Sudije i tužioci reagovali nakon brojnih afera u pravosuđu BiH

Krajnje je vrijeme da se individualno i kolektivno zapitamo da li smo istinski svjesni naše uloga u društvu i da li mi kao sudije i tužioci opravdavamo povjerenje koje nam je dato?

Bosna i Hercegovina 28.11.2020 | 07:59
Sudije i tužioci reagovali nakon brojnih afera u pravosuđu BiH

Navode ovo sudije i tužioci u obraćanju javnosti Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini (ZKT), nakon što se u proteklim danima i sedmicama pravosuđe ponovo našlo u fokusu javnih diskusija.

– Kada je riječ o objavljenom audio-snimku, u kojem predsjednik VSTS Milan Tegeltija i bivša članica Milijana Buha neprimjereno i vaninstitucionalno razgovaraju o imenovanju sestre članice Savjeta Buha i njenom eventualnom sukobu interesa, radi zaštite integriteta institucije VSTS, zahtijevamo da se hitno sazove sjednica Savjeta, te u skladu s propisanim procedurama, uključujući i proceduru propisanu članom 6. Zakona o VSTS, utvrdi da li ponašanje predsjednika VSTS kao člana Savjeta u kontekstu objavljenog audio-snimka zadovoljava zakonski standard da „obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način“, te da li se njegovo ponašanje može podvesti pod djelo „zbog kojeg ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Savjetu“ – navodi se u saopštenju.

ZKT smatra da je hitnom razrješenju ovog pitanja potrebno bez odlaganja pristupiti kako bi se na adekvatan način zaštitio integritet procesa donošenja odluka u Savjetu.

– Stavljanjem ove teme na tačku dnevnog reda sjednice Savjeta i omogućavanje javnosti da uživo i transparentno prati tok i argumentaciju koja će biti iznesena tokom rasprave na ovu temu je nužno i potrebno kako bi se donekle sačuvalo uveliko poljuljano dostojanstvo i povjerenje javnosti u pravosuđe – navode u ZKT.

Loša mišljenja

Dodaju da nalazi i rezultati nedavno objavljenog izvještaja OEBS u BiH „Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti“ u svojoj suštini izazivaju veliki stepen zabrinutosti u kontekstu pravosudnog odgovora na procesuiranje predmeta korupcije.

– Mi, kao sudije i tužioci, koji su istovremeno i članovi strukovnih udruženja ZKT, a u kontekstu ovlaštenja i dužnosti koji su nam povjereni, nužno preuzimamo veliki dio odgovornosti za ovakvo stanje – navode oni.

S druge strane, smatraju da su mnogobrojni razlozi za neefikasno procesuiranje predmeta korupcije i ostalih teških krivičnih djela u velikom djelu sadržani i pojašnjeni u mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izvještajima i analizama.

– Potrebno je nakon 17 godina primjene zakona o krivičnom postupku i krivičnih zakona pristupiti ozbiljnoj procjeni uticaja zakonskih i podzakonskih rješenja na procesuiranje pomenutih krivičnih djela, te u tom kontekstu analizirati i stavove nadležnih sudova, koji su u značajnoj mjeri odredili standarde i kriterijum procesuiranja ovih djela – navode u ZKT.

Dodaju da se može razmisliti o uspostavljanju dijaloške platforme sa sudijama, tužiocima i drugim relevantnim stručnjacima iz Evropske unije, koji bi im pomogli u ovom procesu.

Preispitivanja

Iako je VSTS preuzeo određene mjere s ciljem stimulisanja procesuiranja predmeta visoke korupcije, potrebno je dodatno preispitati uticaj normiranja tužilaca i sudija na efikasno i kvalitetno vođenje istraga i krivičnih postupaka u svim složenim predmetima, a posebno u predmetima korupcije, privrednog i organizovanog kriminala.

– Postojeći okvir normiranja u praksi ne pospješuje u dovoljnoj mjeri rad na najsloženijim predmetima, ne priznaje na adekvatan način uloženi trud i rad na tim predmetima, te često ima demotivišući efekat.

Štaviše, pomenuti okvir u praksi dovodi u velikoj mjeri do rada na manje složenim i jednostavnijim predmetima kako bi se ispunila zadata norma, koja je postala sama sebi svrha, a koja ima značajan uticaj na ocjenjivanje rada i napredovanje – navode u ZKT.

Naglašavaju da je u  ovom kontekstu potrebno postaviti pitanje odgovornosti i opredijeljenosti pojedinačnih rukovodilaca institucija, te sudija i tužilaca iz perspektive istinske prioritetizacije, institucionalne organizacije rada i radne etike u radu na najsloženijim i svim drugim predmetima.

