Си Ђинпинг поднио извештај на отварању конгреса КПК-а

Двадесети Национални конгрес Комунистичке партије Кине (КПК) отворен је данас у 10 сати у Великој дворани народа у Пекингу. Си Ђинпинг је поднео извештај у име 19. сазива Централног комитета КПК-а.

Свијет 17.10.2022 | 08:50
Си Ђинпинг поднио извештај на отварању конгреса КПК-а

Пет година од 19. Националног конгреса Комунистичке партије Кине је било заиста значајно и изванредно, рекао је Си Ђинпинг у недељу. 

Централни комитет КПК-а спроводи стратегију националног подмлађивања усред глобалних промена које нису виђене у једном веку, а направљени су велики стратешки планови за унапређивање рада Партије и земље, рекао је Си у извештају на седници отварања 20. Националног конгреса КПК-а. 

''Централни комитет је окупио Партију, војску и кинески народ и предводио их да ефикасно реагују на тешка, компликована међународна дешавања и низ огромних ризика и изазова'', рекао је он. 

"Великим напорима и одлучношћу константно смо напредовали у социјализму са кинеским карактеристикама у новој ери", рекао је Си. 

У протеклој декади су се догодила три догађаја од великог историјског значаја за Комунистичку партију Кине и за народа, рекао је Си Ђинпинг. 

„Доживели смо стогодишњицу КПК-а, отпочели смо нову еру социјализма са кинеским карактеристикама, и искоренили смо апсолутно сиромаштво и завршили смо изградњу умереног просперитетног друштва у свим областима, завршили смо Први стогодишњи циљ“, рекао је кинески председник „То су били историјска достигнућа КПК-а и кинеског народа, која ће бити забележена у историји кинеске нације и учиниће велики утицај на свет. 

Комунистичка партија Кине (КПК) постигла је историјска достигнућа и промене у протеклих 10 година, изјавио је Си.
КПК је предводила Кину на новом путовању ка изградњи модерне социјалистичке земље у свим областима. Целокупна Партија, војска и кинески народ су заједно покренули велику борбу са новим карактеристикама епохе, под руководством Централног комитета Партије, рекао је Си. 

Кина је постигла историјски раст економске снаге у протеклој деценији, рекао је кинески председник Си Ђинпинг данас на отварању заседања 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине. 

„Кинески БДП је порастао са 54 на 114 билиона јуана (око 16 билиона америчких долара) у протеклој деценији, и учествује са 18,5 одсто у светском БДП-у, што је раст од 7,2 одсто. Кина и даље је друга највећа економија на свету, а БДП по становнику се повећао од 39.800 јуана до 81.000 јуана “, рекао је Си „Кина је на прво месту на свету у производњи житарица, а производни сектор и резерве девиза су највећи на свету“.

Кина се придружила редовима светских иноватора, рекао је Си, као и да је Кина направила напредак у неким кључним технологијама у кључним областима и подстакла нове стратешке индустрије. 

„Били смо сведоци великих успеха на више фронтова, укључујући свемирске летове са људском посадом, истраживање Месеца и Марса, сонде дубоког мора и земље, суперкомпјутере, сателитску навигацију, квантне информације, технологију нуклеарне енергије, производњу авиона и биомедицину“, рекао је. 

Председник Си је истакао да је Комунистичка партија Кине (КПК) остварила убедљиву победу и у потпуности консолидовала успехе у својој борби против корупције.
Озбиљне скривене опасности унутар Партије, земље и војске су уклоњене, рекао је Си. 

„Водили смо борбу против корупције у широком обиму без преседана у нашој историји. Вођени снажним осећајем мисије, одлучили смо да увредимо неколико хиљада уместо да дозволимо да пропадне 1,4 милијарде људи и да очистимо нашу партију“, нагласио је Си „Користили смо комбинације различитих мера. Уклонили смо тигрове,  спљескали смо мушице и ловили  лисице, кажњавајући на тај начин корумпиране званичнике свих врста“. 

