Судије и тужиоци реаговали након бројних афера у правосуђу БиХ

Крајње је вријеме да се индивидуално и колективно запитамо да ли смо истински свјесни наше улога у друштву и да ли ми као судије и тужиоци оправдавамо повјерење које нам је дато?

Босна и Херцеговина 28.11.2020 | 07:59
Судије и тужиоци реаговали након бројних афера у правосуђу БиХ

Наводе ово судије и тужиоци у обраћању јавности Заједничког координационог тијела удружења судија и тужилаца у Босни и Херцеговини (ЗКТ), након што се у протеклим данима и седмицама правосуђе поново нашло у фокусу јавних дискусија.

– Када је ријеч о објављеном аудио-снимку, у којем предсједник ВСТС Милан Тегелтија и бивша чланица Милијана Буха непримјерено и ванинституционално разговарају о именовању сестре чланице Савјета Буха и њеном евентуалном сукобу интереса, ради заштите интегритета институције ВСТС, захтијевамо да се хитно сазове сједница Савјета, те у складу с прописаним процедурама, укључујући и процедуру прописану чланом 6. Закона о ВСТС, утврди да ли понашање предсједника ВСТС као члана Савјета у контексту објављеног аудио-снимка задовољава законски стандард да „обавља своје дужности на правилан, дјелотворан или непристрасан начин“, те да ли се његово понашање може подвести под дјело „због којег не заслужује да обавља дужности у Савјету“ – наводи се у саопштењу.

ЗКТ сматра да је хитном разрјешењу овог питања потребно без одлагања приступити како би се на адекватан начин заштитио интегритет процеса доношења одлука у Савјету.

– Стављањем ове теме на тачку дневног реда сједнице Савјета и омогућавање јавности да уживо и транспарентно прати ток и аргументацију која ће бити изнесена током расправе на ову тему је нужно и потребно како би се донекле сачувало увелико пољуљано достојанство и повјерење јавности у правосуђе – наводе у ЗКТ.

Лоша мишљења

Додају да налази и резултати недавно објављеног извјештаја ОЕБС у БиХ „Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију: Синдром некажњивости“ у својој суштини изазивају велики степен забринутости у контексту правосудног одговора на процесуирање предмета корупције.

– Ми, као судије и тужиоци, који су истовремено и чланови струковних удружења ЗКТ, а у контексту овлаштења и дужности који су нам повјерени, нужно преузимамо велики дио одговорности за овакво стање – наводе они.

С друге стране, сматрају да су многобројни разлози за неефикасно процесуирање предмета корупције и осталих тешких кривичних дјела у великом дјелу садржани и појашњени у многобројним домаћим и међународним извјештајима и анализама.

– Потребно је након 17 година примјене закона о кривичном поступку и кривичних закона приступити озбиљној процјени утицаја законских и подзаконских рјешења на процесуирање поменутих кривичних дјела, те у том контексту анализирати и ставове надлежних судова, који су у значајној мјери одредили стандарде и критеријум процесуирања ових дјела – наводе у ЗКТ.

Додају да се може размислити о успостављању дијалошке платформе са судијама, тужиоцима и другим релевантним стручњацима из Европске уније, који би им помогли у овом процесу.

Преиспитивања

Иако је ВСТС преузео одређене мјере с циљем стимулисања процесуирања предмета високе корупције, потребно је додатно преиспитати утицај нормирања тужилаца и судија на ефикасно и квалитетно вођење истрага и кривичних поступака у свим сложеним предметима, а посебно у предметима корупције, привредног и организованог криминала.

– Постојећи оквир нормирања у пракси не поспјешује у довољној мјери рад на најсложенијим предметима, не признаје на адекватан начин уложени труд и рад на тим предметима, те често има демотивишући ефекат.

Штавише, поменути оквир у пракси доводи у великој мјери до рада на мање сложеним и једноставнијим предметима како би се испунила задата норма, која је постала сама себи сврха, а која има значајан утицај на оцјењивање рада и напредовање – наводе у ЗКТ.

