Ево шта садржи Инцков "списак" приоритета за будућег високог представника

Валентин Инцко, (бивши) високи представник у БиХ, дао је у сриједи велики интервју за Федерални радио. Није говорио о својој политичкој баштини у нашој земљи, већ прецизно сецирао проблеме са којима се он сусреће и, очигледно, са којима ће се сусретати његов насљедник Кристиан Шмит.

Босна и Херцеговина 29.05.2021 | 11:53
Ево шта садржи Инцков "списак" приоритета за будућег високог представника

Као у низу интервјуа до сада, и, што је још важније, излагањима пред Савјетомбезбједности УН-а у посљедних двије године, Инцко се није либио прозвати кривце за политичку нестабилност у земљи, потцртати непринципијелност и недосљедност политичких актера и њихову неспремност да, такорећи, иду у корак с временом.

Како се Инцков мандат приближавао крају тако су све гласнији били захтјеви да (коначно) употријеби бонска овлаштења, барем за нека базична цивилизацијска питања попут (наметања) закона о забрани негирања геноцида.

Наравно, и у овом интервјуу бонска овлаштења су биле једно од питања, а Инцко је дао неколико врло занимљивих и знаковитих одговора.

Наиме, на питање водитеља емисије "Гдје бисте сада прво употријебили бонска овлаштења?", Инцко одговара - "Имам ја списак", а затим у додаје: "Шмит (идући високи представник, оп. СБ) ће добити мој списак.“

Имајући у виду најаву предавања "спика" приоритета идућем високом представнику, може се закључити неколико аспеката дјеловања које ће Инцко препоручити Шмиту, односно које ће навести у "списку". Нека од тих питања свакако су дио 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, али не сва.

Још увијек, упркос бројним притисцима, није усвојен закон о јавним набавкама у БиХ. Судећи према ријечима Инцка, очигледно је да ће се ово питање наћи на његовом "списку" приоритета за Шмита, будући да их је сврстао у класу оних за које би употријебио бонска овлаштења.

Занимљиво је и да је одмах уз Закон о јавним набавкама, Инцко поменуо и питање запошљавања у јавном сектору, које би такође регулисао законом донијетим бонским овлаштењима да је могао.

У ту "класу" спада и проблем нострификације диплома. Навео је примјер предности коју због тога имају свршеници приватних факултета у БиХ сумњивог квалитета наставног процеса у односу на свршенике најеминетнијих свјетских универзитета.

Поред тога, Инцко је додао и проблем учешћа жена у политици, истићући да би радо употријебио бонска овлаштења да се број жена на извршним функцијама мора бити 50 посто.

Извјесно је и да ће се питање реформе изборног законодавства наћи на Инцковом "списку". Инцко истиче да су та реформа потребна, и врло јасно истакао шта под њима подразумијева. У старту је отписао фамозну пресуду "Љубић" коју ХДЗ користи као аргумент за удовољење њиховим "реформским жељама".

"Одлука Уставног суда у случају Љубић је проведена да одмах будем јасан. Не треба то подгријавати. Проведена је и то се тиче само ентитета, Федерације БиХ, не државе", рекао је Инцко.

Инцко прихвата да "постоје неке фрустрације код Хрвата" за које треба имати разумијевања, али је исто тако јасно да ће у његовим препорукама Шмиту фокус бити на пресудама Европског суда за људска права и спречавању, како каже, "пљачке на изборима".

У више наврата је потцртао да присуство међународних снага и међународних институција у БиХ, па и ОХР-а, није спорно, нити упитно са становишта суверенитета државе, што често наглашавају политичари из Републике Српске.

Инцко наводи низ примјера из историје али и садашњости, гдје међународне снаге и медијатори имају јак утицајна домаће прилике.

Тако Инцко наводи примјер 45-огодишњег "ограниченог суверенитета Њемачке", примјер Аустрије, Јапана, Јужне Кореје и Кипра, чиме је очигледно желио поручити да ће утицај међународне заједнице у БиХ и даље трајати, и да на та питања домаћи политичари не требају трошити енергију.

Врло занимљива и симболична је била и изјава Инцка о најављеној градни хидрелектрана на Дрини, односно препричани дјелић разговора који је водио са новим високим представником Шмитом, који би могао назначити однос будућег високог представника према овом питању.

