Предложене промјене и за грађане БиХ који путују у ЕУ

Европска комисија је у четвртак препоручила државама чланицама и придруженим државама Шенгенског простора да укину унутрашњу контролу граница од 15. јуна те да отворе спољне границе за земље Западног Балкана од 1. јула, наравно у складу са њиховом епидемиолошком ситуацијом.

Босна и Херцеговина 11.06.2020 | 17:50
Предложене промјене и за грађане БиХ који путују у ЕУ

Такође, комисија је предложила да чланице ЕУ продуже привремена ограничења путовања у ЕУ која нису важна до 30. јуна те да припреме план за поступно отварање граница након тог датума.

С обзиром на то да је здравствена ситуација у одређеним трећим земљама и даље критична, комисија не предлаже генерално укидање ограничења путовања у овој фази.

Ограничење би требало укинути за земље које су државе чланице изабрале заједно, на темељу низа начела и објективних критерија, укључујући здравствену ситуацију, могућност примјене мјера током путовања и реципроцитет, узимајући у обзир податке из релевантних извора као што су Европски центар за контролу и спречавање болести и Свјетска здравствена организација, навели су из ЕК.

“Након укидања свих провјера унутрашњих граница унутар ЕУ, предлажемо јасан и флексибилан приступ уклањању ограничења путовања у ЕУ почевши од 1. јула. Међународна путовања кључна су за туризам и пословање, те за поновно повезивање породица и пријатеља. Иако ћемо сви морати остати опрезни, дошло је вријеме да се изврше конкретне припреме за укидање ограничења са земљама чија је здравствена ситуација слична ЕУ“, рекла је комесарка за унутрашње послове Yлва Јоханссон.

Из комисије истичу да у складу с предложеном контролном листом, такође препоручују укидање ограничења путовања за Албанију, Босну и Херцеговину, Косово, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Србију од 1. јула, с обзиром на то да је њихова епидемиолошка ситуација слична или боља од оне у ЕУ. 

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xxц

12.06.2020 03:01

Како се неодговорно кренуло, опет ћемо у изолацију.

ОДГОВОРИТЕ