Наглашавају да је у  овом контексту потребно поставити питање одговорности и опредијељености појединачних руководилаца институција, те судија и тужилаца из перспективе истинске приоритетизације, институционалне организације рада и радне етике у раду на најсложенијим и свим другим предметима.

– Руководиоци институција, како је истакнуто и у тзв. Прибе извјештају, морају показати лидерство, интегритет, знање и храброст у изналажењу адекватних рјешења с циљем унапређења функционисања институција и постизања резултата који враћају повјерење јавности у правосуђе. Међутим, како би то постигли, потребно им је ставити на располагање адекватна овлаштења и механизме како би постигли резултате од користи за друштвену заједницу – наводе судије и тужиоци.

Додају да је потребно преиспитати ефикасност и квалитет именовања и напредовање кадрова у правосуђу, који су носиоци институционалне борбе против корупције.

Седам нових чланова

Напомињу да ЗКТ стоји на располагању ВСТС и министарствима правде у БиХ у изналажењу најадекватнијих рјешења за унапређење стања у правосуђу, укључујући предстојеће измјене Закона о ВСТС.

– Такође, желимо да скренемо пажњу општој и стручној јавности да ће се до септембра 2021. године именовати седам нових чланова у ВСТС (Савјет министара БиХ, Адвокатска комора ФБиХ, Суд БиХ, Врховни суд ФБиХ, Брчко дистрикт БиХ, Републичко јавно тужилаштво РС, кантонална тужилаштва), с тим што су процедуре за именовања испред Савјета министара БиХ, Адвокатске коморе ФБиХ, Суда БиХ и Врховног суда ФБиХ већ у току или ће бити ускоро расписани, те би до фебруара 2021. године требало да буду именована четири нова члана – наводе они.

Додају да се у поступку именовања чланова Савјета примјењује ВСТС Правилник о избору чланова Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине.

Именовања

– ЗКТ је мишљења да поменути Правилник не осигурава најадекватнији и најтранспарентнији оквир за именовање на овако важне и одговорне функције, те ће у наредном периоду понудити приједлоге за унапређење.

Досадашња пракса именовања чланова ВСТС је у неријетким случајевима доводила до манифестације неформалних и суптилних притисака и непримјерених утицаја из правосуђа на судије и тужиоце да подрже именовање одређеног кандидата или кандидаткиње за које се нажалост испоставило да нису били у стању да одговоре захтјевима и задацима повјерене им дужности у ВСТС и оправдају повјерење судија и тужилац који су их бирали на те функције – објашњавају они.

Додају да је парадигматично одсуство било какве одговорности или конструктивне комуникације појединих изабраних чланова Савјета са изборном базом.

– Принципијелно, сматрамо да се кандидати за чланове Савјета, који се бирају на четири године у Савјет, требају представити судијама и тужиоцима у отвореном форуму с планом и програмом, који омогућава јавну дискусију на теме од интереса за правосудну заједницу и пружа могућност да се донекле провјере и докажу потребне вјештине и способности, знање и интегритет за обављање тако важне функције – наводи се у саопштењу.

Преузети одговорност

Наглашавају да је крајња одговорност за састав ВСТС увијек лежала у рукама судија и тужилаца који их бирају.

– Судије и тужиоци морају преузети свој дио одговорности за изборе које су до сада направили и допринијели стању у правосуђу какво данас имамо.

Искрено се надамо да ће у предстојећим изборима чланова Савјета, судије и тужиоци свјесно и савјесно кандидовати и изабрати најбоље, најморалније и најспособније представнике у ВСТС, који имају свеобухватни капацитет да осигурају висок степен независности, непристрасности, професионалности, одговорности и транспарентности правосуђа – наводи се у саопштењу.

(Српскаинфо)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

11

28.11.2020 08:13

Ако их буде политика бирала као и до сад бице исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек исто

28.11.2020 09:51

Негдје сам процитао да су најоданији цувари система полиција и историцари. Онда су правосудни органи највеца застита. Знамо како се брзо доносе пресуде за ситни криминал. Ста је са крупним? Који је политицар процесуиран.? На оциглед свег богатства које су награбили. Веома мали број је цеститих у правосудју....

