ЕУ припрема нову стратегију проширења

Чланови Комисије за спољне и европске послове Парламента Италије поручили су вечерас у Сарајеву да ЕУ припрема нову стратегију процеса проширења у којој ће све земље у том процесу бити позване да раде заједно с чланицама Уније, како би тај процес био убрзан, а грађани осјетили бенефите придруживања ЕУ.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 20:32
ЕУ припрема нову стратегију проширења
Током састанка са предсједавајућим Клуба бошњачког народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Асимом Сарајлићем и послаником у Представничком дому Алмом Чоло, италијански парламентарци, које је предводила предсједник Комисије Марта Гранде, упутили су снажну поруку подршке даљем процесу проширења ЕУ на све земље западног Балкана.

Италијански парламентарци критиковали су спорост у процесу придруживања земаља западног Балкана ЕУ, као и блокаде тог процеса од појединих чланица ЕУ, нагласивши да наставак процеса проширења представља приоритетан интерес за безбједност и стабилност Уније, саопштено је из парламента БиХ.

Они су истакли значај јачања парламентарне сарадње између БиХ и Италије, те упутили позив руководству и члановима парламента БиХ да учествују на конференцији о будућности региона западног Балкана у ЕУ, коју ће Парламент Италије организовати почетком наредне године.

Сарајлић и Чоло истакли су да између двије земље нема отворених питања и позвали на још снажније присуство италијанских инвеститора у БиХ.

Домаћини су госте из Италије упознали о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, наглашавајући да је откочен процес формирања власти на нивоу БиХ, што ће, како су рекли, омогућити наставак реформи на политичком и економском плану, као и бржи економски развој земље.

Италијански парламентарци ће у наредна два дана у Сарајеву присуствовати конференцији "Италија и БиХ: Балкан и ЕУ кроз вијекове", коју Амбасада Италије организује поводом 155 година отварања првог Генералног конзулата Италије у Сарајеву.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ртрс

28.11.2019 07:25

Нико није повређен, осим лисице, на жалост (?!) Скандалозно! Срамота!

ОДГОВОРИТЕ