СЗО дала упуства за понашање у цркви у вријеме ЦОВИД 19

Свјетска здравствена организација објавила је упутства за вјерске заједнице како да у вријеме корона вируса, посебно пред празнике, поступају у складу са мјерама.

Свијет 09.04.2020 | 21:59
СЗО дала упуства за понашање у цркви у вријеме ЦОВИД 19

Пред хришћански Ускрс, јеврејски празник Пасху и муслимански мјесец рамазан, СЗО поручује да вјерске вође и заједнице треба да размотре прилагођавање пракси богослужења како би се спријечили физички контакти и смањила могућност ширења корона вируса.

Препоручује се да се загрљаји, рукавања и пољупци замијене активностима које подразумевају одржавање ”физичке дистанце”, као што су пријатељске ријечи, осмјех или контакт очима.

СЗО наглашава да, уколико вјерске заједнице организују вјерска окупљања, то би требало да спроведу у координацји са локалним властима и у складу са евентално већ постојећим ванредним мјерама.

”Ако удаљена или виртуелна окупљања нису изводљива, држите трајање скупа на минимуму како бисте ограничили контакт међу учесницима и одржавајте најмање један метар удаљености између људи у сваком тренутку”, наводи се у упутству СЗО.

СЗО препоручује и спречавање додиривања или љубљења побожних и других предмета, на шта су вјерници навикли током богослужења и молитве.

”Вирус ЦОВИД-19 може остати на таквим површинама сатима или данима”, упозорава СЗО.

Додаје се да вјерски лидери могу креирати нове начине поштовања светих објеката и симбола, као што су клањање пред статуама или иконама умјесто додиривања.

”Примите благослов са удаљености од најмање једног метра и избјегавајте дијељење свете причести која укључује стављање хостије на језик или испијање из заједничке чаше”, наводи се у упутству СЗО.

СЗО позива вјерске заједнице да размотре појединачна паковања церемонијалних намирница, а не дијељење из истих порција.

Указује се и на потребу пражњења посуда са светом водом како вјерници не би умакали прсте у исти суд, укидање ритуала који укључују додиривање путем прања стопала, као и препоруку вјерницима да неке од ритуала обаве код кућа прије доласка на служење.

”Охрабрите вјернике да избјегавају присуствовање богослужењима ако имају било какве симптоме ЦОВИД-19 или ако су недавно путовали у подручја са раширеном инфекцијом ЦОВИД-19 у заједници”, пише у упутству СЗО.

Вјерским заједницама препоручују се честа дезинфекциона чишћења богослужних простора, мјеста ходочашћа и других зграда и то непосредно прије и након окупљања.

Коначно, наглашава се да су вјерске заједнице кључна карика у обезбјеђивању безбједности како вјерујућих грађана и тако и шире јавности.

Упозорава се и да би, уколико вјерски лидери нису у могућности да поштују прописане безбједносне мјере и правила, требало да откажу сва вјерска окупљања.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Деба

09.04.2020 21:03

А нису рекли из СЗО смијемо ли се прекрстити у куци, кандило прислузити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2020 04:37

Ти само да несто лупнес.

Name

цупс

09.04.2020 21:16

Затворити цркве док не продје вирус да се људи не заразе. Нека се моле код куце засто ризиковати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјера је сјеме за будуцност

10.04.2020 09:42

Без обзира на забрану извиривања из куце, забрану размисљања, треперења од наорузаних,..., а сад немогуцности одласка у бозији храм, вазно је да своју вјеру оцувамо у себи, да све обавимо у својим домовима, да уцимо "православљу своју дјецу". Проци це И ово, а вјера је једина нада И сјеме опстанка српског народа, у овом одавно вец накарадно свијету.

Name

Ре

09.04.2020 23:21

Затварај и крај прице

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

09.04.2020 23:41

Све су рекли, само нису открили још ни један кластер који је кренуо из храма од стране људи који су присуствовали богослужењима. С друге стране, главна жаришта ширења заразе су биле кафане. Њима требају дати препоруку да убудуће направе појединачне боксове, као за крмке, јер су такви крмци у већини случајева разносили ову кугу од кафане до кафане, па онда мало и у своју кућу и по комшилуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2020 05:02

Ти си прави крмак!

Name

Борисе

10.04.2020 03:33

Држи се, Срби се моле за тебе, као што си се и ти борио за нас!

ОДГОВОРИТЕ