Name

Добој

28.11.2020 10:57

Ово је брука и срамота. Обицни адвокати не раде за странку која их плаца вец за локалног политицара, а судије и тузиоци за исте те и оне политицаре са висе инстанце. Толико сколовања, толико знања и он стави под ноге једном примитивном и необразованом политицару. Ста реци?

Name

Галеб

28.11.2020 08:14

То су све голи криминалци какве судије и Тузиоци , коме је тај народ повјерио Правду То је исто као када би пастир повјерио овце “Вуковима да цувају “ ти самозвани судије И тузиоци вец одавно су требају бити иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.11.2020 10:11

Од Понедјељка ћу објавити Имена свих Судија и Тужитеља Криминалаца, има их и у ВСТВ Доста више Ћутања , Коштали су Ме. 3 Живота Новаца,и изгубљених 10 година.Срам Вас било препознат ће се они ако ко од њих Прочита.,овај чланак.

Name

златна потковица

28.11.2020 08:17

И ми се искрено надамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокана

28.11.2020 10:01

То одликовање треба свецано бити уруцено Тегелтији!

Name

Валентин

28.11.2020 08:20

Јавност занимају конкретни случајеви у којима Окружно јавно тужилаштво Бања Лука опструише истрагу убиства Давида Драгичевића !Да ли тужиоци и судије раде под политичким притисцима и од кога долазе или су нестручни и слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

28.11.2020 08:28

Рудоња прима ударац за ударцем. Прво су му гласаци окренули ледја а сад оде и заститник криминала. Рудоња се вец пакује да разгули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У3ПМ

28.11.2020 08:32

Од некада угледних, цијењених и постованих цланова друства, врсиоци правосудних функција (судије, тузиоци, па и адвокати, итд.) постали су предмет исмијавања. Због једног, сада не малог броја, судије и тузилаца, углед им се свео на најнизи могуци ниво. Ко има било каквих проблема са тузиластвима и судовима, зна да све проблеме мозе парама ријесити. Вецина судија и тузилаца постали су јад и биједа. Корумпиране судије и тузиоце могу смијенити само њихове постене колеге, и тако спасити, колико толико, углед професије

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

28.11.2020 09:31

Браво! Коментар је прави.то је то

Name

На залост

28.11.2020 14:30

Ријетки су ти цасни и постени од угледа, нема их ни колико прстију на руци.....

Name

мики

28.11.2020 08:33

Само ви причајте у празно. Лопове које сте довели сами на власт продајуци своје гласове и издају будућности своје дјеце, мозете сада само масовним протестима или палицама скинути са фотеља. мислите их демократским путем скинути.... Смијешно....ал причајте ви само и даље... како и ста треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

28.11.2020 09:30

Тако је Мики.

Name

Па

28.11.2020 08:34

И шта сад али ћелави још увијек не заказује сједницу.Ћелави осјећа дужност према свом ментору Додику.А Додик је рекао одмах након афере поткивање прошле године да је Тегелтија послан тамо да нешто уради.Додик не би требао да има било шта са именовањима у ВСТС али том реченицом је све рекао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

28.11.2020 08:40

Секта је у свом интересу и интересу свог сефа деградирала комплетно друство, све институције, покрали сва добра која је овај народ имао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

28.11.2020 08:42

Па ова Милијана се презива Буха по супругу, али је дјевојачки Лепир и ћерка је тужиоца Лепира. А знамо сви добро како води истрагу за свирепо убиство Давида Драгичевића. Онда не чуди ни њено понашање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 10:08

Значи тако је напредовала, по насљедној линији. К’о да је у питању династија.

Name

борац

28.11.2020 08:42

Баја це да одлуци какав суд му треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

28.11.2020 09:06

Сањам синоћ у Господској мутави развлачи хармонику, а Рудоња риче... Пролази Драшко, ували сваком 10 марака и каже, хајд сад разгулите, плашите дјецу... Има Бога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багра!

