УС БиХ: Неуставан назив заједничке институције БиХ

Уставни суд Босне и Херцеговине завршио је дводневно засједање.

Босна и Херцеговина 20.01.2023 | 17:58
УС БиХ: Неуставан назив заједничке институције БиХ

Одлучујући по захтјеву Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ о измјенама Изборног закона БиХ које је наметнуо високи представник, одлучено је сљедеће:

“Уставни суд је разматрао захтјеве Жељка Комшића, члана Предсједништва Босне и Херцеговине, и Шефика Џаферовића, у вријеме подношења захтјева предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине, за оцјену уставности Амандмана на Устав Федерације Босне и Херцеговине („Службене новине ФБиХ“ бр. 79/22 и 80/22) и Закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ“ број 67/22). Одлука у овом предмету није донесена и о њему ће се одлучивати на некој од наредних пленарних сједница”, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Бук Бијела

Када је ријеч о случају Бук Бијела наведено је сљедеће:

“У предмету број У-16/20 (подносилац захтјева двадесет четири члана Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине) Уставни суд је донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије Босне и Херцеговине у својству Заједничке комисије за концесије, у смислу члана 4. став 3. и члана 6. став 2. Закона о концесијама Босне и Херцеговине, није извршила Дјелимичну одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине број У-16/20 од 16. јула 2021. године. Уставни суд ће ово рјешење доставити Тужилаштву Босне и Херцеговине”, наведено је у одлуци.

Апелација Дениса Звиздића

Денис Звиздић, допредсједавајући Заступничког дома БиХ поднио је апелацију о држављанству о којем је одлучено да је та апелација одбачена.

“Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића, у вријеме подношења захтјева другог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, за оцјену уставности члана 14. у вези са чланом 9. став (1) тач. ц), ф) и л) Закона о држављанству Босне и Херцеговине – службени пречишћени текст („Службени гласник Босне и Херцеговине“ број 22/16), Уставни суд је утврдио да је наведена одредба цитираног закона у сагласности са чл. И/7.б) и ИИ/5. Устава Босне и Херцеговине.

У овој одлуци Уставни суд је указао да свака држава има право својим уставом и законима одредити ко има право на њено држављанство. Држава има широко поље слободне процјене приликом прописивања увјета за добијање држављанства и међународно право је у томе не ограничава. Уставни суд није уочио да се законодавац прописујући спорне увјете за враћање држављанства БиХ кретао ван поља слободне процјене или да је ограничио неко друго право заинтересираних лица или да оспорене одредбе прописују критерије који су као такви произвољни”, истакнуто је у одлуци.

Заједничке институције неуставне

Термин заједничке институције су од данас неуставне.

“Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића, у вријеме подношења захтјева другог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, за оцјену уставности члана 5. став 1. тачка а) Закона о застави Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине“ бр. 19/01 и 23/04), Уставни суд је утврдио да наведени члан у дијелу који гласи: „заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама“ није у складу са чланом И/2. у вези са чланом ИИИ/1. Устава Босне и Херцеговине и укинуо га.

У овој одлуци Уставни суд је између осталог навео да је законодавац додавањем одреднице „заједничке“ испред израза „институције“ промијенио смисао члана ИИИ/1. Устава Босне и Херцеговине који прописује постојање искључиво „институција Босне и Херцеговине“. На тај начин законодавац је поступио супротно начелу владавине права из члана И/2. Устава Босне и Херцеговине зато што је оспореном одредбом закона измијенио суштину јасне уставне одредбе из члана ИИИ Устава Босне и Херцеговине”, саопштено је.

(Н1 Фото: Уставни суд)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

+

20.01.2023 17:08

Па то је измисљен термин и треба испитати како се уопште појавио тај назив јер је то озбиљно кресење устава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

20.01.2023 17:28

Погледај како си написао: кресење устава! Шта је "кресење"?

Name

Ре

20.01.2023 18:11

Ма хвала Додику на јацању Босне а слабљењу ентитета,нико боље и јаце и законски небрани Босну као он.Несто у задње вријеме непјева висе немозе нам нико ниста али зато це босанци да је пјевају,јос једном хвала ти Додо.

Name

Едо

20.01.2023 17:11

Кад су избори у питању, најбитније је да се спреци крадја, да се уведу видео надзори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2023 18:00

Било би занимљиво знати како доћи до поштених избора када то не одговара ни властима ни странцима. Једино преко других метода.

Name

Татар

20.01.2023 18:31

Па зато се намјерно замути са неком левом ситуацијом да би права глат прошла

Name

Цуле

20.01.2023 17:36

Тако је мајсторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

20.01.2023 21:33

Треба поднијети апелацију да се утврди да ли је тај суд уставан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2023 06:13

Бас тако . Докле мисле да нам испирају мозак са којекаквим глупостима.

Name

лила

21.01.2023 08:21

Ако постоји устав онда ваљда мора и суд да га брани!