Petrič: Izbor Kristijana Šmita nije dobar potez

- Bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič, ocenio je danas da izbor Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH nije dobar potez.

Bosna i Hercegovina 01.06.2021 | 07:25
Petrič: Izbor Kristijana Šmita nije dobar potez

Glavni razlog za to vidi u neslaganju Rusije s tim i stavu da Šmit neće izaći na kraj ni sa njima, ni sa Miloradom Dodikom.

"Krajnje je vreme da EU, Nemačka i SAD budu više posvećene Bosni i Hercegovini i u potpunosti promene svoj pristup tako da počnu bolje upravljati izazovima s kojima se suočava BiH", rekao je Petrič za Klix.ba.

Veliki problem vidi u izboru Kristijana Šimit za novog visokog predstavnika u BiH uprkos protivljenju Rusije, jer bi, kako smatra, Moskva sada mogla blokirati neke znacajne procese.

"Veći angažman Evropske unije i SAD, te zatvaranje OHR-a su mogli sprečiti današnju nemoguću situaciju u kojoj se Moskva protivi imenovanju Šmita. Sa takvim smanjenim legitimitetom, zadatak Šmita biće mnogo teži", rekao je Petritč.

Osim toga što će Šmitova misija u BiH biti otežana, Rusija bi zbog njegovog izbora mogla da blokira prisustvo EUFOR-a u regiji, smatra on.

S obzirom na situaciju u kojoj je Šmit izabran, Petrič zaključuje da je u pitanju potpuno pogrešan potez Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC).

"Kako će Šmit rešiti problem s Rusijom u Upravnom odboru PIC-a i kako će rešiti probleme sa Dodikom? Ima li plan? Ne znam, ali iskreno se nadam i želim mu sve najbolje u ovom nemogućem poslu", kazao je Petritč.

On je ocenio i da je dugogodišnji mandat Valentina Incka "zapravo bio potpuno zastoj", a uzrok tome je "razdruživanje Brisela i Vašingtona i rastući i podli uticaj Moskve".

Rusko-evropski sukob oko Ukrajine za njega je označio kraj saradnje Rusije i ostatka PIC-a. Smatra da su upravo Rusi blokirali svaku reformu nefunkcionalnog sistema vlasti u BiH i da su oni garancija opstanka Milorada Dodika.

"Moskovska destruktivna i antibosanska politika trebalo je davno da bude razlog za zatvaranje OHR-a (kao što je bilo predviđeno 2006. godine) i razlog za formiranje nove ideje ''Bosne i Hercegovine u Evropi bez Rusije", kazao je Petrič.

Napominje da svi treba da se suoče sa činjenicama, a jedna od njih je i da je OHR već dugi niz godina kao "mrtav konj".

Petrič navodi da je istu ocenu o položaju OHR-a dao i Miroslav Lajčak, još jedan bivši visoki predstavnik u BiH.

(Tanjug)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

RE

01.06.2021 05:48

Sa ovakim stanjem bez dešavanja ka boljem i zdravijem životu i društvu mi smo otišli sa burlom i Rusima u pm.

ODGOVORITE
Name

Marko

01.06.2021 05:54

Sad kad se Dodik njega uhvati kao jedinog legitimnog ??

ODGOVORITE
Name

Bob

01.06.2021 07:05

Moj Marko , mislis li da Dodik nije platio ovu izjavu?

Name

Nenad

01.06.2021 10:20

Marko je u pravu pa nismo mi birali Dodika nego oni i sto bi oni bili protiv svoga.Sutra ce Dodik reci kako je Schmidt veliki prijatelj srpskog naroda i onda ce Schmidt od Mileta da primi orden i kljuc Republike Srpske.

Name

???

01.06.2021 06:05

Rusija, jeste li ikada čuli da je neki vladar neke zemlje prodao vlastiti teritorij, ako niste znali to je učinio ruski car, prodao je Aljasku Amerima da pišljivih nekoliko milona dolara, (samo toliko i njeihovom karakteru) hajde ne mogu više o Rusima, imaju pni više svojih problema, ostavite Bosnu njihovim bosancima.

ODGOVORITE
Name

seljober semberski

01.06.2021 07:05

SAD su 1803. godine od Francuske kupila Luizijanu za oko 15 miliona dolara itd.

Name

Aljaska

01.06.2021 08:50

Procijenili da je bolje prodati nego da je Amerikanci otmu kao što su namjeravali. Istorija se ne može tumačiti selektivno, kako kome odgovara.

Name

BL

01.06.2021 06:38

E pa nema vise ruske garancije za Dodika,Bosna kreće napred bez njih.

ODGOVORITE
Name

Re BL

01.06.2021 06:57

Koja Bosna jađo? Šta sve ulazi u satav te tvoje Bosne. Meni je poznato da postoji Bosna i Hercegovina koju čine dva entiteta i jedan distrikt. Za Dodika te neću pitati ništa jer tu sirovinu ne gotivim od kad se čulo uopšte za njega.

Name

re

01.06.2021 07:15

Nema nas nigdje sa burlom i burlinim Rusima zahvaljujući Vukanoviću,to zna svako normalan u RS

Name

oo7

01.06.2021 08:41

Ili nazad???

