушали смо сазнати у УО УИО БиХ, али одговор, до закључења овог броја "Независних новина", нисмо добили.

Подсјетимо, већ се као један од најозбиљнијих кандидата спомиње актуелни министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија, који је и на челу УО УИО БиХ.

"Зоран Тегелтија је један од најозбиљнијих у тој бранши", рекао је недавно Милорад Додик, лидер СНСД-а, али је, међутим, потом Нермин Никшић, лидер СДП БиХ, изјавио да су они "јако заинтересовани" да преузми одговорност за УИО. 

Међу кључним позицијама које треба да буду попуњене су и оне које се односе на генералног директора и замјеника директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), којом већ годинама руководи Осман Мехмедагић Осмица.

Аљоша Чампара, функционер Народа и правде (НиП), рекао је да избор новог директора ОБА и најављена смјена руководства ОБА нису евентуални, него сигурни, а за Мехмедагића каже да се ради о човјеку који је испунио услов за пензију.

"Познати су његови скандали са дипломама. Мој фаворит је неко ко је частан, ко има уредну диплому и ко ће се придржавати и слова и духа закона. Што се мене тиче, ја не знам ко ће бити. Ту су у преговорима предсједници политичких странака, чини ми се и са међународним представницима, јер је то институција која је битна и због размјене података", рекао је Чампара.

УИО БиХ и ОБА нису једине институције због чијих ће се фотеља у наредним седмицама ломити страначка копља. 

Наиме, Савјет министара именовао је чланове комисија за избор директора Дирекције за европске интеграције те директора Института за интелектуалну својину БиХ, а биће биран и његов замјеник. Слиједи и избор замјеника директора Агенције за промоцију страних инвестиција (ФИПА) и избор директора Дирекције за економско планирање.

Притом, како је саопштено, конкурс ће бити расписан за избор директора Агенције за државну службу БиХ, директора Института за стандардизацију БиХ, замјеника директора Института за интелектуалну својину БиХ, директора Агенције за осигурање БиХ, директора и два замјеника директора Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, замјеника директора Института за метрологију, као и директора и замјеника директора Управе за заштиту здравља биља. 

Једна од најзанимљивијих позиција је овдје она која се односи на директора Агенције за државну службу БиХ, а актуелном директору Невену Акшамији истекао је мандат и, већ је извјесно, он неће остати на тој функцији, што нам је и потврдио прије неколико дана.

"Мени је истекао мандат. Немам право више, кад се конкурс заврши, биће нови директор", рекао је Акшамија за "Независне новине". Позамашан списак одабира будућих руководилаца ту се не завршава, пошто ће бити расписан и конкурс за избор и именовање директора и два замјеника директора Агенције за предшколско, основно и средње образовање.

Наташа Грубиша вратила се на чело Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, али само на три мјесеца, колико јој траје в.д. мандат, те ће бити расписан и конкурс за избор директора и замјеника директора и у овој агенцији.

У потрази је нова власт и за насљедником Арифа Нанића, директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), којем је истекао мандат. Дужности његовог замјеника разријешен је Радивоје Трбић, јер има услове за старосну пензију, а за в.д. замјеника именован је Петар Билинчар, и то на три мјесеца, па ће и за ту позицију бити расписан конкурс.

Подсјетимо, у четвртак је, умјесто Слободан Ујића, за директора Службе за послове са странцима именован Жарко Лакета, а хитно ће бити расписан конкурс за избор Лакетиног замјеника. Расписан ће бити конкурс и за избор директора Агенције за полицијску подршку, те конкурси за замјеника директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења, као и директора Дирекције за координацију полицијских тијела.

Тражи се рјешење и за позицију замјеника директора тј. руководиоца Сектора за подршку Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ. Истекао је и мандат директору Института за метрологију БиХ Зијаду Џемићу, тако да је он разријешен, а за в.д. директора, на три мјесеца, именована је Милица Ристовић Крстић тако да ће и ова позиција бити накнадно попуњавана конкурсом.

Мандат истекао и правобраниоцима

На сједници Савјета министара БиХ, одржаној у четвртак, усвојена је и Информација о истеку мандата правобраниоцу БиХ и двојици његових замјеника.

Министарство правде БиХ задужено је да хитно покрене и спроведе поступак избора правобраниоца и два замјеника правобраниоца БиХ и достави Савјету министара БиХ приједлог ранг-листе с најбољим кандидатима.

(Независне новине / Фото: )

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Димитрије

11.02.2023 12:48

Надјени су татини синови јос пре 6 мјесеци. То само реда ради оглас отпозади. А и ради реда један оглас спреда.. Они су вец насли позицију за своје унуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

11.02.2023 12:59

Знају већ кога ће ухљебити, све снсд, тј. њихови послушници, нема значаја што нису стручни, без доказаних су радних резултата, важно је да су послушници. Где ћемо тако стићи, изгледа спаса нам нема док бурле влада. Хвала ЦИК у и западним националистима.

Name

ТЕШКО НАМА

12.02.2023 13:42

Даће Бог да опет гори небо и замља као прије 30 година. Мораће. Да видимо онда клониране лопове хоће ли бити велики и бахати.

Name

пророк

11.02.2023 12:51

Па заполите сву родбину рођаке и кумове нема везе ко су и шта су по занимању , ми смо тако и тако у пропасти.Гдје сте отворили фабрику да овај народ поштено да ради него му одма натоварите те неке Директоре секретарице службена возила који су на платној листи прије него је објекат направљен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд Брод

11.02.2023 12:53

Битне су само функције и новци. Брига њих за општим добром и народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

11.02.2023 13:35

Има доста слободних радних мјеста, попунице они то са пензионерима. За младе поново неце бити мјеста. Зар у овој земљи нема нових кадрова и младих људи. Цему ово са поновним запослхавањем пензионерима води?

Name

Приједорцанин М.

11.02.2023 14:44

За Козара.пензионисани кадрови немају купљене дипломе а искусни су

Name

Цастле

11.02.2023 12:57

Требају и помоћници заменика директора и њихови савјетника

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ПРЕВОДУ

11.02.2023 13:14

30 ПАРТИЈСКИ ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пр

11.02.2023 13:52

Ако им зафали,има кадра са карактеристикама у зеници,фочи,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

11.02.2023 14:05

Из затвора директ на посоооо!! Знање и морал нису битни само за родбину кумове партијасеее имаа послаа могу 8 пензионерииииии

Name

Ре

11.02.2023 14:08

Хвала, слатко ме насмија, ал назалост тако је!

Name

Татар

11.02.2023 14:36

Није проблем струке и кадра проблем је подобности.

Name

ГРУЈО

11.02.2023 13:59

Накотило се ових агенција ко губе. 80 посто ништа нераде. По списку рекло би се да смо права држава,а не творевина која је у свијете прва ил друга по сцему али гледајући са задње стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

11.02.2023 15:17

Направице Он. Да И има. Да могу дјелити. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

11.02.2023 21:43

Нека надју себи из иностранства - БиХ се лагано празни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

12.02.2023 08:55

Значи,опозиција губи позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.02.2023 16:42

Чека се да поштари конобари металостругачи итд добију диплиме из Широког Бријега Травника и Сремских Карловаца. Викенд је нераде школе. Директор однио печат са собом.

ОДГОВОРИТЕ