Evo šta sadrži Inckov "spisak" prioriteta za budućeg visokog predstavnika

Valentin Incko, (bivši) visoki predstavnik u BiH, dao je u srijedi veliki intervju za Federalni radio. Nije govorio o svojoj političkoj baštini u našoj zemlji, već precizno secirao probleme sa kojima se on susreće i, očigledno, sa kojima će se susretati njegov nasljednik Kristian Šmit.

Bosna i Hercegovina 29.05.2021 | 11:53
Evo šta sadrži Inckov "spisak" prioriteta za budućeg visokog predstavnika

Kao u nizu intervjua do sada, i, što je još važnije, izlaganjima pred Savjetombezbjednosti UN-a u posljednih dvije godine, Incko se nije libio prozvati krivce za političku nestabilnost u zemlji, potcrtati neprincipijelnost i nedosljednost političkih aktera i njihovu nespremnost da, takoreći, idu u korak s vremenom.

Kako se Inckov mandat približavao kraju tako su sve glasniji bili zahtjevi da (konačno) upotrijebi bonska ovlaštenja, barem za neka bazična civilizacijska pitanja poput (nametanja) zakona o zabrani negiranja genocida.

Naravno, i u ovom intervjuu bonska ovlaštenja su bile jedno od pitanja, a Incko je dao nekoliko vrlo zanimljivih i znakovitih odgovora.

Naime, na pitanje voditelja emisije "Gdje biste sada prvo upotrijebili bonska ovlaštenja?", Incko odgovara - "Imam ja spisak", a zatim u dodaje: "Šmit (idući visoki predstavnik, op. SB) će dobiti moj spisak.“

Imajući u vidu najavu predavanja "spika" prioriteta idućem visokom predstavniku, može se zaključiti nekoliko aspekata djelovanja koje će Incko preporučiti Šmitu, odnosno koje će navesti u "spisku". Neka od tih pitanja svakako su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali ne sva.

Još uvijek, uprkos brojnim pritiscima, nije usvojen zakon o javnim nabavkama u BiH. Sudeći prema riječima Incka, očigledno je da će se ovo pitanje naći na njegovom "spisku" prioriteta za Šmita, budući da ih je svrstao u klasu onih za koje bi upotrijebio bonska ovlaštenja.

Zanimljivo je i da je odmah uz Zakon o javnim nabavkama, Incko pomenuo i pitanje zapošljavanja u javnom sektoru, koje bi takođe regulisao zakonom donijetim bonskim ovlaštenjima da je mogao.

U tu "klasu" spada i problem nostrifikacije diploma. Naveo je primjer prednosti koju zbog toga imaju svršenici privatnih fakulteta u BiH sumnjivog kvaliteta nastavnog procesa u odnosu na svršenike najeminetnijih svjetskih univerziteta.

Pored toga, Incko je dodao i problem učešća žena u politici, istićući da bi rado upotrijebio bonska ovlaštenja da se broj žena na izvršnim funkcijama mora biti 50 posto.

Izvjesno je i da će se pitanje reforme izbornog zakonodavstva naći na Inckovom "spisku". Incko ističe da su ta reforma potrebna, i vrlo jasno istakao šta pod njima podrazumijeva. U startu je otpisao famoznu presudu "Ljubić" koju HDZ koristi kao argument za udovoljenje njihovim "reformskim željama".

"Odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić je provedena da odmah budem jasan. Ne treba to podgrijavati. Provedena je i to se tiče samo entiteta, Federacije BiH, ne države", rekao je Incko.

Incko prihvata da "postoje neke frustracije kod Hrvata" za koje treba imati razumijevanja, ali je isto tako jasno da će u njegovim preporukama Šmitu fokus biti na presudama Evropskog suda za ljudska prava i sprečavanju, kako kaže, "pljačke na izborima".

U više navrata je potcrtao da prisustvo međunarodnih snaga i međunarodnih institucija u BiH, pa i OHR-a, nije sporno, niti upitno sa stanovišta suvereniteta države, što često naglašavaju političari iz Republike Srpske.

Incko navodi niz primjera iz istorije ali i sadašnjosti, gdje međunarodne snage i medijatori imaju jak uticajna domaće prilike.

Tako Incko navodi primjer 45-ogodišnjeg "ograničenog suvereniteta Njemačke", primjer Austrije, Japana, Južne Koreje i Kipra, čime je očigledno želio poručiti da će uticaj međunarodne zajednice u BiH i dalje trajati, i da na ta pitanja domaći političari ne trebaju trošiti energiju.

Vrlo zanimljiva i simbolična je bila i izjava Incka o najavljenoj gradni hidrelektrana na Drini, odnosno prepričani djelić razgovora koji je vodio sa novim visokim predstavnikom Šmitom, koji bi mogao naznačiti odnos budućeg visokog predstavnika prema ovom pitanju.

