Петрич: Избор Кристијана Шмита није добар потез

- Бивши Високи представник у Босни и Херцеговини Волфганг Петрич, оценио је данас да избор Кристијана Шмита за новог Високог представника у БиХ није добар потез.

Босна и Херцеговина 01.06.2021 | 07:25
Петрич: Избор Кристијана Шмита није добар потез

Главни разлог за то види у неслагању Русије с тим и ставу да Шмит неће изаћи на крај ни са њима, ни са Милорадом Додиком.

"Крајње је време да ЕУ, Немачка и САД буду више посвећене Босни и Херцеговини и у потпуности промене свој приступ тако да почну боље управљати изазовима с којима се суочава БиХ", рекао је Петрич за Клиx.ба.

Велики проблем види у избору Кристијана Шимит за новог високог представника у БиХ упркос противљењу Русије, јер би, како сматра, Москва сада могла блокирати неке знацајне процесе.

"Већи ангажман Европске уније и САД, те затварање ОХР-а су могли спречити данашњу немогућу ситуацију у којој се Москва противи именовању Шмита. Са таквим смањеним легитимитетом, задатак Шмита биће много тежи", рекао је Петритч.

Осим тога што ће Шмитова мисија у БиХ бити отежана, Русија би због његовог избора могла да блокира присуство ЕУФОР-а у регији, сматра он.

С обзиром на ситуацију у којој је Шмит изабран, Петрич закључује да је у питању потпуно погрешан потез Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИЦ).

"Како ће Шмит решити проблем с Русијом у Управном одбору ПИЦ-а и како ће решити проблеме са Додиком? Има ли план? Не знам, али искрено се надам и желим му све најбоље у овом немогућем послу", казао је Петритч.

Он је оценио и да је дугогодишњи мандат Валентина Инцка "заправо био потпуно застој", а узрок томе је "раздруживање Брисела и Вашингтона и растући и подли утицај Москве".

Руско-европски сукоб око Украјине за њега је означио крај сарадње Русије и остатка ПИЦ-а. Сматра да су управо Руси блокирали сваку реформу нефункционалног система власти у БиХ и да су они гаранција опстанка Милорада Додика.

"Московска деструктивна и антибосанска политика требало је давно да буде разлог за затварање ОХР-а (као што је било предвиђено 2006. године) и разлог за формирање нове идеје ''Босне и Херцеговине у Европи без Русије", казао је Петрич.

Напомиње да сви треба да се суоче са чињеницама, а једна од њих је и да је ОХР већ дуги низ година као "мртав коњ".

Петрич наводи да је исту оцену о положају ОХР-а дао и Мирослав Лајчак, још један бивши високи представник у БиХ.

(Тањуг)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

РЕ

01.06.2021 05:48

Са оваким стањем без дешавања ка бољем и здравијем животу и друштву ми смо отишли са бурлом и Русима у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.06.2021 05:54

Сад кад се Додик њега ухвати као јединог легитимног ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

01.06.2021 07:05

Мој Марко , мислис ли да Додик није платио ову изјаву?

Name

Ненад

01.06.2021 10:20

Марко је у праву па нисмо ми бирали Додика него они и сто би они били против свога.Сутра це Додик реци како је Сцхмидт велики пријатељ српског народа и онда це Сцхмидт од Милета да прими орден и кљуц Републике Српске.

Name

???

01.06.2021 06:05

Русија, јесте ли икада чули да је неки владар неке земље продао властити териториј, ако нисте знали то је учинио руски цар, продао је Аљаску Америма да пишљивих неколико милона долара, (само толико и њеиховом карактеру) хајде не могу више о Русима, имају пни више својих проблема, оставите Босну њиховим босанцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељобер семберски

01.06.2021 07:05

САД су 1803. године од Француске купила Луизијану за око 15 милиона долара итд.

Name

Аљаска

01.06.2021 08:50

Процијенили да је боље продати него да је Американци отму као што су намјеравали. Историја се не може тумачити селективно, како коме одговара.

Name

БЛ

01.06.2021 06:38

Е па нема висе руске гаранције за Додика,Босна креће напред без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

01.06.2021 06:57

Која Босна јађо? Шта све улази у сатав те твоје Босне. Мени је познато да постоји Босна и Херцеговина коју чине два ентитета и један дистрикт. За Додика те нећу питати ништа јер ту сировину не готивим од кад се чуло уопште за њега.

Name

ре

01.06.2021 07:15

Нема нас нигдје са бурлом и бурлиним Русима захваљујући Вукановићу,то зна свако нормалан у РС

Name

оо7

01.06.2021 08:41

Или назад???

