Држава у којој раде кафићи и ресторани, а људи не носе маске

Само неколико земаља у свету није пријавило ниједан случај корона вируса. Међу њима је и једна од најрепресивнијих држава на свету - Туркменистан.

Свијет 10.04.2020 | 08:30
Држава у којој раде кафићи и ресторани, а људи не носе маске

Многи су међутим забринути да тамошња влада крије праву истину, што би могло да поремети покупаје у окончању пандемије.

Док се свет бори против падемије Цовид-19, а све више земаља блокира свакодневни живот, у Туркменистану је уторак одржан масовни бициклистички митинг којим је обележен Светски дан здравља.

Азијска држава и даље тврди да нема случајева корона вируса, али да ли се може веровати цифрама које пружа влада иначе позната по цензури, пише ББЦ.

- Званична здравствена статистика из Туркменистана очигледно је непоуздана. У последњој деценији тврдили су да немају људи који живе са сидом, што је бројка која није вероватна. Такође знамо да су двехиљадитих потиснули доказе о низу епидемија, укључујући кугу - рекао је професор Мартин Меки са Лондонске школе хигијене и тропске медицине који је проучавао здравствени систем Туркменистана.

Многи заправо страхују да је Цовид 19 већ био у земљи.

- Мој познаник који ради у државној агенцији рекао ми је да не бих смео да кажем да је вирус овде или да сам чуо за њега, иначе могу да упаднем у проблеме - рекао је становник престонице који је тражио да остане анониман.

Туркменске власти, међутим, раде на сузбијању могућег избијања епидемије. Заједно са агенцијама УН у земљи разговарају о плану акције.

Стална координаторка УН Елена Панова рекла је за ББЦ да овај план укључује координацију на нивоу државе, комуникацију о ризику, истрагу случаја, лабораторијску дијагностику и друге мере.

На питање да ли она верује у званичне податке Туркменистана када је реч о корона вирусу, Панова је избегла директан одговор.

- Ослањамо се на званичне информације јер то раде све земље. Не поставља се питање поверења јер то тако функционише - рекла је она.

Додала је да су ране мере ограничавања путовања можда допринеле недостатку потврђених случајева.

Туркменистан заиста јесте затворио вечи део копнених граница пре више од месец дана. Укинио је летове за кину и неке друге државе почетком фебруара. Ипак, постоје информације да су неки људи успешно заобишли двонедељни карантин.


Људи који су стизали у земљу и они са симптомима су тестурани, али број се не зна.

За то време, живот у Туркменистану се одвија прилично нормално. Кафићи и ресторани су отворени, јавна окупљања су дозвољена, нико не носи маске...

Појавили су се чак и наводи да ће власти кажњавати оне који носе маске, те да је термин "корона вирус" забрањен.

(Телеграф)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

П

10.04.2020 07:00

Паметни Људи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

10.04.2020 07:45

Цијели свијет луд само они паметни.Тако си исто говорио за Британију и Сведску па ста је сад.

Name

Ре бл

10.04.2020 09:22

Јели ти ко рекао да си ....

Name

Гардиста

10.04.2020 11:07

Они,уз јос пар дрзава,неце да раде како им је наредјено.Имају своја правила,своју борбу против вируса.Сто,је ли то забрањено?Ко је нама крив овде сто не смемо да пресецемо,јер нас ММФ дрзи у саци,и морас радити како ти они казу.Туркменистан,Белорусија-капа доле,наклон до пода ...

Name

Ре БЛ

10.04.2020 14:45

Па ста је са Британијом и Сведском? Имају мањи проценат умрлих ид РС. Ето ста је.

Name

Хј

10.04.2020 07:04

А ста се то производи у кафицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порез

10.04.2020 07:36

Порез

Name

РОЛИДУКДРННД

10.04.2020 07:41

САМО ЦАЈЕВИ

Name

Гардиста

10.04.2020 11:04

А сто би морало да се производи.Извини,али код нас су кафици први затворени,а пола производње јос увек ради.Е па зато се спомињу кафици.Јос кад би ти то схватио...

Name

Последњи кинески цар

10.04.2020 07:29

Професор из Лондона проучавао здравствени систем Туркменистана?! Зашто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ мен

10.04.2020 07:56

Био је нама цовид у новембру децембру јануару сад нас мице цовид ом ког нема. Препали се политицари да их не потамани обицни вирус а препали се и за губитак интереса све је стало. Ја са платицпм боље зивим него они који су садисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бу!

10.04.2020 08:03

Не можеш ти кокошуринама забранити да лете у Италију.. Пропаде им улагање. Само кад се сјетим како пред празнике те исте и сличне кокошурине изврћу полице по бањалучким радњама да би себи нашле "одјелку", немилосрдно, бахато, праве козе. Каква ли је то жена, да то може направити, какав примјер дати свом дјетету?! Зашто се то не кажњава, барем опоменем? ! Бринемо се што једни ландарају по читав дан, а други се ничега не придржавају, никаквих мјера. Баш смо сви фуј! Не зна се ко је гори, они који су накарадни или они који ништа не чине и све игноришу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

10.04.2020 11:01

Ја тебе легендо ниста разумео нисам.Али ако си ти себи олаксао...драго ми је због тебе

Name

Ма дај

10.04.2020 15:47

Ух сто ми смета кад се цује или процита вец излизана, стандардна, реценица: " досли из иностранства и донели вирус". Као, код нас то нема, није никада ни било ал' ето... досли неки... Па добро за Бога милога! Из ког иностранства? Сад це неки реци из Кине. Ко је донео у то, неко, негде, "иностранство" вирус?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

10.04.2020 18:55

Свакоме смета оно што га боли.

Name

Толико

10.04.2020 18:59

Само да знаш да има таквих који су били на службеном путу И то баш у Кини. Вратили се својој кући, заражени. Тебе нервира оно што је истина, а ни сам не знаш шта причаш.

Name

Алекса

10.04.2020 21:52

Најбоље да слусају СЗО ,те мафијасе , краљеве вакцинације... Даље нецу...

ОДГОВОРИТЕ