28.11.2020 09:10

Срам да вас буде! Колико године мрцварите овај народ? 20 година нисте покренули ни једну тузбу против политицара и њихових тајкуна! 20 године хејјјј! Откуда ва право да се јављате за ријец? Све вас треба на стуб срама! Гдје су процеси против пропалих опљацканих банака у РС? Ста је са вилом Додиковом? Слицај Драгицевиц? Мемиц? Све до једног разрешити и трази ти одговорност за нецињење и затаскавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

28.11.2020 09:27

Читам коментаре и видим у већини молбу градјана да раде поштено. Каква молба.Узети говњаву мотку и све растјерат.Колико нас коштају а шта раде боже драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судијске-пизде.

28.11.2020 09:36

1000 неки прича о судству и правосуђу,, ма срамота је да нема ту судија и добри људи у том правосуђу да се више једном не издигну изнад овог јавашлука и срамоте,, па бити судија и човјек а радити са овим и овако нема смисла, па и новац је људи небитан, нек вам је добро али дајте небудите чобани кад морете бити господа и људи од угледа,, дођу вам ту 10 мајмуна неписмени и корумирани по налогу ови љигави политучара и ето шта вам раде професији и вама,, попишајте се на дипломе и знање и све људско ако мора бит тако, моро сам овако написат јер ми се гади то што се дешава годинама,, извињав се на оргиналностима које баписа!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 11:12

Шта је с тобом. Па 86% судија у БиХ је гласало за избор Тегелтије за предсједника Савјета. Нису сви међу њима лопови, али су инертни.

Name

Дамјан Бјелобаба

28.11.2020 10:14

Шта на све ово кажу Тегелтијина жена и Бухин муж...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повјерење

28.11.2020 11:09

Одавно је народ изгубио повјерење у правосуђе. Корупција и страначки утицај су га урушили до темеља. Поштене судије и тужиоци су мирно препустили судску власт мафији. Мафијашки слуга Тегелтија је само један од продуката коалиције злочиначких организација које већ 25 година узурпирају власт. Све ово је лијепо написано али колико је реално да на миран начин дође до промјена у оваквим околностима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС БАЊАЛУКА

28.11.2020 11:36

има да га нема или излазимо на улицу али не да сетамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

е сада

28.11.2020 12:01

Немојте! Дајте му још коју шансу. Видите како је фин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 16:14

Зар ви стварно мислите да они неће да раде? А шта ако и незнају како да раде? Шта ако је то све добило дипломе преко тате,маме,кума а тако се и запослило. Нико не говори о незнању јер сви мисли они су моћни и раде по инструкцији политичара. Па јесу ли политичари правници?

Name

На залост

28.11.2020 12:03

То је постала трулез институција из које се унистила правна дрзава, разорила владавина права и друство до стравицних размјера.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуо

28.11.2020 12:03

А где су браниоци, зар су тузиоци који насиље цине вазнији од бранитеља људи, па су судије с њима, јадни људи све је против цовјека, осим ако ниси нистарија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кд

28.11.2020 13:16

Драган Мектиц на ово упозорава двије године ,а сви се спрдају е сада се испоставило да му је свака била златна сад се чупајте како знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ферид

28.11.2020 15:06

Невјероватно. Што се "потковани" више пере, више упада у блато. Зар је могуће да овакви типови уопште могу бити у правосуђу, а не да обнашају челне позиције? Дошао је коначно и његов крај и његовим везама са криминалним свијетом и тајкунима. Избори за судије и тужиоце су се за вријеме његовог мандата претворили у циркус., а "потковани" је у томе недостижан. Ово што је до сада презентирано јавности о његовим недозвољеним активностима је само врх леденог бријега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

28.11.2020 15:52

Ово су ставови приватног НВО удружења судија и тужилаца. Они краду паре из буџета суда и тужилаштва за рад на унапређењу положаја судија и тужилаца, чак ни кирију не плаћају за простор у ком се састају а трошкови и дневнице из буџета суда а раде да унапреде свој божански статус, приватно. Сви су исти и покварени неписмени ко Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