– Rukovodioci institucija, kako je istaknuto i u tzv. Pribe izvještaju, moraju pokazati liderstvo, integritet, znanje i hrabrost u iznalaženju adekvatnih rješenja s ciljem unapređenja funkcionisanja institucija i postizanja rezultata koji vraćaju povjerenje javnosti u pravosuđe. Međutim, kako bi to postigli, potrebno im je staviti na raspolaganje adekvatna ovlaštenja i mehanizme kako bi postigli rezultate od koristi za društvenu zajednicu – navode sudije i tužioci.

Dodaju da je potrebno preispitati efikasnost i kvalitet imenovanja i napredovanje kadrova u pravosuđu, koji su nosioci institucionalne borbe protiv korupcije.

Sedam novih članova

Napominju da ZKT stoji na raspolaganju VSTS i ministarstvima pravde u BiH u iznalaženju najadekvatnijih rješenja za unapređenje stanja u pravosuđu, uključujući predstojeće izmjene Zakona o VSTS.

– Takođe, želimo da skrenemo pažnju opštoj i stručnoj javnosti da će se do septembra 2021. godine imenovati sedam novih članova u VSTS (Savjet ministara BiH, Advokatska komora FBiH, Sud BiH, Vrhovni sud FBiH, Brčko distrikt BiH, Republičko javno tužilaštvo RS, kantonalna tužilaštva), s tim što su procedure za imenovanja ispred Savjeta ministara BiH, Advokatske komore FBiH, Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH već u toku ili će biti uskoro raspisani, te bi do februara 2021. godine trebalo da budu imenovana četiri nova člana – navode oni.

Dodaju da se u postupku imenovanja članova Savjeta primjenjuje VSTS Pravilnik o izboru članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

Imenovanja

– ZKT je mišljenja da pomenuti Pravilnik ne osigurava najadekvatniji i najtransparentniji okvir za imenovanje na ovako važne i odgovorne funkcije, te će u narednom periodu ponuditi prijedloge za unapređenje.

Dosadašnja praksa imenovanja članova VSTS je u nerijetkim slučajevima dovodila do manifestacije neformalnih i suptilnih pritisaka i neprimjerenih uticaja iz pravosuđa na sudije i tužioce da podrže imenovanje određenog kandidata ili kandidatkinje za koje se nažalost ispostavilo da nisu bili u stanju da odgovore zahtjevima i zadacima povjerene im dužnosti u VSTS i opravdaju povjerenje sudija i tužilac koji su ih birali na te funkcije – objašnjavaju oni.

Dodaju da je paradigmatično odsustvo bilo kakve odgovornosti ili konstruktivne komunikacije pojedinih izabranih članova Savjeta sa izbornom bazom.

– Principijelno, smatramo da se kandidati za članove Savjeta, koji se biraju na četiri godine u Savjet, trebaju predstaviti sudijama i tužiocima u otvorenom forumu s planom i programom, koji omogućava javnu diskusiju na teme od interesa za pravosudnu zajednicu i pruža mogućnost da se donekle provjere i dokažu potrebne vještine i sposobnosti, znanje i integritet za obavljanje tako važne funkcije – navodi se u saopštenju.

Preuzeti odgovornost

Naglašavaju da je krajnja odgovornost za sastav VSTS uvijek ležala u rukama sudija i tužilaca koji ih biraju.

– Sudije i tužioci moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za izbore koje su do sada napravili i doprinijeli stanju u pravosuđu kakvo danas imamo.

Iskreno se nadamo da će u predstojećim izborima članova Savjeta, sudije i tužioci svjesno i savjesno kandidovati i izabrati najbolje, najmoralnije i najsposobnije predstavnike u VSTS, koji imaju sveobuhvatni kapacitet da osiguraju visok stepen nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti i transparentnosti pravosuđa – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

11

28.11.2020 07:13

Ako ih bude politika birala kao i do sad bice isto.

ODGOVORITE
Name

Uvijek isto

28.11.2020 08:51

Negdje sam procitao da su najodaniji cuvari sistema policija i istoricari. Onda su pravosudni organi najveca zastita. Znamo kako se brzo donose presude za sitni kriminal. Sta je sa krupnim? Koji je politicar procesuiran.? Na ocigled sveg bogatstva koje su nagrabili. Veoma mali broj je cestitih u pravosudju....

Name

Doboj

28.11.2020 09:57

Ovo je bruka i sramota. Obicni advokati ne rade za stranku koja ih placa vec za lokalnog politicara, a sudije i tuzioci za iste te i one politicare sa vise instance. Toliko skolovanja, toliko znanja i on stavi pod noge jednom primitivnom i neobrazovanom politicaru. Sta reci?