Name

Ministar

01.06.2021 06:41

Licemjerno. Zbog cega je potreban bilo koji visoki predstavik? 26 godina od rata bih ne funkcionise. Sta ce to uraditi taj predstavnik sto nije uradio za 26 godina? Jedino objasnjenje je da je to kolonijalni guverner. Druga stvar, zasto je tragicno sto bih ne funkcionise a nije tragicno sto Ruanda ili Čad ne funkcionisu? Zasto se pokusava odrzati zemlja u kojoj 50% stanivnika ne zeli da ta zemlja postoji a 95% nije zadovoljno ovakvom zemljom? Sa jedne strane zapadne zemlje smatraju da je pravilno da se 20% albanske manjine odcijepi od drzave iako je to protivno pravu, sa druge strane nije pravilno da se Krim odcijepi ili da neodrziva bih bude rasformirana. A jos vece licemjerje je da oni napadaju dodika. Oni su ga doveli a vjerovatno ga oni i odrzavaju. Njegova popularnost se hrani laznom pricom o zastiti od zapada. Sve su prilike da ce sledece godine dodik pasti i onda kada sds kaze da nece prenositi nadleznosti onda sds nece biti dobar zapadu.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.06.2021 06:56

Visoki predstavnik služi da štiti interese velikih slila a ne građana i naroda BiH. I ne samo velikih sila, već i BANAKA. Ne zaboravi, da su ovde najduže bili Austrijanci, Petrič i Incko, a najviše banaka u BiH je bilo iz Austrije. Drugo, na Berlinskom kongresu u jednom momentu je došlo do rasprave među balkanskim narodima. Ustao je predstavnik Bugarske i požalio se Bizmarku (predstavniku Pruske ili Njemačke) koji je predsjedavao kongresom, da je Bugarskoj nepravedno oduzeta mala teritorija sa nekoliko sela. Bizmark mu je bukvalno odgovorio: š NE ZAMARAJTE ME S TIM NEBITNIM STVARIMA. NIJE ME ME BRIGA ZA VAS SVINJARE SA BALKANA, JA SAM OVDE DA ZASTUPAM INTERESE VELIKIH SILA A NE VAŠE!

Name

Dragan

01.06.2021 07:40

Narod u BIH hoće da živi normalno, da ima dobro plaćen posao i da može da izdržava porodicu, da ima slobodan dan a ne da radi svaki dan u mjesecu. Siti smo priča o visokom predstavniku koji ne radi ništa. Koliko ja znam njega plaća EU a ne budžet BIH ili nedaj bože RS. Mi iz svog budžeta plaćamo političare koji ne rade ništa osim što kradu i to je korijen našeg problema, a za visokog predstavnika me boli uvo.

Name

Re

01.06.2021 07:57

Kako neznas zbog cega ili koga.Pa zbog Dodika i srpskig rusenja Bosne eto zato treba VP.Neda EU i UN u inat Dodiku rasturanja Bosne i zato ce on da ode i da posmatra kako gradjanska Bosna napreduje.

Name

Re

01.06.2021 07:59

E vidjet ces da Bosna funkcionise kad rudonju uklone iz politike jer je on taj koji koci funkcionisanje Bosne.

Name

re Ministar

01.06.2021 08:40

Sve ste dobro analizirali osim cinjenice da Milorad Dodik nece pasti nego ce jos dodatno ojacati!

Name

Moj "ministre"

01.06.2021 10:34

Pa nije Bosna kriva sto u njoj zive ludi narodi. Puno je neduzne krvi proliveno za ovu zemlju i nece nju ugasiti nikakva Republika Srpska koja ima status "entiteta". Bosna i Hercegovina zivi...

Name

Migrant

01.06.2021 07:10

Ova država će konačno da krene napred. Dosta je bilo pljačkanja naroda i lopovluka na svim stranama !

ODGOVORITE
Name

€€€

01.06.2021 07:38

Svi za svakog. Garantuju. Samo za narod. Bas i briga.

ODGOVORITE
Name

Samo

01.06.2021 08:42

Torovodje pred zako i oduzimanje imovine po redu od vrha do dna!dve institucije rasfirmirati i zabraniti rad politickih partija legla kriminalaaa!!!!

ODGOVORITE
Name

BB

01.06.2021 10:20

Petriču, tvoj komentar sada nema nikakvu težinu, značaj je imao samo dok si bio aktuelni visoki predstavnik, ako si tada griješio sada popravke nema!

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2021 13:08

Bas tako jer kako svi znaju šta treba kad sidju sa vlasti. A dok su na položaju drpaju i oni od naroda i mlate praznu slamu. Svi su isti i svi se lako kupe.

Name

Petrić

01.06.2021 13:29

Pričaj ti sada šta hočeš da se nama riješiti Dodika da nas više ne zadužuje gura u bijedu i krade ...

ODGOVORITE
Name

Василије

02.06.2021 07:43

Српски народ не доживљава БиХ као озбиљну државу, јер никад није ни била. Муслимани морају то да разумију и умјесто да иду уз вјетар са вјештачким инжињеринзима и намјештаљкама, морају се потрудити да преко арапских држава богатих нафтом учине БиХ пријатном за свакодневни живот а не као што је био случај самном да сам са граничним полицајцем имао 45 минута полемике око уласка у БиХ. Завршило се тиме мени полицајац: "... мораћу да напишем пријаву да платите казну 300 КМ ..." а ја њему "... платићу казну одмах и истовремено ћу се притужити против Вас ..."

ODGOVORITE