"Prekjuče sam razgovarao sa Šmitom o hidroelektrani Buk Bijela na Drini. I on mi je rekao: Incko šta vi tu toliko pravite probleme, lako je rješiti pitanje državne imovine kad je o rijekama riječ. Imaš rijeke prve kategorije, druge i treće. Prva kategorija to su velike rijeke, Neretva, Drina. Neće male potoke države rješavati", rekao je Incko za Federalni radio.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

БЛ

29.05.2021 10:13

Питање избора , судство и тужилаштво. То је рак рана која је метастазирала на свих тзв 14 Инцкових теза. Корупција и крађа свега што дође под руку.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

29.05.2021 10:56

Da ide kod burle na slavu?

ODGOVORITE
Name

djuro

29.05.2021 10:57

sta on ima da daje kada je imao priliku za sve?? Njegov prioritet je bio da ne zaboravi kada je burlina slava!!!

ODGOVORITE
Name

RE

29.05.2021 14:36

Slava pod šatorom!

Name

Rki

29.05.2021 11:12

Gdje pišu te kategorije rijeka ? Jeli to izmisljaju nova pravila i mijesaju se u strucne stvari ?

ODGOVORITE
Name

Hidro inžinjer

29.05.2021 14:31

Nemoj da se loži narod na vijest o izgradnji HE BUK BIJELA jer na mjestu gdje su bile radničke barake je sve porušeno i gradi se turistički kompleks sa smještajnim kapacitetima sa terenima za košarku, odbojku, tenis i mali fudbal. Gradi firma iz Kragujevca da dolaze turisti iz Srbije da na rafting da ih Fočaci ne pljačkaju sa vidokim cijenama raftinga. Ovo će biti ekskluziva na obali Drine! Niko nije lud da vjeruje da sportske terene i ekskluzivan smještaj grade za zidare, tesare, armirače..... koji bi gradili HE Buk Bijela. Ko je firma iz Kragujevca pratite tragove novca i sve će biti jasno. Ispade da zli Nijemci nam eto ne dozvoljavaju da gradimo HE Buk Bijela, a mi ćemo da postavimo po drugi put kamen temeljac, a zapravo pravimo turistički kompleks. Da je to ozbiljna priča pa da li mislite da bi Vučić propustio da dođe na otvaranje radova najznačajnijeg energetskog projekta na Balkanu.

Name

Dejan

29.05.2021 11:18

Zar je moguce da nemate Dodika u vjestima,cak ga nema ni na jednoj slici...Sta ce to biti..Lijepo je neobicno...

ODGOVORITE
Name

Kauboj

29.05.2021 11:48

Papirom obrisi zvalje a pitanje je dali ce i taj tvoj naslednik "zaleci" na 25.000 Eura.Okupatorska posla..

ODGOVORITE
Name

re kauboj

29.05.2021 14:20

Ljud rade svoj posao samo sto ovi nasi hapajul hapaju!

Name

Budo72

29.05.2021 12:28

Ina tu između još ponešto..za Dodu o društvo iz ćoška

ODGOVORITE
Name

Munja

29.05.2021 13:06

Visoki predstavnik je samo alatka velikih sila i ništa više, kada oni misle nešto raditi , posegnuće za njim, sve ovo šta oni misle je nebitno. Nije više 2003. godina, ni za jednu stranu. Velike sile gledaju svoje interese i kalkulacije, a ne želje lokalnih plemenskih vođa ni njihove fantazije. Budite sigurni da ni jednoj sili sada nihe u interesu haos i nasilje na Balkanu, tako da niti će biti ukidanja RS niti njenog odcjepljenja. Držaće nas ovako koliko god decenija bude trebalo dok sami ne nađemo način da funkcionišemo.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

29.05.2021 13:15

Šmite pomozi ovom napaćenom narodu u cijeloj BiH da jednom počne normalno živjeti. Počisti lopovčine koji su doveli ovu zemlju do ovakvog stanja i oduzeti im sve pokradeno. Imaš sva ovlaštenja nemoj biti Incko.

ODGOVORITE
Name

Pauk

30.05.2021 13:51

Za svake izbore svi Vi imate Bonske ovlasti a uvijek glasate za iste ,pa vam je onda Incko kriv. Probudite se i ne bojte se komsija jer svi ste u istim govnima

Name

Trtmrt

29.05.2021 14:03

Za 11 godina nije napravio nista. Nula. A plata 25.000€ neto sto placaju poreski obveznici uglavnom EU. Prestrasno Trebao je sve pocistiti i dovesti investicije... Izgleda da nikome nije u interesu da narod zivi barem polu- normalno u BH. Srecom sam radio za strance na jako dobrom radnom mjestu i sve vidio i kidnuo po drugi put ...

ODGOVORITE
Name

Ta idi

30.05.2021 21:52

U odnosu na ove 'naše' što se profesionalno bave politikom, Valentin je puki siromah. Gologuzan ili luzer, kako to slikovito i ilustrativno zna kazati Dodik Milorade za one koji se 'nisu snašli'.

Name

Draško

30.05.2021 06:41

Incko se nakupio para, nista nije ni radio, nije imao autoritet ni za kakve odluke, cijelo vrijeme kroz medije je podrzavao muslimane.

ODGOVORITE