"Прекјуче сам разговарао са Шмитом о хидроелектрани Бук Бијела на Дрини. И он ми је рекао: Инцко шта ви ту толико правите проблеме, лако је рјешити питање државне имовине кад је о ријекама ријеч. Имаш ријеке прве категорије, друге и треће. Прва категорија то су велике ријеке, Неретва, Дрина. Неће мале потоке државе рјешавати", рекао је Инцко за Федерални радио.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЛ

29.05.2021 10:13

Питање избора , судство и тужилаштво. То је рак рана која је метастазирала на свих тзв 14 Инцкових теза. Корупција и крађа свега што дође под руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

29.05.2021 10:56

Да иде код бурле на славу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

29.05.2021 10:57

ста он има да даје када је имао прилику за све?? Његов приоритет је био да не заборави када је бурлина слава!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.05.2021 14:36

Слава под шатором!

Name

Рки

29.05.2021 11:12

Гдје пишу те категорије ријека ? Јели то измисљају нова правила и мијесају се у струцне ствари ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хидро инжињер

29.05.2021 14:31

Немој да се ложи народ на вијест о изградњи ХЕ БУК БИЈЕЛА јер на мјесту гдје су биле радничке бараке је све порушено и гради се туристички комплекс са смјештајним капацитетима са теренима за кошарку, одбојку, тенис и мали фудбал. Гради фирма из Крагујевца да долазе туристи из Србије да на рафтинг да их Фочаци не пљачкају са видоким цијенама рафтинга. Ово ће бити ексклузива на обали Дрине! Нико није луд да вјерује да спортске терене и ексклузиван смјештај граде за зидаре, тесаре, армираче..... који би градили ХЕ Бук Бијела. Ко је фирма из Крагујевца пратите трагове новца и све ће бити јасно. Испаде да зли Нијемци нам ето не дозвољавају да градимо ХЕ Бук Бијела, а ми ћемо да поставимо по други пут камен темељац, а заправо правимо туристички комплекс. Да је то озбиљна прича па да ли мислите да би Вучић пропустио да дође на отварање радова најзначајнијег енергетског пројекта на Балкану.

Name

Дејан

29.05.2021 11:18

Зар је могуце да немате Додика у вјестима,цак га нема ни на једној слици...Ста це то бити..Лијепо је необицно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каубој

29.05.2021 11:48

Папиром обриси зваље а питање је дали це и тај твој наследник "залеци" на 25.000 Еура.Окупаторска посла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре каубој

29.05.2021 14:20

Људ раде свој посао само сто ови наси хапајул хапају!

Name

Будо72

29.05.2021 12:28

Ина ту између још понешто..за Доду о друштво из ћошка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

29.05.2021 13:06

Високи представник је само алатка великих сила и ништа више, када они мисле нешто радити , посегнуће за њим, све ово шта они мисле је небитно. Није више 2003. година, ни за једну страну. Велике силе гледају своје интересе и калкулације, а не жеље локалних племенских вођа ни њихове фантазије. Будите сигурни да ни једној сили сада нихе у интересу хаос и насиље на Балкану, тако да нити ће бити укидања РС нити њеног одцјепљења. Држаће нас овако колико год деценија буде требало док сами не нађемо начин да функционишемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.05.2021 13:15

Шмите помози овом напаћеном народу у цијелој БиХ да једном почне нормално живјети. Почисти лоповчине који су довели ову земљу до оваквог стања и одузети им све покрадено. Имаш сва овлаштења немој бити Инцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

30.05.2021 13:51

За сваке изборе сви Ви имате Бонске овласти а увијек гласате за исте ,па вам је онда Инцко крив. Пробудите се и не бојте се комсија јер сви сте у истим говнима

Name

Тртмрт

29.05.2021 14:03

За 11 година није направио ниста. Нула. А плата 25.000€ нето сто плацају порески обвезници углавном ЕУ. Престрасно Требао је све поцистити и довести инвестиције... Изгледа да никоме није у интересу да народ зиви барем полу- нормално у БХ. Срецом сам радио за странце на јако добром радном мјесту и све видио и киднуо по други пут ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та иди

30.05.2021 21:52

У односу на ове 'наше' што се професионално баве политиком, Валентин је пуки сиромах. Гологузан или лузер, како то сликовито и илустративно зна казати Додик Милораде за оне који се 'нису снашли'.

Name

Драшко

30.05.2021 06:41

Инцко се накупио пара, ниста није ни радио, није имао ауторитет ни за какве одлуке, цијело вријеме кроз медије је подрзавао муслимане.

ОДГОВОРИТЕ