Name

Министар

01.06.2021 06:41

Лицемјерно. Због цега је потребан било који високи представик? 26 година од рата бих не функционисе. Ста це то урадити тај представник сто није урадио за 26 година? Једино објасњење је да је то колонијални гувернер. Друга ствар, засто је трагицно сто бих не функционисе а није трагицно сто Руанда или Чад не функционису? Засто се покусава одрзати земља у којој 50% станивника не зели да та земља постоји а 95% није задовољно оваквом земљом? Са једне стране западне земље сматрају да је правилно да се 20% албанске мањине одцијепи од дрзаве иако је то противно праву, са друге стране није правилно да се Крим одцијепи или да неодрзива бих буде расформирана. А јос веце лицемјерје је да они нападају додика. Они су га довели а вјероватно га они и одрзавају. Његова популарност се храни лазном прицом о застити од запада. Све су прилике да це следеце године додик пасти и онда када сдс казе да неце преносити надлезности онда сдс неце бити добар западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.06.2021 06:56

Високи представник служи да штити интересе великих слила а не грађана и народа БиХ. И не само великих сила, већ и БАНАКА. Не заборави, да су овде најдуже били Аустријанци, Петрич и Инцко, а највише банака у БиХ је било из Аустрије. Друго, на Берлинском конгресу у једном моменту је дошло до расправе међу балканским народима. Устао је представник Бугарске и пожалио се Бизмарку (представнику Пруске или Њемачке) који је предсједавао конгресом, да је Бугарској неправедно одузета мала територија са неколико села. Бизмарк му је буквално одговорио: ш НЕ ЗАМАРАЈТЕ МЕ С ТИМ НЕБИТНИМ СТВАРИМА. НИЈЕ МЕ МЕ БРИГА ЗА ВАС СВИЊАРЕ СА БАЛКАНА, ЈА САМ ОВДЕ ДА ЗАСТУПАМ ИНТЕРЕСЕ ВЕЛИКИХ СИЛА А НЕ ВАШЕ!

Name

Драган

01.06.2021 07:40

Народ у БИХ хоће да живи нормално, да има добро плаћен посао и да може да издржава породицу, да има слободан дан а не да ради сваки дан у мјесецу. Сити смо прича о високом представнику који не ради ништа. Колико ја знам њега плаћа ЕУ а не буџет БИХ или недај боже РС. Ми из свог буџета плаћамо политичаре који не раде ништа осим што краду и то је коријен нашег проблема, а за високог представника ме боли уво.

Name

Ре

01.06.2021 07:57

Како незнас због цега или кога.Па због Додика и српскиг русења Босне ето зато треба ВП.Неда ЕУ и УН у инат Додику растурања Босне и зато це он да оде и да посматра како градјанска Босна напредује.

Name

Ре

01.06.2021 07:59

Е видјет цес да Босна функционисе кад рудоњу уклоне из политике јер је он тај који коци функционисање Босне.

Name

ре Министар

01.06.2021 08:40

Све сте добро анализирали осим цињенице да Милорад Додик неце пасти него це јос додатно ојацати!

Name

Мој "министре"

01.06.2021 10:34

Па није Босна крива сто у њој зиве луди народи. Пуно је недузне крви проливено за ову земљу и неце њу угасити никаква Република Српска која има статус "ентитета". Босна и Херцеговина зиви...

Name

Мигрант

01.06.2021 07:10

Ова држава ће коначно да крене напред. Доста је било пљачкања народа и лоповлука на свим странама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€

01.06.2021 07:38

Сви за сваког. Гарантују. Само за народ. Бас и брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

01.06.2021 08:42

Тороводје пред зако и одузимање имовине по реду од врха до дна!две институције расфирмирати и забранити рад политицких партија легла криминалааа!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

01.06.2021 10:20

Петричу, твој коментар сада нема никакву тежину, значај је имао само док си био актуелни високи представник, ако си тада гријешио сада поправке нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2021 13:08

Бас тако јер како сви знају шта треба кад сидју са власти. А док су на положају дрпају и они од народа и млате празну сламу. Сви су исти и сви се лако купе.

Name

Петрић

01.06.2021 13:29

Причај ти сада шта хочеш да се нама ријешити Додика да нас више не задужује гура у биједу и краде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.06.2021 07:43

Српски народ не доживљава БиХ као озбиљну државу, јер никад није ни била. Муслимани морају то да разумију и умјесто да иду уз вјетар са вјештачким инжињеринзима и намјештаљкама, морају се потрудити да преко арапских држава богатих нафтом учине БиХ пријатном за свакодневни живот а не као што је био случај самном да сам са граничним полицајцем имао 45 минута полемике око уласка у БиХ. Завршило се тиме мени полицајац: "... мораћу да напишем пријаву да платите казну 300 КМ ..." а ја њему "... платићу казну одмах и истовремено ћу се притужити против Вас ..."

ОДГОВОРИТЕ