Истакао је да су нездраве тенденције, које су дуго биле неконтролисане, преокренуте, а да су дубоко укорењени проблеми који су годинама мучили Партију отклоњени.
„Партија је нашла други одговор на питање како избец́и историјски циклус успона и пада. Одговор је самореформисање, обезбеђивање да Партија никада нец́е променити своју природу, своје уверење или карактер“, казао је Си. 

Си Ђинпинг је у недељу образложио мисије и задатке Комунистичке партије Кине на новом путовању у новом добу. 

"Од данас па надаље, централни задатак КПК-а биће да води кинески народ свих етничких група у усаглашеним напорима да реализује Други стогодишњи циљ изградње Кине у велику модерну социјалистичку земљу у свим аспектима и да унапреди подмлађивање кинеске нације на свим фронтовима кроз кинески пут ка модернизацији" рекао је он у извештају на отварању 20. Националног конгреса КПК-а. 

КПК има за циљ да у основи реализује социјалистичку модернизацију од 2020. до 2035. године, а да од 2035. до средине овог века изгради Кину у велику модерну социјалистичку земљу која је просперитетна, снажна, демократска, културно напредна, хармонична и лепа.
Си је подвукао и основне захтеве кинеске модернизације.
'Основни захтеви кинеске модернизације обухватају инсистирање на руководству КПК-а и на социјализму са кинеским карактеристикама, тражење висококвалитетног развоја, развој народне демократије, обогаћивање културног живота народа, остварење заједничког просперитета, хармонију између човечанства и природе, као и изградњу заједнице заједничке будућности.
Кинески председник Си Ђинпинг данас је на отварању заседања 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине предложио главне принципе у изградњи модерне социјалистичке Кине. 

„На предстојећем путу, морамо чврсто да се придржавамо главних принципа вођства КПК-а, пратећи пут социјализма с кинеским карактеристикама, придржавајући се филозофије развоја окренутог народу, остајући дубље у реформи и отварању, одржавајући наш борбени дух“, рекао је Си „Наша будућност је сјајна, али још увек имамо дуг пут пред нама“. 

Си је данас на отварању 20. Националног конгреса КПК-а истакао важност инсистирања и побољшања политике „једна Кина, два система“. 

„Политика 'једна земља, два система' је иновација социјализма са кинеским карактеристикама. Потврђено је да је то најбоља политика за заштиту просперитета и стабилности Хонгконга и Макаа након повратка матици Кини. Кина ће дугорочно инсистирати на овој политици“, рекао је Си. 

Си Ђинпинг је изјавио да ће Комунистичка партија Кине (КПК) даље спроводити свеобухватну политику за решавање тајванског питања у новој ери, и да ће одлучно унапредити државно уједињење. 

Кина ће активно и мудро радити на циљевима достизања врхунца емисије угљеника и угљеничне неутралности, рекао је Си Ђинпинг у недељу на седници отварања 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине.
"На основу кинеског енергетског и ресурсног капацитета, унапредићемо иницијативе да достигнемо врхунац емисије угљеника на добро испланиран начин у фазама у складу са принципом изградње новог пре него што одбацимо старо", рекао је Си. 

Енергетска револуција ће бити темељ напретка, јер ће се угаљ користити на чистији и ефикаснији начин, а планирање и развој система за нове изворе енергије биће убрзани, рекао је Си. 

Кина ће се активно укључити у глобално управљање као одговор на климатске промене, рекао је Си.
Председник Кине и КПК-а Си Ђинпинг је у недељу нагласио важност модернизације кинеског система националне безбедности и капацитета за очување националне безбедности и друштвене стабилности. 

„Национална безбедност је темељ националног подмлађивања, а социјална стабилност је предуслов за изградњу јаке и просперитетне Кине“, рекао је Си на отварању 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине „Морамо одлучно да следимо холистички приступ националној безбедности и унапређујемо националну безбедност у свим областима и фазама рада Партије и земље, како бисмо обезбедили националну безбедност и друштвену стабилност“. 

Си је рекао да КПК мора да узме народну безбедност као свој крајњи циљ, политичку безбедност као основни задатак, економску безбедност као свој темељ, војну, технолошку, културну и социјалну сигурност као важне стубове, а међународну безбедност као ослонац, преноси КМГ.

(БН Фото: КМГ)

 

Коментари / 0

Оставите коментар