Name

Galeb

28.11.2020 07:14

To su sve goli kriminalci kakve sudije i Tuzioci , kome je taj narod povjerio Pravdu To je isto kao kada bi pastir povjerio ovce “Vukovima da cuvaju “ ti samozvani sudije I tuzioci vec odavno su trebaju biti iza resetaka

ODGOVORITE
Name

Da

28.11.2020 09:11

Od Ponedjeljka ću objaviti Imena svih Sudija i Tužitelja Kriminalaca, ima ih i u VSTV Dosta više Ćutanja , Koštali su Me. 3 Života Novaca,i izgubljenih 10 godina.Sram Vas bilo prepoznat će se oni ako ko od njih Pročita.,ovaj članak.

Name

zlatna potkovica

28.11.2020 07:17

I mi se iskreno nadamo..

ODGOVORITE
Name

Kokana

28.11.2020 09:01

To odlikovanje treba svecano biti uruceno Tegeltiji!

Name

Valentin

28.11.2020 07:20

Javnost zanimaju konkretni slučajevi u kojima Okružno javno tužilaštvo Banja Luka opstruiše istragu ubistva Davida Dragičevića !Da li tužioci i sudije rade pod političkim pritiscima i od koga dolaze ili su nestručni i slično.

ODGOVORITE
Name

Milija

28.11.2020 07:28

Rudonja prima udarac za udarcem. Prvo su mu glasaci okrenuli ledja a sad ode i zastitnik kriminala. Rudonja se vec pakuje da razguli.

ODGOVORITE
Name

U3PM

28.11.2020 07:32

Od nekada uglednih, cijenjenih i postovanih clanova drustva, vrsioci pravosudnih funkcija (sudije, tuzioci, pa i advokati, itd.) postali su predmet ismijavanja. Zbog jednog, sada ne malog broja, sudije i tuzilaca, ugled im se sveo na najnizi moguci nivo. Ko ima bilo kakvih problema sa tuzilastvima i sudovima, zna da sve probleme moze parama rijesiti. Vecina sudija i tuzilaca postali su jad i bijeda. Korumpirane sudije i tuzioce mogu smijeniti samo njihove postene kolege, i tako spasiti, koliko toliko, ugled profesije

ODGOVORITE
Name

sudija

28.11.2020 08:31

Bravo! Komentar je pravi.to je to

Name

Na zalost

28.11.2020 13:30

Rijetki su ti casni i posteni od ugleda, nema ih ni koliko prstiju na ruci.....

Name

miki

28.11.2020 07:33

Samo vi pričajte u prazno. Lopove koje ste doveli sami na vlast prodajuci svoje glasove i izdaju budućnosti svoje djece, mozete sada samo masovnim protestima ili palicama skinuti sa fotelja. mislite ih demokratskim putem skinuti.... Smiješno....al pričajte vi samo i dalje... kako i sta treba...

ODGOVORITE
Name

Dr.

28.11.2020 08:30

Tako je Miki.

Name

Pa

28.11.2020 07:34

I šta sad ali ćelavi još uvijek ne zakazuje sjednicu.Ćelavi osjeća dužnost prema svom mentoru Dodiku.A Dodik je rekao odmah nakon afere potkivanje prošle godine da je Tegeltija poslan tamo da nešto uradi.Dodik ne bi trebao da ima bilo šta sa imenovanjima u VSTS ali tom rečenicom je sve rekao

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

28.11.2020 07:40

Sekta je u svom interesu i interesu svog sefa degradirala kompletno drustvo, sve institucije, pokrali sva dobra koja je ovaj narod imao.

ODGOVORITE
Name

Lucky

28.11.2020 07:42

Pa ova Milijana se preziva Buha po suprugu, ali je djevojački Lepir i ćerka je tužioca Lepira. A znamo svi dobro kako vodi istragu za svirepo ubistvo Davida Dragičevića. Onda ne čudi ni njeno ponašanje.

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2020 09:08

Znači tako je napredovala, po nasljednoj liniji. K’o da je u pitanju dinastija.

Name

borac

28.11.2020 07:42

Baja ce da odluci kakav sud mu treba.

ODGOVORITE
Name

Krkan

28.11.2020 08:06

Sanjam sinoć u Gospodskoj mutavi razvlači harmoniku, a Rudonja riče... Prolazi Draško, uvali svakom 10 maraka i kaže, hajd sad razgulite, plašite djecu... Ima Boga...

ODGOVORITE
Name

Bagra!

28.11.2020 08:10

Sram da vas bude! Koliko godine mrcvarite ovaj narod? 20 godina niste pokrenuli ni jednu tuzbu protiv politicara i njihovih tajkuna! 20 godine hejjjj! Otkuda va pravo da se javljate za rijec? Sve vas treba na stub srama! Gdje su procesi protiv propalih opljackanih banaka u RS? Sta je sa vilom Dodikovom? Slicaj Dragicevic? Memic? Sve do jednog razrešiti i trazi ti odgovornost za necinjenje i zataskavanje!

ODGOVORITE
Name

Fenix

28.11.2020 08:27

Čitam komentare i vidim u većini molbu gradjana da rade pošteno. Kakva molba.Uzeti govnjavu motku i sve rastjerat.Koliko nas koštaju a šta rade bože dragi.

ODGOVORITE
Name

Sudijske-pizde.

28.11.2020 08:36

1000 neki priča o sudstvu i pravosuđu,, ma sramota je da nema tu sudija i dobri ljudi u tom pravosuđu da se više jednom ne izdignu iznad ovog javašluka i sramote,, pa biti sudija i čovjek a raditi sa ovim i ovako nema smisla, pa i novac je ljudi nebitan, nek vam je dobro ali dajte nebudite čobani kad morete biti gospoda i ljudi od ugleda,, dođu vam tu 10 majmuna nepismeni i korumirani po nalogu ovi ljigavi politučara i eto šta vam rade profesiji i vama,, popišajte se na diplome i znanje i sve ljudsko ako mora bit tako, moro sam ovako napisat jer mi se gadi to što se dešava godinama,, izvinjav se na orginalnostima koje bapisa!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2020 10:12

Šta je s tobom. Pa 86% sudija u BiH je glasalo za izbor Tegeltije za predsjednika Savjeta. Nisu svi među njima lopovi, ali su inertni.

Name

Дамјан Бјелобаба

28.11.2020 09:14

Шта на све ово кажу Тегелтијина жена и Бухин муж...

ODGOVORITE
Name

Povjerenje

28.11.2020 10:09

Odavno je narod izgubio povjerenje u pravosuđe. Korupcija i stranački uticaj su ga urušili do temelja. Poštene sudije i tužioci su mirno prepustili sudsku vlast mafiji. Mafijaški sluga Tegeltija je samo jedan od produkata koalicije zločinačkih organizacija koje već 25 godina uzurpiraju vlast. Sve ovo je lijepo napisano ali koliko je realno da na miran način dođe do promjena u ovakvim okolnostima?

ODGOVORITE
Name

VRS BANJALUKA

28.11.2020 10:36

ima da ga nema ili izlazimo na ulicu ali ne da setamo

ODGOVORITE
Name

e sada

28.11.2020 11:01

Nemojte! Dajte mu još koju šansu. Vidite kako je fin.

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2020 15:14

Zar vi stvarno mislite da oni neće da rade? A šta ako i neznaju kako da rade? Šta ako je to sve dobilo diplome preko tate,mame,kuma a tako se i zaposlilo. Niko ne govori o neznanju jer svi misli oni su moćni i rade po instrukciji političara. Pa jesu li političari pravnici?

Name

Na zalost

28.11.2020 11:03

To je postala trulez institucija iz koje se unistila pravna drzava, razorila vladavina prava i drustvo do stravicnih razmjera.....

ODGOVORITE
Name

Guo

28.11.2020 11:03

A gde su branioci, zar su tuzioci koji nasilje cine vazniji od branitelja ljudi, pa su sudije s njima, jadni ljudi sve je protiv covjeka, osim ako nisi nistarija

ODGOVORITE
Name

Kd

28.11.2020 12:16

Dragan Mektic na ovo upozorava dvije godine ,a svi se sprdaju e sada se ispostavilo da mu je svaka bila zlatna sad se čupajte kako znate.

ODGOVORITE
Name

Ferid

28.11.2020 14:06

Nevjerovatno. Što se "potkovani" više pere, više upada u blato. Zar je moguće da ovakvi tipovi uopšte mogu biti u pravosuđu, a ne da obnašaju čelne pozicije? Došao je konačno i njegov kraj i njegovim vezama sa kriminalnim svijetom i tajkunima. Izbori za sudije i tužioce su se za vrijeme njegovog mandata pretvorili u cirkus., a "potkovani" je u tome nedostižan. Ovo što je do sada prezentirano javnosti o njegovim nedozvoljenim aktivnostima je samo vrh ledenog brijega.

ODGOVORITE
Name

Mangupi

28.11.2020 14:52

Ovo su stavovi privatnog NVO udruženja sudija i tužilaca. Oni kradu pare iz budžeta suda i tužilaštva za rad na unapređenju položaja sudija i tužilaca, čak ni kiriju ne plaćaju za prostor u kom se sastaju a troškovi i dnevnice iz budžeta suda a rade da unaprede svoj božanski status, privatno. Svi su isti i pokvareni nepismeni ko Tegeltija.

ODGOVORITE